Pusztai Liza junior Európa-bajnok

Posted by

A kardozó Pusztai Liza aranyérmet nyert szerdán a junior vívók foggiai Európa-bajnokságán.

A kontinensviadal honlapja szerint a 17 éves magyar versenyző a csoportküzdelmeket öt győzelemmel fejezte be, így a 64 között erőnyerőként még nem lépett pástra.

A következő fordulóban 15-5-re lelépte a moldovai Natalia Bugaevskit, majd 15-9-re a francia Sarah Noutchát. A BVSC-Zugló elsőéves junior klasszisa a negyeddöntőben simán, 15-6-ra intézte el a francia Anne Poupinet-t, majd a négy között az olasz Giulia Arpino már 8-4-re és 13-9-re is vezetett ellene, ám ezután Pusztai ellenállhatatlanul vívott és 15-13-ra diadalmaskodott.

A fináléban az orosz Alina Mihajlovával szemben is négytusos hátrányban volt (7-11), de 15-13-ra győzött és ezzel pályafutása első junior Európa-bajnoki címét nyerte.

“Csodálatos!” – fogalmazta meg tömören, és teljesen helyénvalóan a látottakat Bódy Benjámin, Liza egyik mestere, és igazat kellett neki adnunk, mindezt teljesen felesleges hosszabban kommentálni.

Pusztai Liza ennél bővebben értékelje a történteket: “Nagyon boldog vagyok, ennek az aranyéremnek elképesztően örülök! Hogy mi játszódik le bennem, amikor négy tussal vezet a hajrában az ellenfél? Valami olyasmi, hogy úristen, nem akarok kikapni, azonnal tusokat kell adnom… Szerencsére összejött. Készültünk arra, hogy Kairóból egyenesen ide vezet majd az utam, és természetesen ez nem volt túl egyszerű. Sikerült külön választanom a két feladatot, és nagyszerű érzés, hogy mindez ilyen jól alakult! Még hátra van a csapatverseny, addig pedig pihenhetek két napot, úgyhogy ezt is meg fogjuk oldani a lányokkal közösen!”

Kadet és junior Európa-bajnokság, Foggia.

Junior női kard egyéni, 59 induló.

Végeredmény: 1. Pusztai Liza (edzők: Bódy István és Bódy Krisztián, válogatott edző: Gulácsi Ferenc), 2. Alina Mihajlova (orosz), 3. Giulia Arpino (olasz) és Caitlin Maxwell (brit), …14. Battai Sugár, …20. Bérczy Dorottya, …22. Nagy Valentina.

Pusztai Liza a döntőben az orosz Alina Mihajlova ellen nyert 15-13-ra. Fotó: BIZZI Team

Forrás: hunfencing.hu/MTI

Márton Anna és a kardcsapat is ezüstérmet szerzett Salt Lake City-ben