A címvédés küszöbén a Falco KC

címvédés
Somogyi Ádám és Stefan Por. Fotó: MKOSZ

A címvédő Szombathely hazai pályán hat ponttal legyőzte az Alba Fehérvárt kedden a férfi kosárlabda NB I döntőjének a harmadik mérkőzésén, ezzel 2-1-re vezet az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban.

A címvédő a döntő múlt szerdai nyitányán 18 pontos hátrányt ledolgozva győzte le a Fehérvárt, amely szombaton drámai csatában 81-80-ra nyert és kiegyenlített.

A keddi összecsapáson a négyszeres bajnoki aranyérmes Falco 11-9-nél vezetett először, a meccs tempója jóval lassabb volt az eddig megszokottnál, a játékra érezhetően rányomta bélyegét az egyre növekvő tét. A javarészt vendégfölényt hozó nyitónegyedet követően a vasiak főként a szerb Stefan Pot kosaraival tartották magukat, és 38-37-nél kerültek ismét előnybe. A nagyszünetben 38-42 volt az állás.

hirdetés

Térfélcsere után 50-46-ra ellépett a szerb-magyar Milos Konakov címvédő együttese, de a februárban edzőváltáson átesett, ötszörös bajnok fehérváriak egy 9-1-es rohammal fordítottak. A 17 pontos Potnak megbicsaklott a térde, bevonult az öltözőbe ápolásra – és már nem tért vissza a pályára -, közben a túloldalon Pongó Marcell és Vojvoda Dávid is bedobta a 12. pontját. 

A 65-62-ről induló zárószakaszban a 12 pontos horvát Boris Baracot második technikai hibával kiállították a hazaiaktól, majd felváltva potyogtak a kosarak, a hajrában sok fehérvári támadás elakadt a Falco kemény védekezésén, s a sárga-feketék végül ismét éltek a hazai pálya előnyével.

Kovács Benedek: Nagyon fontos volt, hogy három napon belül tudjunk pihenni, és felkészülni az Alba védekezéséből

„Ez a szív diadala volt, mert meccsközben Stefan sérülése és Boris kipontozódása miatt megfogyatkoztunk. Viszont most sem fogok elmenni, anélkül, hogy kiemeljem a szurkolóinkat. FANTASZTIKUSAK VAGYTOK. Amit letettetek az asztalra. Büntetőknél a fütyülés, elképesztő hangulatot varázsoltak. Végig ott voltak mögöttünk és az utolsó percekben is, amikor már fogyott az energia, igazi hatodik emberként voltatok velünk, és adtatok erőt, ahhoz, hogy még egy támadópattanért elmenjünk. Élmény ebben a hangulatban játszani, most van két napunk, kicsit pihenünk, majd készülünk a 4. meccsre, ahol a célunk megnyerni bajnoki címet.”

Pongó Marcell: Gratulálok a Falconak a győzelmhez!

„Egy igazi szoros és végletekig kiélezett mérkőzés volt, amit ma ők húztak be. Meg kell tanulnunk lezárni ezeket a meccseket, és megtartani az előnyt, mait megszereztünk. Jó lehetőségek ezek a meccsek, hogy fejlődjünk és tanuljunk a hibáinkból. Egy ilyen szoros meccsen 8 kihagyott büntető sokba kerül, ezt a bőrünkön érezhettük. Pénteken jön a 4. meccs, arra ki kell javítani a hibáinkat, mindent megteszünk, hogy vasárnap visszajöjjünk.”

A harmadszorra is izgalmas és fordulatos meccset hozó finálé pénteken folytatódik Székesfehérváron.

A ZTE hazai pályán 12 ponttal legyőzte a Körmendet a férfi kosárlabda NB I harmadik helyéért zajló párharc keddi mérkőzésén, ezzel összesítésben 2-1-re vezet.

A bronzcsata nyitányán a zalaiak 13 ponttal bizonyultak jobbnak odahaza, majd a Körmend egy 48 pontos sikerrel egyenlített. Kedden ismét Zalaegerszegen csapott össze a két gárda, és a hazaiak szinte végig vezetve nyertek.

A párharc pénteken folytatódik Körmenden.

Férfi kosárlabda NB I

Döntő, 3. mérkőzés:

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Arconic-Alba Fehérvár 84-78 (23-24, 15-18, 27-20, 19-16)
Falco:
 Pot 17/3, Tiby 13, Cowels 12/9, Keller Á. 9, Kovács B. 5/3. Csere: Perl 16/3, Barac 12,
Fehérvár: Pongó Ma 18/12, Philmore 13/3, Decosey 9/3, Somogyi A. 6/6, Ford 6. Csere: Vojvoda 14, Mbacke 10, Szabó Z. 2.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2-1 a Szombathely javára. 

A 3. helyért, 3. mérkőzés:

Zalakerámia ZTE KK – Egis Körmend 97-85 (25-20, 25-23, 20-16, 27-26)

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2-1 a ZTE javára.

Forrás: MKOSZ / MTI

Férfi kosárdöntő: 18 pontos hátrányból fordított a Falco