Márton Anna és a kardcsapat is ezüstérmet szerzett Salt Lake City-ben

Posted by

Szombaton Márton Anna, míg vasárnap a női kardcsapat verekedte be magát a döntőbe a Salt Lake City-ben zajló vívó világkupa-versenyen.

A 2015-ben világbajnoki harmadik, 2016-ban Eb-ezüstérmes vívó a főtábla első fordulójában az indiai Bhavani Chadalavada ellen nyert magabiztosan 15-6-ra, majd az amerikai Daniella Timofeyevet 15-10-re, azután az orosz Valerija Bolsakovát 15-6-ra verte.

A negyeddöntőben is lendületben maradt, a görög  Teodora Gunturát 15-8-cal búcsúztatta, a fináléba pedig az olasz Irene Vecchi 15-9-es legyőzésével jutott be. A döntőben végül mindössze egyetlen tussal, 15-14-re maradt alul a francia Cecilia Berderrel szemben – a magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint.

A 2017-ben Eb-bronzérmes, még mindig csak 17 éves Pusztai Liza is jól vívott, a negyeddöntőig jutott, ahol 15-14-re kapott ki Vecchitől. Ezzel hetedik lett a 161 fős mezőnyben.

Női kard egyéni Világkupa-verseny, Salt Lake City, 161 induló

A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Chadalavada (indiai) 15:6, Pusztai-Karimova (azeri) 15:14, László-Gregorio (olasz) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Timofeyev (amerikai) 15:10, Pusztai-Emura (japán) 15:12.

Nyolcaddöntő: Márton-Bolsakova (orosz) 15:6, Pusztai-Tamura (japán) 15:12.

Negyeddöntő: Márton-Guntura (görög) 15:8, Pusztai-Vecchi (olasz) 14:15.

Elődöntő: Márton-Vecchi (olasz) 15:9,

Döntő: Márton-Berder (francia) 14:15.

Végeredmény: 1. Cecilia Berder (francia), 2. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor), 3. Szofija Velikaja (orosz) és Irene Vecchi (olasz), …7. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin), …55. László Luca, …121. Katona Renáta.

Pusztai Liza a páston

Ennek a válogatottnak az olimpián a helye

Vasárnap a Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású női kardcsapat egy ragyogó ezüstérmet nyert, nagyon erős ellenfeleket legyőzve, és végül minimális vereséget szenvedve. Nem is lehet kérdés: ennek a válogatottnak az olimpián a helye, persze, ennek kiharcolása nem lesz egyszerű feladat.

A nyolcaddöntőben a nagyon kellemetlen japán válogatottal találkoztak a mieink. A 45:39-es eredmény ugyan jelezhetne szoros csatát is, ám erről szó sem volt, Márton Panka tíztusos lőnnyel állt fel az utolsó asszóra, és a győzelemhez nem is férhetett kétség.

A negyeddöntőben aztán következett a két egyéni világbajnokkal, és egy egyéni Eb-bronzérmessel (!) felálló, világranglista-második orosz csapat. Márton Anna a meccs közepén, egy káprázatos 8:1-gyel tanította móresre, a tavalyi Eb-n őt komoly zsűritévedésekkel legyőző fiatal Seveljevát, és ezzel az utolsó körre jelentősnek modható, hattusos előnnyel vágtunk neki. Ám a befejező asszóra csak egy “találatocska” maradt a fórból. Gárdos Gábor vezetőedző taktikát váltott, Pusztai Lizát tette be befejező embernek, aki 40:39 után a kétszeres egyéni világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világranglista-vezető Velikaját 5:1-re elverte, és ezzel 45:40-re nyert csapatunk.

Az elődöntőben a szintén nálunk magasabban rangsorolt olasz válogatott következett, no meg az újabb kellemes meglepetés! Az itáliaiak négy asszó után 20:13-ra vezettek, ám jött a fordulat! Az utolsó körre négy tus maradt az olasz előnyből, aztán Katona Renáta nyert egy nagyon fontos, szoros meccset, majd következett Márton Panka, aki egyéni ezüstérme után csapatban is extrát nyújtott. 8:1-re nyert a nyolcadik asszóban, így az ugyancsak káprázatos Pusztai Liza már 40:36-os előnyről kezdte az utolsó asszót, melyet úgy nyert meg 5:1-re, mintha nem 18, hanem 38 éves, rutinos befejező ember lenne…

Jött tehát a finálé a világbajnok francia válogatott ellen. Itt az egész hétvégén kimagaslóan teljesítő Márton Anna ereje elfogyott, ennek ellenére szorosan alakult a döntő, köszönhetően az ezúttal extrát nyújtó Katona Renátának, és az egész hétvégén kimagasló Pusztai Lizának, 42:45 lett a vége.

Női kardcsapat Világkupa, Salt Lake City, 18 induló.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Japán 45:39 (Pusztai +7, Márton 0, Katona -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 45:40 (Márton +6, Pusztai +5, Katona -5).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:37 (Márton +10, Pusztai +1, Katona 0, László -3).

Döntő: Magyarország-Franciaország 42:45 (Pusztai +5, Katona +4, Márton -12).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza, válogatott edző: Gárdos Gábor, edzők: Bódy István, Bódy Benjámin, Boros György, Gárdos Gábor, Gergácz László), 3. Olaszország.

Forrás: hunfencing.hu/MTI