Aranyérmes a párbajtőröző Koch Máté

Posted by

A párbajtőröző Koch Máté aranyérmet nyert az olaszországi Foggiában zajló junior vívó Európa-bajnokságon.

Az esemény honlapja szerint a Vasas SC 19 éves sportolója a 64 között a német Louis Bongardot 15-8-ra, a 32 között a spanyol Gerard Gonellt, majd a nyolcaddöntőben honfitársát, Nagy Dávidot egyaránt 15-11-re, a negyeddöntőben a lengyel Damian Michalakot 15-5-re.

Az elődöntő az Európa-bajnokság eddigi egyik, ha nem a legizgalmasabb csatáját hozta. A Vasas juniorja azzal az olasz Davide Di Verolival találkozott, aki az utóbbi időszakban szinte mindent megnyert. Kadet vb-t, ifi olimpiát, felnőtt Világkupa-döntőt vívott, betették a felnőtt olasz válogatottba. A tavalyi, veronai junior vb elődöntőjében pedig Mátét is legyőzte. Most viszont eljött a visszavágás ideje… Máté szinte végig irányította a rendkívül izgalmas, érzelmekkel, reklamálásokkal, sárga lappal telített asszót. A nézőtér olasz fele Di Verolit éltette, a másik – és nem csak a magyarok… – Mátét. Utóbbi végül 15:12-re nyert, és a csörte után csak a közönség hazai része vitatta a végereményt. Mondhatjuk, ezek után a finálé örömjáték volt Máté számára, ám aranyérmet sosem egyszerű megszerezni.

Nos, ezúttal tehetségünk úgy lett Európa-bajnok, hogy ehhez kétség sem férhetett. Végig vezetve, 15:8-ra nyerte az aranymeccset Alexander Bíró ellen.

Koch Máté: “Nem is tudom, hová helyezzem ezt az aranyérmet… Amikor a heidenheimi felnőtt Világkupán klasszisokat legyőzve lettem harmadik, akkor azt gondoltam: ez a csúcs. Aztán amikor tavaly csapatban lettünk junior világbajnokok, az jelentett hihetetlenül sokat. Most junior egyéni Európa-bajnok lettem, ez is csodálatos érzés. Ráadásul ez most azzal párosul, hogy úgy gondolom, egész nap nagyon jól ment a vívás. Természetesen a Dávid és a Di Veroli elleni asszóm volt a legnehezebb, de úgy érzem, azokat is sikerült végig kézben tartanom. Sok feladat áll még előttem a szezonban, ezt most kipipáltam, nagyon boldog vagyok.”

Halla Péter, Koch Máté mestere:

“Ilyen az élet, nagyon sajnálom, hogy Dávid és Máté már a nyolcaddöntőben összekerült. Messziről úgy tűnt, remek asszót vívtak… Szeretnék Bencének is gratulálni, hetedik helyezése szép siker, és nagyon közel volt az éremszerzéshez. Máté pedig elképesztően jól vívott… Sokszor ért már el kiugró eredményt, ám fontos versenyt, ilyen szerepléssel megnyerni nagyon komoly teljesítmény. Büszke vagyok a fiúkra, remélem, a csapatverseny is sikerül majd.”

Kadet és junior Európa-bajnokság, Foggia

Junior férfi párbajtőr egyéni, 100 induló

Végeredmény: 1. Koch Máté (edző: Halla Péter, válogatott edző: Eitner Kinga), 2. Alexander Bíró (osztrák), 3. Davide di Veroli (olasz) és Topias Tauriainen (finn), …7. Bende Bence (edző: Halla Péter, válogatott edző: Eitner Kinga), …11. Andrásfi Tibor, …14. Nagy Dávid.

Junior női tőr egyéni, 66 induló

Végeredmény: 1. Serena Rossini (olasz), 2. Anna Udovicsenko (orosz), 3. Martina Favaretto (olasz) és Adelina Bikbulatova (orosz), …8. Hajas Nóra (edző: Szirmai Benedek, válogatott edző: Kiss Tibor), …43. Szántay Anna, …60. Hanzl Lilla.

A juniorok egyéni versenyeiben korábban a kardozó Pusztai Liza bizonyult a legjobbnak. A korosztályos Eb-n a fiatalabbakat felvonultató kadet korosztályban a magyarok kilenc érmet nyertek. Egyéniben női párbajtőrben Muhari Eszter győzött, Büki Lili harmadik lett, míg férfi párbajtőrben Bartkó Levente és női tőrben Nekifor Erika másodikként végzett, majd csapatban a női párbajtőrözők és kardozók elsők, a férfi párbajtőrözők másodikak, a férfi tőrözők és férfi kardozók pedig harmadikok lettek.

Forrás: hunfencing.hu/MTI