Aranyérmes Muhari Eszter és a férfi párbajtőrcsapat

Posted by

Magabiztos vívással megvédte címét a magyar junior férfi párbajtőr-válogatott a Torunban rendezett korosztályos vívó-világbajnokságon.

A magyar szövetség honlapja szerint az Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású csapat egész nap ellenállhatatlanul vívott, s mind az öt meccsét nagy fölénnyel nyerte meg. Az elődöntőben az oroszokat 45-26-ra, majd a fináléban az Egyesült Államok válogatottját 45-31-re verte.

Andrásfi Tibor: “Volt egy hullámvölgyem az elején, de ahogy átköltöztünk a nagyterembe, minden a legnagyobb rendben ment, örülök, hogy így alakult. Elképesztő egy nap volt, nagyszerű csapatunk van! Most a junior korszakunk véget ért, de fogunk mi még együtt vívni csapatban…”

Bende Bence: “Elmondhatatlanul boldog vagyok! Örülök, hogy egyszer én is tudtam segíteni a csapatnak, és mivel azt követően meg sem tudták szúrni a társaimat, semmiféle hiányérzetem nincs annak okán, hogy nem vívtam többet! Csodálatos nap volt!”

Koch Máté egyik remek tusa a sok közül az oroszok elleni elődöntőben

Koch Máté: “Szuper volt! Nagyon örülök, hogy a számomra nem jól sikerült egyéni verseny után ilyen jól ment a csapatban. De nemcsak nekem, hanem mindenkinek! Az egész nap egy élmény volt, és azt gondolom, nagyon eredményes junior időszakot zártam! Köszönöm mindenkinek, aki segített ebben!”

Nagy Dávid: “Az egyéni után volt hiányérzetem, de ez most elmúlt. A junior mérlegem két vb-arany, és két Vk-összetett elsőség, ezek után azért csak nem leszek elégedetlen… A mai egy szenzációs nap volt, mindannyian nagyon akartuk a sikert, és mindenki a legjobbját hozta!”

A magyar küldöttség ezzel 4 arany- és 1 bronzéremmel az éremtáblázat harmadik helyén végzett. Korábban a kadet korosztályban a kardozó Szűcs Luca, illetve a párbajtőröző Muhari Eszter, valamint a junior női kardcsapat diadalmaskodott, míg Büki Lili bronzérmet nyert a kadet párbajtőrözők között.

Junior férfi párbajtőrcsapat, 40 induló. A legjobb 16 közé jutásért:

Végeredmény:1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid, válogatott edző: Eitner Kinga, edzők: id. Andrásfi Tibor, Halla Péter), 2. Egyesült Államok, 3. Franciaország.

Fotó: Bizzi Team

Muhari Eszter világbajnoki aranyérmes

Muhari Eszter arany-, Büki Lili pedig bronzérmet nyert a kadet korosztályban a Torunban zajló vívó-világbajnokságon.

Muhari a főtáblán ukrán, görög, amerikai és orosz ellenfelet győzött le, majd az elődöntőben Bükivel mérkőzött, aki előzőleg kanadai, svéd, olasz és kínai párbajtőrözőt búcsúztatott. A magyar asszót 15-10-re nyerte Muhari, majd a döntőben 15-14-re verte az olasz Gaia Caforiót.

Muhari Eszter. Fotó: Bizzi Team

Muhari Eszter, újdonsült kadet világbajnokunk: “Ez nagyon durva volt! Mármint a döntő… Talán még sosem akartam ennyire jól szerepelni, mint most, és sikerült… Nyertem öt kadet Európa-bajnoki aranyérmet, de ez a harmadik korosztályos világbajnokságom, és eddig azokon semmi nem jött össze. Hát most igen! Tulajdonképpen egész nap jól ment a vívás, a döntőben sem estem pánikba, amikor hátrányba kerültem. A szezon során már többször fordítottam hátrányból, most sikerült. Nagyon boldog vagyok, de ünneplés csak a holnapi csapatverseny után! A lányokkal ott is komoly terveink vannak! És természetesen a legnagyobb köszönet a szüleimnek, László István és Peterdi András mestereknek, a válogatott edzőknek, a Leon Paul-nak a támogatásért, meg persze a szövetségnek, és a Honvédnak!”

Büki Lili. Fotó: Bizzi Team

Büki Lili, kadet világbajnoki bronzérmes: “Elképesztően örülök Eszti aranyérmének, mert így én is sokkal jobban tudom értékelni a bronzomat. Úgy jártam, hogy megint vele kerültem össze, és kikaptam… Persze, ami addig történt, annak okán tényleg boldog vagyok. Többször is hátrányból fordítottam, nehéz meccseim voltak, de sikerült megoldanom. Jöhet a csapatverseny!”

Junior és kadet világbajnokság, Torun. Kadet női párbajtőr egyéni, 118 induló.

Végeredmény: 1. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Partali Csaba), 2. Gaia Caforio (olasz), 3. Büki Lili (edző: Plásztán Attila, válogatott edző: Partali Csaba) és Zofia Janelli (lengyel), …100. Szarvas Rita.

Forrás: hunfencing.hu/MTI