A magyarok döntetlent játszottak Argentínával

Posted by

A magyar férfi kézilabda-válogatott meglepetésre 25-25-ös döntetlent játszott Argentínával a német-dán közös rendezésű világbajnokság csoportkörének első fordulójában, pénteken Koppenhágában.

A 12 500 fős befogadóképességű Royal Arena lelátójának teljes felső karéját lezárták, ennek ellenére rendkívül foghíjasak voltak a szektorok és a szokatlanul hangulattalan meccsen időnként még a játékosok, edzők szavait is lehetett érteni.
A magyar csapat remek védekezéssel, Mikler Roland négy védéssel, Balogh Zsolt pedig három góllal kezdte a találkozót, amelynek 11. percében Manolo Cadenas argentin szövetségi kapitány időt kért, mert válogatottja egyszer sem volt eredményes (5-0).

A három kiváló játékosát sérülés miatt nélkülöző dél-amerikai kontinensbajnok Lucas Moscariello három találatával felzárkózott (6-4), majd Matias Schulz kapus védéseire alapozva tartotta a szoros állást. Ebben az időszakban a magyar védekezés nem volt hatékony, a támadások lassan folytak, ezt a gyorsan játszó ellenfél gyakran kihasználta, a szünetben – Balogh Zsolt eredményessége miatt – mégis háromgólos hátrányban volt (13-10).

A nyitott védekezéssel nem tudtak mit kezdeni a magyarok

A második felvonás elején ismét egy gólra csökkentette hátrányát Argentína, ekkor – a meccs során először – pályára lépett Nagy László, és rögtön be is talált. A nyitott védekezéssel nem tudtak mit kezdeni a magyarok, így első alkalommal hátrányba kerültek (15-16). Federico Fernández találatai után, tíz perccel a vége előtt Bánhidi Bence góljával ismét a magyar csapat vezetett (22-21), ám a mozgékony dél-amerikaiak újra fordítottak.

A hajrában is rendkívül pontatlanul játszó magyarok ötven másodperccel a végső dudaszó előtt egyenlítettek Lékai révén, majd Mikler Roland védeni tudott, Csoknyai István szövetségi kapitány pedig időt kért, amikor már csak 13 másodperc volt hátra. Az utolsó támadásnak is egy eladott labda vetett véget, így nem nyílt esély a győzelem megszerzésére.

Az argentinok legeredményesebb játékosa Pablo Simonet volt, aki 12 lövésből hatszor talált a kapuba, míg Manuel Crivelli öt gólt dobott. Mikler Roland 39 lövésből 15-öt védett.

Bodó Richárd és Bóka Bendegúz igyekszik semlegesíteni az argentin Federico Matías Vieyrát. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Csoknyai István szövetségi kapitány:

“Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, jól védekeztünk, Mikler Roland is bravúrokat mutatott be. Az első félidőben majdnem minden támadásból sikerült gólt lőni, az argentinok azonban szépen ledolgozták a hátrányukat, a második félidőben pedig a vezetést is átvették. A hármas cseréből adódóan nem tudtunk könnyű gólokat lőni, mindig csak felállt fal ellen küszködtünk, volt mikor könnyedén átjátszottuk, volt mikor sok technikai hibával fejeztük be a támadásainkatt. Azt gondolom, hogy támadásban voltak szép játékaink, de összességében nem tudtuk azt a játékot játszani, amit szerettünk volna.”

Balogh Zsolt:

“Nem vagyok elégedett, sokkal többet vártunk a mai mérkőzéstől. Jól indultunk, azt gondolom, hogy az első félidő rendben volt, a folytatásban azonban mind támadásban, mind védekezésben visszaesett a teljesítményünk. Rengeteget hibáztunk és talán egyszer-kétszer én is túlvállaltam magamat, sok helyzetet egyedül akartam megoldani. Most nehéz, de nem szabad, hogy csüggedjünk.”

Ilyés Ferenc:

Jól kezdtük a meccset, sajnos szünet után az argentinok magabiztosabbá váltak, a végén sikerült egyenlítenünk, és a győzelemhez is volt labdánk, de nem szabad sokáig emésztenünk magunkat a döntetlen miatt, mennünk kell tovább.”

Férfi kézilabda-világbajnoskág, D csoport, 1. forduló:

Argentína-Magyarország 25-25 (10-13)
Koppenhága, néző, v.: López, Sabroso (spanyolok)
Argentína: Baronetto 1, Bonanno, Carou, Crivelli 5, Fernandez 4 (1), Fernandez 1, Fischer, Maciel, Martinez 1, Moscariello 4, Mourino, Pizarro, Schulz, Simonet 6, Simonet 2, Vieyra 1.
Magyarország: Mikler, Székely (kapusok), Ancsin, Balogh 11 (5), Bánhidi 4, Bodó 1, Bóka, Császár, Hornyák, Ilyés, Jamali 2, Juhász, Lékai 6, Ligetvári, Nagy 1, Sipos.

Angola legyőzte Katart

Az afrikaiak sokkal jobban kezdtek, a szünetben négy góllal vezettek. A közel-keleti együttes a második félidő elején előbb felzárkózott, majd egy 4-0-s sorozattal egyenlített, a hajrában pedig – 1-0 után először – ismét vezetett. Az izgalmas végjátékban Angola egyenlített, majd egy utolsó másodpercben szerzett góllal a győzelmet is megszerezte.

A müncheni B csoportban Macedónia magabiztosan nyert Japán ellen. Az európai csapatban a Telekom Veszprém balszélsője, Dejan Manaszkov 11 lövésből hét gólt szerzett, az ázsiaiaknál a Dabas jobbátlövője, Tokuda Sinozuka hat kísérletből kétszer volt eredményes.

D csoport (Koppenhága):
Angola-Katar 24-23 (12-8)

A magyar válogatott a D csoportban vasárnap Angolával, hétfőn Katarral, szerdán Egyiptommal, csütörtökön pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik. A hatosból az első három lép tovább.

A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

Forrás: MKSZ/MTI