Magyar ezüstérem Budapesten

Posted by

Ezüstérmet nyert a magyar válogatott a férfi kardozók budapesti világkupa-versenyén.

Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású hazai együttes a 32-es tábla első fordulójában még nem vívott, a 16 között pedig magabiztosan lépett túl a kanadaiakon.

A következő feladat már sokkal nehezebbnek ígérkezett és az is lett. A negyeddöntőben hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, a hetedik pár után viszont az oroszok kedvező helyzetben érezhették magukat, mert addigra öttusnyi előnyt alakítottak ki. Szatmári azonban ezután 9-5-re verte Venjamin Resetnyikovot, Szilágyi pedig 6-1-re Kamil Ibragimovot.

Az elődöntő még szorosabban alakult. Eleinte a magyaroknál volt az előny, azután az olaszoknál, akik a hetedik párt követően két tussal vezettek. Szatmári ebből egyet dolgozott le 6-5-tel Enrico Berrével szemben, majd Szilágyi 6-3-ra verte Luca Curatolit.

Az aranyéremért a magyarok az elmúlt két évben világbajnok dél-koreaiakkal vívtak. Az ázsiaiak a negyedik pártól kezdve vezettek, és egy darabig magabiztosan őrizték előnyüket, mert a magyarok a soron következő két asszójukat egy-egy találattal elvesztették. Aztán a Decsi helyére beállt Gémesi döntetlent vívott Gu Bon Gillel, majd Szatmári 7-5-re verte Kim Jun Hót, a dél-koreaiak azonban még így is három tussal vezettek. Utolsóként Szilágyi próbálkozott ledolgozni a hátrányt Oh Szang Ukkal szemben, de csak egyszer-egyszer csillant fel a remény, azután mindig a dél-koreai ért el találatot, így egyre kevesebb esély volt a fordításra. Végül a dél-koreaiak 45-41-gyel érdemelték ki az aranyérmet.

“Az egyéni versenyben és a csapatban is hullámzó teljesítményt nyújtottam, de szerencsére az oroszok és az olaszok ellen, amikor kellett, ment a vívás. Ezt az állapotot kell stabilizálni”

– értékelt a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, aki legjobb magyarként tizedik lett a szombaton véget ért Gerevich-Kovács-Kárpáti egyéni világkupán.

“Azt éreztem a döntő alatt, hogy nüánszokon múlik a végeredmény. Nagyon kellett ez az érem a csapatnak, az itteni teljesítmény kellő magabiztosságot ad majd nekünk a kvalifikációs időszakra.”

Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője örült annak, hogy a dél-koreiakkal vívták a magyarok a döntőt.

“Nagyon nehéz ellenfél, a dél-koreaiak másfél éve uralják a férfi kard csapatversenyeket, jó volt ez a mérkőzés arra, hogy felmérjük, hol tartunk.Igazi csapatként vívtak a fiúk, és éppen az volt a cél, hogy kvalifikáció megkezdése előtt elérjük ezt az állapotot.”

Világranglista-harmadikként vág neki a kvalifikációnak a férfi kardcsapat

A következő időszakban a hangsúly a csapatversenyeken lesz a férfi kardozók számára, mert a cél az, hogy a válogatott ott legyen a jövő évi olimpián – mondta Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője a hétvégi, budapesti világkupa zárultával.

A tréner jelezte, hogy a válogatott vívók az április végi, szöuli Grand Prix-n is elindulnak, amely egyéni viadal, de lényegesebb lesz ennél a májusi, madridi világkupa, valamint a júniusi, düsseldorfi Európa-bajnokság és a júliusi, budapesti világbajnokság csapatversenye.

“Fontos volt, hogy egységbe kovácsolódva, jó érzéssel vágjanak neki a fiúk az olimpiai kvalifikációs időszaknak” – emelte ki Decsi András a csapatban magyar ezüstéremmel zárult budapesti vk után. Hangsúlyozta: hazai közönség előtt jó szájízzel, kellemes élményekkel akarták befejezni a kvalifikáció előtti szakaszt, hogy aztán a tapasztalatok felhasználásával kezdhessék meg a finomhangolást.

“Kedvező előjelekkel vártuk a háromnapos versenyt, senki sem volt sérült, jó formában éreztem a fiúkat. Aztán az egyéni viadal a vártnál gyengébben alakult” – emlékeztetett rá, és elárulta, hogy általános volt a csalódottság.

Ebből az állapotból kellett talpra állniuk a versenyzőknek, akik a vezetőedző szerint “vannak olyan klasszisok, hogy képesek túltenni magukat a csalódáson”.

Decsi András kiemelte, hogy a rossz emlékű egyéni verseny után igazi csapatként vívtak a magyarok, mindenki hozzátett valamit a sikerekhez.

“Az oroszok és az olaszok legyőzése után a döntőben egyenrangú ellenfelei voltak a világranglista-vezető koreai válogatottnak is, ez mutatja, hogy a jövőben bármire képesek lehetnek. Arra kell törekedni, hogy a mostani kiváló teljesítmény máskor is kijöjjön belőlük” – tette hozzá.

A szakvezető szerint nagyon fontos volt, hogy nem zavarta sérülés az eddigi felkészülést, ami – amint azt megjegyezte – Kiss Áron erőnléti edző munkáját dicséri, és a szövetségtől is minden támogatást megkaptak. A folytatást illetően pedig fontosnak nevezte, hogy ennek a négyesnek a felkészülését semmi se zavarja meg, és a csapat a kellő sportdiplomáciai segítséget is megkapja.

A tokiói olimpián vívásban minden szakágban rendeznek egyéni és csapatversenyt is. A legtöbb egyéni indulási lehetőséget úgy lehet biztosítani, ha az adott csapat kijut, mert akkor három vívó szereplése garantált.

A csapatversenyek mezőnye a nemzetközi szövetség 2020. április 4-i ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia-Óceánia, Amerika, Afrika) még egy-egy – az 5-16. helyezettek közül a sorban következő legjobb – válogatott szerez jogot az indulásra. Amennyiben akad olyan zóna, amelyből egyetlen csapat sem szerepel itt, a felszabaduló helyet a rangsorban – addig kvótát nem szerzett – következő csapat kapja, függetlenül attól, hogy melyik zónában van.

A magyar válogatott az egy hónapos szünet után világranglista-harmadikként kezdi meg a kvalifikációs időszakot.

Az elődöntőben:
Magyarország-Olaszország 45-43
Koreai Köztársaság-Németország 45-44

A 3. helyért:
Olaszország-Németország 45-29

A döntőben:
Koreai Köztársaság-Magyarország 45-41

A végeredmény: 1. Koreai Köztársaság (Gu Bon Gil, Ha Han Szol, Kim Jun Ho, Oh Szang Uk), 2. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Bence), 3. Olaszország (Enrico Berre, Dario Cavaliere, Luca Curatoli, Luigi Samele)