A Makuhari Messében a fegyverek már harcra készek

Három nappal az olimpia versenynyitánya előtt a fegyverhitelesítésen túlestek férfi kardozóink. A fegyverek, és gazdáik is harcra készek.

Szilágyi Áronékat elkísérte a teljes vezetőség, Csampa Zsolt elnök, Tamás Henriette főtitkár, Boczkó Gábor csapatvezető, Decsi András vezetőedző, valamint Gárdos Gáborés Decsi István is kíváncsi volt a versenyhelyszínre.

Tamás Henriette elmesélte, hogy a Magyar Vívó Szövetség a két évvel ezelőtti világbajnokságra gyakorlatilag éppolyan versenytermet képzelt el, mint amilyen most a tokiói. Akkor a FIE azt elutasította, most viszont a jelek szerint megengedőbb volt, csúnyábban fogalmazva lekoppintotta az akkori magyar ötletet…

Csampa Zsolt elmondta, hogy a pénteki, olimpiai megnyitó ünnepségen a zászlóvivő Mohamed Aidán kívül senki nem lesz ott a vívók közül. Az egyéni versenyek nagyon közel vannak a megnyitóhoz, és azt mindenki pontosan tudja, hogy fél napos, igen fárasztó tortúrán kell végigmenni a részvételhez. És megint tegyük hozzá: a megnyitó aztán tényleg nem lesz az igazi nézők nélkül.

Hirdetések

Decsi Tamás és Szatmári András nyilatkozott a szövetség honlapjának

“Kialakítottuk az itteni életformánkat, és szerintem jól alkalmazkodtunk a körülményekhez. Csaknem egy hét után, holnap költözünk be Kitából az olimpiai faluba, attól kezdve bizonyosan minden megváltozik…” – mesélte Decsi Tamás, majd Szatmári András is bekapcsolódott a beszélgetésbe.

“Kitaláltuk, hogy mivel színesítjük a napjainkat. Csináltunk magunknak minitársalgót, sokat társasoztunk, szóval elütöttük azért az időt. De most már várjuk a költözést, és még inkább a versenyt.”

Decsi Tamás és Szilágyi Áron. Fotó: hunfencing.hu

Szilágyi Áron remek állapotban érzi magát

Az egyéniben kétszeres címvédő kardozó még a tatai edzőtáborban kijelentette: remek állapotban érzi magát, köszönhetően annak, hogy azt a szakmai programot, amit két hónappal ezelőtt elterveztek, pontról pontra sikerült végigcsinálniuk. Kezdtek egy miskolci alapozó edzőtáborral, majd egy-egy hetet töltöttek Balatonbogláron és Ausztriában, végül következett egy kéthetes program Telkiben, és ezek között Budapesten is készülhettek egy-egy hetet.

“Nem hátráltatott sérülés, ennek nagyon örülök, tehát minden adott ahhoz, hogy jó formában versenyezzek. Az egyik edzésünkre lejött Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki súgva megkérdezte, hogy “utáljátok már egymást?”. De neki is azt mondtam, hogy egyáltalán nem. Nagyon jó a csapaton belüli hangulat, összhangban vagyunk” – fogalmazott a Vasas 31 éves vívója, London és Rió bajnoka.

Hozzátette: már most érzi magán a versenydrukkot, de “ez kell, mert mégiscsak egy olimpia előtt állunk”. Az akklimatizálódásra egy hetük lesz a sportolóknak, Szilágyi tapasztalatai szerint ez elég.

Hirdetések

“Három dolog doppingol engem nagyon. Az egyik az, hogy már átéltem, milyen a dobogó felső fokán állni, és nagyon visszavágyom. A másik, hogy én lehetek az első férfi kardvívó, aki háromszoros egyéni olimpiai bajnok. A harmadik pedig a csapat, hogy a kvartettel is megmutathatjuk, hogy mit tudunk, és Peking után újra versenyezhetünk együtt is. Ez plusz motivációt, erőt ad a mindennapokban”

– fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a csapattal 2016 óta minden világ- és Európa-bajnokságról éremmel tértek haza, ennek tudatában készülnek most is.

Makuhari Messe

Az 1989-ben épült csarnok, nevéhez hasonlóan különleges. Itt rendezik például évente Japán piacvezető vásárait, a Tokyo Auto Salon-t, a Tokyo Motor Show-t és a Tokyo Game Show-t.

Minden vadonatúj, minden tágas, minden plekszivel van elválasztva, minden logikus és biztonságos. Csak egy példa. A kettes számú bemelegítő termet (mindkettőben 8-8 pást található) úgy alakították ki, hogy ott csak azok készülhetnek, akik pástra lépnek. Onnan ugyanis közvetlenül a call roomba mennek, és “természetesen” a két helyiség egymásba nyílik.

A versenyteremben is minden klappol és vadonatúj, a pástokról még nem került le a védőréteg, de így is látszik, hogy minden rendben lesz. Nem is beszélve a fény- és hanghatásokról…

Forrás: hunfencing.hu/MTI

Hirdetések