A Győr megvédte címét az FTC elleni döntőben

Posted by

A címvédő Győr csapata 32-29-re legyőzte a Ferencvárost a női kézilabda Magyar Kupa vasárnapi fináléjában, a debreceni Főnix Csarnokban rendezett négyes döntő második játéknapján.

A fővárosiaktól Szemerey Zsófia, a holland Danick Snelder és a montenegrói Djurdjina Malovic, a címvédő győriektől Fodor Csenge, és az idény végén távozó norvég Nora Mörk hiányzott. A két csapat idén már negyedik alkalommal találkozott, január 2-án a bajnokságban 39-33-ra győzött az ETO, majd február 2-án és március 2-án a Bajnokok Ligája középdöntőjében egyaránt 32-32-es döntetlent játszottak egymással.

Az FTC több mint hat perc után szerezte első gólját, mert több hibát is elkövetett támadásban, ezt kihasználva a címvédő 3-0-ra ellépett. A játék képe nem változott, ezért Elek Gábor vezetőedző 7-2-es hátránynál időt kért. A győriek kiválóan védekeztek, a világbajnok francia Amandine Leynaud remekül védett, a túloldalon viszont a hatékony védelem és a jó kapusteljesítmény is hiányzott.

A fővárosiak egy 3-0-s sorozattal némileg kozmetikáztak az eredményen, de a hajrában is alig-alig volt kivédekezett győri támadás, így az ETO a szünetben 18-11-re vezetett.

Kari Brattset és Veronica Kristiansen harcol Nerea Penával. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Kari Brattset és Veronica Kristiansen harcol Nerea Penával. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A második felvonást remekül kezdte az FTC – egyre jobban védekezett, hatékonyan lőtt, Bíró Blanka pedig egyre többet hárított -, így egy 6-1-es szériával 20-18-ra felzárkózott.

A 23. percben még kilenc góllal vezetett a Győr, a 44. percben viszont Kovacsics Anikó és Nerea Pena irányításával sikerült az egyenlítés a Ferencvárosnak. Danyi Gábor időkérése után csapata megint pontosabbá vált, és egy 4-1-es sorozattal ismét előnybe került, ezt pedig megőrizte a meccs végéig. Az ETO az utolsó négy gólját hétméteresből szerezte.

A négyes döntő legértékesebb játékosa Nycke Groot a Győr holland irányítója lett.

A győriek 18. alkalommal jutottak a fináléba, és immár 14 kupagyőzelemmel büszkélkedhetnek. A 12-szeres aranyérmes fővárosiaknak ez volt a 21. döntőjük. A két csapat hetedszer találkozott az MK-fináléban, egy ferencvárosi siker mellett az ETO hatodszor nyert.

Eduarda Amorim és Mészáros Rea. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Eduarda Amorim és Mészáros Rea. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Görbicz Anita„Az első félidőben nagyon jól működött a védekezésünk, kimagasló kapusteljesítményünk volt. A második félidőben ez nem egészen így zajlott, ezért tudott felzárkózni a Ferencváros, de nagyon örülök, hogy a végén sikerült igazi csapatként győzedelmeskednünk és ismét kupagyőzelmet ünnepelhetünk.”

Danyi Gábor: „Nagyon boldog vagyok, minden elismerésem a lányoknak elsősorban azért, ahogy az első félidőben kézilabdáztunk, és azért, hogy a második félidőben kritikus helyzetben is tudtunk újítani. A Ferencváros előtt is le a kalappal, úgy gondolom, megérdemelten győztünk.”

Török Bódog női kézilabda Magyar Kupa, döntő:

Győri Audi ETO KC – FTC-Rail Cargo Hungaria 32-29 (18-11)
Győr: Grimsbo, Kiss, Leynaud (kapusok), Afentaler, Amorim 3, Bódi, Brattset 4, Görbicz 3 (3), Groot 8 (3), Hansen 3, Knedlikova 2, Kristiansen 3, Oftedal 5 (2), Pintea 1, Puhalák, Tomori.
FTC: Bíró, Szikora (kapusok), Faluvégi 2, Háfra 5, Horváth, Klikovac, Klivinyi 1, Klujber 4 (1), Kovacsics 4, Lukács, Márton, Mészáros 1, Pásztor 1, Pena 7 (5), Schatzl 4, Tóth.

Az Érd nyerte a bronzérmet

Jobban kezdtek az érdiek, de a folytatásban hat percig nem találtak a hálóba, ezt a Dunaújváros egy 3-0-s sorozattal kihasználta, és fordított. A 26. percben a DKKA elveszítette Cifra Anitát, aki harmadik kétperces kiállítása miatt piros lapot kapott, s a szünetben csapata egygólos hátrányban volt.

A második felvonás elején az újvárosiak hat percig nem voltak eredményesek, ezalatt ellenfelük hat gólt szerzett, és ezzel eldöntötte a meccset. A folytatásban a DKKA már nem tudott felzárkózni, mert ellenfele támadásban és védekezésben is magabiztosabb, hatékonyabb volt.

Az Érd negyedszer jutott a legjobb négy közé a Magyar Kupában, és negyedszer is érmet szerzett: 2016-ban és tavaly döntőt játszott, 2015-ben és idén pedig harmadik lett.

A 3. helyért:

Érd HC-Dunaújvárosi Kohász KA 31-23 (13-12)
Érd: Foggea, Janurik 1 (kapusok), Gávai, Jerabkova 5, Király, Kiss, Kovacevic 4, Krpez 5 (2), Landi, Lassource 3, Lavko 6, Reizinger 1, Schatzl 1 (1), Simon, Szabó 3 (1), Tóth 2.
DKKA: Csapó, Vártok (kapusok), Bouti, Cifra, Dombi, Ferenczy 2, Grosch 2, Kazai 3, Micijevic, Mihály, Molnár, Monori, Nick 1, Sirián, Szalai 8, Szekerczés 7 (3).

Forrás: gyorietokc.hu/MKSZ/MTI