Milák Kristóf vegyesúszásban is kipróbálná magát

Posted by

Milák Kristóf akár egy újabb leküzdendő akadályként is tekinthetne arra, hogy Szabó Szebasztián a NOB döntése alapján magyarként ott lehet az olimpián.

Világbajnokunk a DIGI Sport híradójának elmondta örül annak, hogy újabb vetélytársa akadt pillangón.

“Minden versenyen megvívunk egymással, és próbáljuk egymást húzni a versenyeken, egymásból kihozni a legtöbbet, nagyon bírjuk egymást mind emberileg, mind versenyszakmailag” – nyilatkozta a Sport24-nek Milák Kristóf.

Sós Csaba szövetségi kapitány hasonlóan jó véleménnyel van az újvidéki úszóról.

“Ha valaki nézte, bár kevesen látták, a világbajnokság alatt hátul, ahol a csapatok tanyáznak, a Föld fölött járt ez a gyerek, amilyen büszkén viseli a magyar mezt, nem beszélve arról, hogy egy nagyon jó úszó. Csak örülni tudok, ő egy baromi jó magyar gyerek, a miénk, örülök, hogy köztünk van.”

Ezek után a korábbinál is nagyobb csata várható 100 és 200 pillangón az olimpiáért.

Szabó Szebasztián

„Itt a Milák, Cseh Laci, Kenderesi, Biczó Bence, aki nagyon szép teljesítményt mutatott a Világkupán 200 pillangón. Milák nagyon veszélyes, meg ugye Cseh Laci, de nem úgy gondolkozom, hogy kit kell megverni, hanem, hogy mit kell jobban csinálni az edzésen, versenyeken azért, hogy jobb eredményeket tudjak elérni” – mondta Szabó Szebasztián.

Milák Kristóf pedig bővítené a repertoárját, az olimpia után vegyesúszóként is kipróbálná magát.

“Szeretném magam minél több számban megmutatni, hogy minél szívósabb versenyzőnek tartsanak, és megpróbálok minél többet kihozni magamból” – jegyezte meg a 200 pillangó világcsúcstartója.

“Kifejezetten jó hatással lesz a pillangóúszására is, főleg a 100 méterre, hogy gyorson és háton is versenyez. És egy vegyesúszást ugyan két évnél hamarabb nem lehet felépíteni, azért támadnak kételyeim a mellúszását látva” – mosolyodott el Sós Csaba.

A Világkupa nagy csatájának ígérkezett Hosszú Katinka és Ilaria Cusinato összecsapása is, a tavalyi Eb-n például az Iron Lady csak nyolc századdal tudta megelőzni az olaszt a 200 vegyes döntőjében. A mostani viadalra Shane Tusup sem tudott csodát tenni az éremtől is távol kerülő olasszal, akit Hosszú Katinka kétszer is nagyon elvert: 200 és 400 vegyesen egyaránt.

„Hogy gondok lehetnek, hétmilliárd emberből a Földön egyetlen egy mondta. Mi nem éreztük, hogy gondja lehet (Hosszúnak Cusinatóval – a szerk.), és nem is lett gondja” – fogalmazott Sós Csaba.

“Én magamra koncentrálok, és ami előttem, körülöttem van, az nagyon jó, mint ahogyan a csapatom is, minden sínen van a felkészülésben, és ezekre a pozitív dolgokra koncentrálok” – szögezte le Hosszú Katinka.

A szövetségi kapitány a mostantól Szilágyi Liliánával is együtt dolgozó Shane Tusup visszatérését is véleményezte.

“Sok sikert neki, csináljon, amit akar! Ez Magyarország, itt van egy rendszerünk, és nem ő az az ember, aki miatt ezt fel fogjuk borítani, megjegyzem, ez egyébként fel sem merült, korábban sem. Az edzőink nagyon képzettek, nagyon nagyfokú önállóságot kapnak, Kapás Boglárka is egészen másképp készült, mint Késely Ajna vagy mint Milák Kristóf. Az, hogy valaki más módon készül, nem egy tiltott dolog, sőt kifejezetten támogatott. A tehetség egyedi, mint ahogy az edző és a versenyző is. Vannak ezek a nagy találkozások, az ember miért legyen okosabb azoknál?”

A Duna Arénában a hónap végén, a rövidpályás ISL-versenyen ismét magyarokért szoríthatunk majd.

Jövőre két kínai házigazda lesz

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA jövőre is megrendezi az úszó Bajnokok Sorozata elnevezésű viadalt, amelynek mindkét állomása Kínában lesz.

A FINA honlapjának beszámolója szerint január 14-15-én Sencsen, három nappal később pedig Peking lesz a házigazdája az ezúttal nagymedencében sorra kerülő eseménynek.

Idén a 3,9 millió dollár összdíjazású elitsorozatban egy számban csak négyen versenyeztek egymással, a FINA a legjobbakat, többek között olimpiai bajnokokat, világbajnokokat, ranglistavezetőket hívott meg. A számok győztesei 10 000 dollárt kaptak, a második helyezettek 8000, a harmadik helyet elnyerők 6000 ezer, a negyedikek pedig 5000 dollárt vihettek haza.

A sorozat három állomásból állt: júniusban Indianapolisban, április végén a kínai Kuangcsou városában, majd május közepén a budapesti Duna Arénában versengtek a legjobbak.

Forrás: DIGI Sport – Sport24/MTI