Simona Halep az új világelső!

Posted by

Mától a 26 éves román teniszezőnő Simona Halep vezeti majd a WTA világranglistáját.

Halep idén már kétszerr játszott a világelsőségért, de mindkét alkalommal kikapott és nem tudott felülni a trónra. Az 1975-ben bevezetet női tenisz-világranglista történetében Simona Halep a 25. világelső.

Idén már hetedik alkalommal változik a világelső személye. Az év első felében a német Angelique Kerber és Serena Williams adogatta egymás közt az első helyet, majd július 17-én a cseh Karolina Pliskova állt az élre. Őt az idei wimbledoni győztes Garbine Muguruza követte, ám a spanyol lány mindössze négy hétig volt világelső.

Pekingben Simona Halep a nyolcaddöntőben kitűnő játékkal győzte le Marija Sarapovát, majd a negyeddöntőben a szintén orosz Darija Kaszatkinát múlta felül.

Az elődöntőben létrejőtt az idei Roland Garros finálé visszavágója, amelyet Simona Halep mindössze 1 óra 15 perc alatt nyert meg Jelena Ostapenko ellen.

Simona Halep: “Különleges nap a mai”

“Nagyon megható pillanat, azt hiszem, ez volt az első alkalom, amikor sírtam a pályán. Fantasztikus, hogy ezt sikerült elérnem. A csapatom, otthon mindenki engem figyel… Köszönetet mondok mindenkinek. Különleges nap a mai” – fogalmazott a román lány a lett Jelena Ostapenkóval játszott elődöntő után, amelyet 6:2, 6:4 arányban nyert meg.

A mérkőzést követően Halep egy rózsából kirakott, a világelsőséget jelképező 1-est vehetett át a profi női teniszezők érdekeinek képviseletére alakult WTA ügyvezető igazgatója, Steve Simon és Micky Lawler elnök jelenlétében.

“Soha nem felejtem el ezt a napot, ezt a tornát. Itt Kínában mindig sokan szurkolnak nekem, és várom a holnapi napot, a versenynek még nincs vége” – idézi Halepet a WTA hivatalos weboldala.

“Ez egy nagyszerű dolog, sokaknak sikerült (világelsővé válni – szerk. megj.), és most én is közéjük tartozom. Nagyon boldog vagyok, csak pályafutásom közepén tartok, sok éven át szeretnék még játszani” – nyilatkozta a román teniszező a mérkőzést követő sajtótájékoztatón.

Simona Halep az első román női teniszező, akinek sikerül felküzdenie magát a világranglista élére. Ebben az idényben ez volt a negyedik mérkőzése, amelyen a világelsőség volt a tét számára: a francia nyílt teniszbajnokság döntőjében éppen Jelena Ostapenkóval szemben maradt alul, a wimbledoni negyeddöntőben Konta Johanna győzte le, a cincinatti fináléban pedig Garbine Muguruzától szenvedett vereséget.

A fináléban Caroline Garcia nyert

A pekingi döntőben Caroline Garcia 1 óra 52 perc játék után nyert, és ezzel sorozatban második tornagyőzelmét könyvelhette el, múlt héten ugyanis a vuhani trófeát is elhódította.

Halep számára a Jelena Ostapenkóval egy nappal korábban játszott elődöntőhöz hasonlóan kezdődött a mérkőzés: nullára nyerte ellenfele első adogatását, a lett teniszezőtől eltérően azonban Garciának sikerült visszabrékelni. Ezután fej-fej mellett haladt a két játékos, majd 5-4-es állásnál két szettlabdához jutott a francia: az elsőt sikerült hárítania Halepnek, a másodikat azonban már nem, így Garcia 6-4-re lezárta az első játszmát.

A második szett elején mindkét játékos hozta saját adogatását, 3-3-nál Halep nem kevesebb mint kilenc bréklabdát szalasztott el, és Garciának végül sikerült megtartania a szerváját. Ezt követően sem jött össze a brék egyik játékosnak sem, így a játszma rövidítésbe torkollott, amelyben a francia bizonyult jobbnak, megnyerve a szettet és ezzel a mérkőzést.

Halep hatékonyabban ütötte első és második szerváit is (72%-70%, illetve 56%-54%), ő egy ászt ütött, a francia hármat, a román lány két kettős hibát vétett, Garcia csak egyet. Halep 16 nyerő ütést mutatott be, Garcia 17-et, előbbi 25 ki nem kényszerített hibát követett el, utóbbi 31-et.

China Open, Peking

Egyes, döntő:

Caroline Garcia (francia) — Simona Halep (román, 2.) 6:4, 7:6(3)

Babosék kikaptak a döntőben

A Babos Tímea és a cseh Andrea Hlavackova alkotta duó – amely a múlt héten diadalmaskodott a taskenti viadalon – vasárnap az elsőként rangsorolt svájci Martina Hingis és tajvani Csan Jung-jan ellen lépett pályára, és egy óra hat perces csatában maradt alul. A magyar-cseh kettős májusban a madridi döntőben is találkozott riválisával, amely akkor 6:3, 6:4-re győzött. Ezúttal a US Open bajnokai még simábban nyertek.

Babosék – akik már biztos résztvevői a szingapúri WTA-világbajnokságnak – ötödször vívtak döntőt az idén, és három alkalommal (Rabat, Quebec City, Taskent) nyertek a fináléban. A tajvani-svájci kettős idei nyolcadik végső sikerét ünnepelte.

“Sajnos ma nem úgy játszottam, ahogyan szerettem volna. Most ez így sikerült. Nagyon kellemetlen stílusú ellenfelünk volt” – nyilatkozta honlapján Babos Tímea. “Ez egy nagy verseny, jó felkészülés volt Szingapúrra. Ráadásul a világbajnoki szereplésünket ezen a héten tettük biztossá” – tette hozzá a magyar teniszező, aki a jövő héten Hongkongban lép pályára, csak egyesben. Ellenfele a nyitófordulóban a világranglistán 21. orosz Anasztaszija Pavljucsenkova lesz.

Páros, döntő:
Martina Hingis, Csan Jung-dzsan (svájci, tajvani, 1.) — Babos Tímea, Andrea Hlavackova (magyar, cseh, 4.) 6:1, 6:4

Forrás: Agerpres/MTI