Háromgólos vereség Svájcban

Posted by

A magyar labdarúgó-válogatott 5-2-re kikapott Svájc vendégeként a világbajnoki selejtezősorozat kilencedik fordulójának szombati játéknapján.

Már a mérkőzés kezdetén magához ragadta a kezdeményezést a svájci csapat. Egymást követték a hazai akciók, amelyek végén rendre tiszta lövőhelyzet alakult ki, de a távoli kísérletek eleinte elkerülték a magyar kaput, vagy éppen Gulácsi kezében landoltak. A magyarok szórványos ellentámadásai a bal oldalon futottak, ami azért érdekes, mert a svájciak egyik legjobbja, Lichtsteiner játszott jobbhátvédként.

Amikor kissé meddővé vált a hazaiak fölénye és megnyugodhatott Bernd Storck szövetségi kapitány együttese, hogy átvészelte az első negyedóra rohamait, akkor Gulácsi óriásit hibázott: egy hazaadásnál elcsúszott, így Xhaka pályafutása egyik legkönnyebb gólját szerezte. Nem kellett sokat várni a második svájci találatra sem, ami hasonlóan balszerencsés körülmények között esett, ugyanis Bese lábáról vágódott a labda a magyar kapuba.

Ezt a magyar szurkolók nem viselték jól, a hangosbemondón keresztül figyelmeztették őket, hogy ne rázzák a kerítést, erre válaszul a magyar szövetséget szidták kórusban. A pályán sem lett jobb a helyzet, mivel Besét sérülés miatt le kellett cserélni, helyét Lang vette át. A félidőből hátralévő időben még volt néhány svájci helyzet, melyekből eleinte les, vagy Gulácsi-bravúr miatt nem lett gól, de a végén még Zuber betalált, ezzel a svájciak egy félidő alatt bebiztosították sikerüket. Az egyetlen magyar kapura lövést Varga Roland eresztette meg szabadrúgásból közvetlenül a szünet előtt.

A folytatásban sem változott semmi, a hazaiak első támadásukból ismét betaláltak Zuber révén, de Gulácsi ekkor is hatalmasat hibázott. A svájciak nem álltak le, záporoztak a lövések a magyar kapura, Gulácsi többször szépen védett a bakijai után. A magyarok aztán egy szögletet követően váratlanul szépítettek, amit a vendégdrukkerek görögtüzekkel ünnepeltek, ezért ismét figyelmeztették őket. Ezt követően kissé alábbhagyott a lendület, a svájciak már nem erőltették annyira a támadások befejezését, de így is adódott néhány ígéretes lehetőségük, igaz egy ízben a magyar csapat is betalálhatott volna, végül Lichtsteiner gyönyörű lövése és Ugrai fejese is utat talált a kapuba.

Európai vb-selejtezők, 9. forduló: B csoport:

Svájc — Magyarország 5-2 (3-0)
Bázel, St. Jakob Park, 32 018, v.: Paolo Tagliavento (olasz)
Gól: Xhaka (18.), Frei (20.), Zuber (43., 49.), Lichtsteiner (83.), illetve Guzmics (58.), Ugrai (89.)
Svájc: Yann Sommer – Stephan Lichtsteiner, Fabian Schär, Johan Djourou, Francois Moubandje – Remo Freuler (Eren Derdiyok, 84.), Fabian Frei (Denis Zakaria, 73.), Granit Xhaka – Xherdan Shaqiri, Haris Seferovic (Breel Embolo, 63.), Steven Zuber
Magyarország: Gulácsi Péter – Bese Barnabás (Lang Ádám, 33.), Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Korhut Mihály – Pátkai Máté, Elek Ákos (Márkvárt Dávid, 56.)- Varga Roland (Sallai Roland, 69.), Nagy Ádám, Lovrencsics Gergő – Ugrai Roland.

A svájci-portugál rangadó dönt a kijutásról

Az andorrai összecsapáson Cristiano Ronaldo 15. gólját szerezte a selejtezősorozatban, amivel – Robert Lewandowski után – ő is megdöntötte a jugoszláv Predrag Mijatovic korábbi rekordját, aki az 1994-es kvalifikációban 14-szer volt eredményes.

A négyszeres aranylabdás sztár a szünetben állt be – ez volt a második gólja a nemzeti csapatban, amelyet csereként szerzett.

Andorra — Portugália 0-2 (0-0)
Gól: Cristiano Ronaldo (63.), André Silva (86.)

Feröer-szigetek – Lettország 0-0

A csoport állása:
1. Svájc            9  9  –  –  23- 5  27 pont
2. Portugália       9  8  –  1  30- 4  24
3. Magyarország     9  3  1  5  13-14  10
4. Feröer-szigetek  9  2  3  4   4-15   9
5. Lettország       9  1  1  7   3-18   4
6. Andorra          9  1  1  7   2-19   4

(MTI)