A szövetségi kapitány teljes mértékben elégedett

Posted by

Sós Csaba szövetségi kapitány úgy fogalmazott, összességében teljes mértékben elégedett a magyar úszóválogatott szereplésével a Koppenhágában rendezett rövidpályás Európa-bajnokságon.

“Nem nagyon tudnék negatívumot említeni. Furcsa is lenne, ha tizenhárom érem és számos döntős szereplés után kifogásokat keresnék” – nyilatkozta az MTI-nek vasárnap, a zárónapot követően a szakvezető.

A magyar válogatott nyolc arany-, három ezüst- és két bronzéremmel zárta a kontinensviadalt.
“Népes, ugyanakkor nem teljes csapattal jöttünk” – jegyezte meg Sós. Emlékeztetett rá, hogy nagyon megterhelő év volt az idei a magyar úszók számára, ezért fiataloknak és idősebb versenyzőknek is lehetőséget adtak, hogy ne vegyenek részt a dániai kontinensbajnokságon.

“Öt olyan versenyzőnk nem jött, aki világbajnoki érmes volt nyáron, tehát van ennél erősebb csapatunk is” – hangsúlyozta.

A nyolc magyar aranyérem közül hatot Hosszú Katinka szerzett, aki kilenc számban nevezett az Európa-bajnokságra, és végül hatban állt rajthoz. Sós Csaba kijelentette, “egy ilyen világklasszisnak” mindig megadják a lehetőséget, hogy megválassza, melyik úszásnemben és távon áll rajthoz.

“Katinka nem szokott ezzel viccelni, figyeli, hogy körülbelül mit bír, tisztában van a határaival, viszont amikor odaáll, megingás nélkül úszik, kőkeményen teljesít. Elképesztő fizikai és mentális egységben van” – szögezte le.

Sós Csaba elárulta, számára Kapás Boglárka szereplése volt az egyik kérdőjel, mert a nyári világbajnokság neki nem sikerült kimondottan jól.
“Győzött, és ha máshogy válogatja a számokat, talán lehetett volna az ezüstből is arany 800 gyorson, de egy első és egy második hely után nem szükséges magyarázkodni. Csodálatos időt, hatalmas egyéni rekordot úszott, aminek maradéktalanul örülök” – jelentette ki.

A szövetségi kapitány rámutatott, Kapás számára a testfelépítése miatt nem előny, hogy a rövidpályás futamokon több a forduló, mint a nagymedencés viadalokon.
A 200 vegyesen ezüstérmes Verrasztó Evelynről a szakvezető elmondta, egy ideje foglalkozott a visszavonulás gondolatával, de reményei szerint ez az Európa-bajnokság meggyőzte, hogy mindez “butaság” lenne.

A férfiak mezőnyében Bernek Péter egy első és egy második helyet ünnepelhetett. Sós Csaba emlékeztetett rá, hogy a BVSC sportolója 15 hónapon belül volt 400-as gyorsúszó, nyáron 200 háton remekelt, ezúttal pedig vegyesen.

“Ez mutatja, hogy Magyarországon a felkészülési rendszer egyik alapja, hogy a serdülő korosztály végéig mindenkit vegyesúszónak tekintünk, aminek előnye, hogy később több úszásnemből lehet választani, de ilyenkor különösen kamatozik” – vélekedett Sós.

Cseh László 200 pillangón vasárnap negyedik lett, így érem nélkül zárta az Európa-bajnokságot.

Saját bevallása szerint ez 2002 óta csak négy évvel ezelőtt, szintén Dániában, a herningi rövidpályás kontinensviadalon fordult elő vele. Sós Csaba úgy fogalmazott, az Egri Úszó Klub sportolójának eddigi teljesítménye előtt mindenki fejet hajthat.

Mint kifejtette, 200 pillangón, ötvenméteres medencében az európai ranglistán az első három helyezett magyar. Egy ország a koppenhágai versenyen négy úszót indíthatott egy számban, akik közül csak ketten juthattak döntőbe, márpedig 200 pillangón mind a négyen a finálé résztvevői lettek volna az időeredmények alapján.

“Reggel ráadásul szerencsétlenül alakult Laci futambeosztása, mert ő úszott előbb, és utána jött a három fiatal kihívója. Elfogadom, hogy harminckét évesen nagyon nehéz ezt a számot tíz órán belül kétszer leúszni úgy, hogy mindent kiad magából az ember. Meggyőződésem, ha nem így történik, érmes lett volna” – mondta.

Sós kiemelte, az ifjúsági korosztályú úszókkal is elégedett. Hozzáfűzte, őket elsősorban azért hozták, hogy tanuljanak, és lássák, hogy az utánpótlás Európa-bajnoki cím, vagy a világbajnoki dobogó után “van még feljebb”, ehhez képest Németh Nándor és Lakatos Dávid döntőt úszott.

“Nekünk ők jelentik a bankot a következő évtizedre. Megérdemelték, hogy itt legyenek, és beleszagoljanak ebbe a csodálatos légkörbe” – vélekedett a kapitány.

Sós Csaba kiemelte, ritkán látható, kivételes versenyrendezés volt a koppenhágai, hasonló a nyári, budapesti világbajnoksághoz.

“Fél évszázada vagyok a sportágban, de nem sok ehhez hasonló világversenyen voltam” – közölte végül.

A magyar válogatott dobogósai:
Hosszú Katinka 6 aranyérem – 50 m hát, 100 m hát, 200 m hát, 100 m vegyes, 200 m vegyes, 400 m vegyes
Kapás Boglárka 1 aranyérem – 400 m gyors, illetve 1 ezüstérem – 800 m gyors
Bernek Péter 1 aranyérem – 200 m vegyes, illetve 1 ezüstérem – 400 m gyors
Verrasztó Evelyn 1 ezüstérem – 200 m vegyes
Kenderesi Tamás 1 bronzérem – 200 m pillangó
Gyurta Gergely 1 bronzérem – 200 m vegyes

Két világ- és négy Európa-csúcs született

Pénteken a holland női váltó 4×50 méteres gyorsúszásban a saját, 2014-ben elért rekordját javította meg, vasárnap pedig a 4×50 méteres férfi vegyesváltó döntőjében az orosz csapat döntötte meg a brazilok három éve fennállt csúcsát.

A szervezőbizottság közleménye szerint az öt versenynap alatt több mint 35 ezer néző látogatott ki a Royal Arenába, ahol ötszáz önkéntes és 150 újságíró dolgozott.

“Az elmúlt öt nap teljes mértékben megerősítette, amit a nyitóünnepségen mondtam: helyes döntést hoztunk, amikor Koppenhágának ítéltük a rendezési jogot” – mondta az esemény zárásaként Paolo Barelli, az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke.

Kijelentette, ez volt a kontinentális szervezet egyik, ha nem a legjobb rövidpályás Európa-bajnoksága.

“Dán barátaink nagyon magasra tették a lécet a következő kontinensviadalok szervezői számára, mivel itt minden közel állt a tökéleteshez” – fogalmazott az olasz sportvezető.

A közlemény szerint a versenyen 47 ország hétszáz sportolója vett részt, negyven számban hirdettek győztest és hetven kisérőrendezvényt bonyolítottak le.

(MTI)