Aranyérmes a junior női kardcsapat

Posted by

Aranyérmet nyert a junior magyar női kardcsapat a lengyelországi Torunban zajló korosztályos vívó-világbajnokságon.

A hazai szövetség tájékoztatása szerint a Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina összeállítású együttes 45-40-re verte a georgiaiakat, 45-38-ra a törököket, majd a negyeddöntőben 45-39-re az oroszokat.

A fináléért az amerikai csapattal csaptak össze a magyarok, és a tengerentúliak 40-35-re vezettek, amikor az utolsó párban a 17 éves Pusztai és Edith Jonhson került szembe, a magyar vívó pedig egy 10-4-es asszóval megnyerte az összecsapást.

A németek elleni fináléban kezdetben a magyarok álltak jobban, ám a rivális fordított, és az utolsó asszó előtt 40-37-re vezetett. Ekkor megint a felnőttek között Eb-bronzérmes Pusztai lépett a pástra, és ezúttal a Lisa Gette felett aratott 8-3-as győzelemmel vezette sikerre a csapatot.

Pusztai Liza: “Nehéz megfogalmazni, mennyire boldog vagyok! Egyfelől az egyéni után bizonyítani is akartam. Másfelől nagyszerű volt a csapatunk, tán még sosem éreztem ilyen jól magam a páston. Amikor az amerikaiak és a németek ellen hátrányból kezdtem a meccset, valahogy úgy éreztem: nem kaphatok ki! Sikerült, és most már junior világbajnoki aranyérmem is van!”

Bérczy Dorottya: “Életem utolsó junior versenye volt, és ennél szebben nem alakulhatott volna a búcsú. Úgy érzem, sikerült hozzátennem az aranyéremhez, Liza pedig csodálatos volt. Nagyszerű ez a csapat, ma még ünneplünk, aztán jöhetnek a felnőtt feladatok!”

Battai Sugár: “Amennyire elfáradtam, annyira vagyok boldog. Nagyon…! Junior világbajnok lettem, fantasztikus csapattársakkal. Amit lehetett, próbáltam kivívni magamból…”

Nagy Valentina: “Persze, szerettem volna én is vívni, de a lényeg, hogy világbajnokok lettünk! Csodálatosak voltak a lányok!”

Gulácsi Ferenc, a világbajnok női kardcsapat válogatott edzője: “Reggel már érdekes érzéseim voltak. Szoros meccseken jutottunk el az oroszokig, és a negyeddöntő előtt úgy gondoltam, ha ez meglesz, minden meglehet! Aztán, persze, láttuk mi történt… Két elképesztően izgalmas meccs, és egy csodálatos Pusztai Liza kellett ehhez a nagyszerű sikerhez. Dóri és Sugi is sok pozitívumot tett hozzá, felejthetetlen nap volt! Gratulálok valamennyi edző kollégámnak!”

Bódy István, Pusztai Liza mestere: “A lányok tegnap elkérték a rosszabb napokra félretett füstölt kolbászomat, mert éhes voltam. Fájó szívvel, de odaadtam. Ez volt a siker kulcsa, nem is lehet kérdéses…!”

A magyar küldöttség előzőleg egy aranyat nyert a fiatalabbakat felvonultató kadet korosztályban győztes kardozó, Szűcs Luca révén.

Forrás: hunfencing.hu/MTI