A Team Esbjerg legyőzésével döntős a Győri Audi ETO KC

A győri Stine Oftedal (b2) és Henny Ella Reistad, a dán Esbjerg játékosa (b) a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Győri Audi ETO KC - Team Esbjerg mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban. Fotó: MTI/Kovács Anikó

A Győri Audi ETO KC kilencedik alkalommal jutott döntőbe a női kézilabda Bajnokok Ligájában, mivel 32-27-re legyőzte a dán Esbjerg csapatát a szombati elődöntőben, a budapesti négyes döntő első játéknapján.

A győriek közül az anyai örömök elé néző Kari Brattset és Jelena Despotovic hiányzott, a dánok csak a keretből kizárt Estavana Polmant nem nevezték a meccsre.

“Új csarnok, régi Győr” – adta ki a jelszót Ambros Martín vezetőedző a kezdés előtti nyilatkozatában

A győriek spanyol mestere arra utalt, hogy csapata négyszer nyert BL-t a Papp László Budapest Sportarénában, idén viszont már az MVM Dome a torna helyszíne.

Jól kezdett az ETO és 4-3-ra vezetett, ezt követően azonban több mint öt percig nem talált a hálóba, és az egyre hatékonyabban védekező Esbjerg 7-4-re ellépett. A tavalyi négyes döntő legjobb játékosának megválasztott Henny Reistad ezúttal is remekelt – ötször talált be 17 perc alatt -, győri oldalon viszont a kapus Silje Solberg teljesített kiemelkedően, hiszen bravúros védései mellett két gólt is lőtt.

Tíz percen keresztül felváltva születtek a találatok, azután sikerült egyenlítenie a Győrnek, majd 4-3 után ismét vezetett. Az első félidőben támadásban az ETO, védekezésben viszont ellenfele volt némileg hatékonyabb, a szünetben döntetlenre álltak a felek.

A dánok magas átlövőit a második felvonás elején sem tudta semlegesíteni a Győr, ennek ellenére sikerült 21-18-ra, majd 24-20-ra ellépnie

A dél-koreai Rü Unhi ezúttal nagyszerű teljesítményt nyújtott, és a magyar csapatnál remekül működött a beállók megjátszása is. A 44. percben az Esbjerg jobbátlövője, Mette Tranborg a harmadik kiállítása miatt végleg kivált a játékból, az ETO-ban a csereként beállt Amandine Leynaud is bravúros védéseket mutatott be, így csapata 12 perccel a vége előtt megint három találattal jobban állt.

Ekkor már minden tekintetben fölényben voltak a győriek, nyolc percen keresztül nem kaptak gólt, és mivel a hajrában is magabiztosan kézilabdáztak, összességében imponáló teljesítménnyel jutottak a fináléba.

A kapusok közül Silje Solberg 11, Amandine Leynaud hat védéssel járult hozzá a sikerhez, a túloldalon Rikke Poulsen hat lövést védett.

A két csapat harmadik egymás elleni mérkőzésén is győri siker született. Az európai szövetség adatai szerint a 14 800 fős nézőszám rekordot jelent, ugyanis női klubcsapatok mérkőzésén még soha nem volt ennyi néző kézilabdában.

Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

“A nehézségek ellenére jól játszottunk az első félidőben. Az Esbjerg nagyon megdolgoztatott minket, egyetlen csapat juthat döntőbe, ők is megérdemelték volna, hogy ott legyenek. Uraltuk az érzelmeinket, a rázós helyzeteket, a támadásaikat. Nagyon gördülékeny volt a játékunk, minden jól ment, és amikor így kézilabdázunk, rendkívül nehéz minket megállítani. A csúcson akarjuk befejezni a szezont, ehhez teljesítettük az első feladatunkat. Holnapra készen kell állnunk, de előbb egy jól megérdemelt pihenő következik.”

Lukács Viktória, a Győri Audi ETO KC szélsője

“Őszintén szólva, sokkal jobb érzés lesétálni így a pályáról, mint tavaly, amikor az elődöntőt hetespárbaj után elveszítettük. Egyelőre még fel sem fogtam, hogy holnap Bajnokok Ligája-döntőt fogok játszani. Úgy gondolom, az első félidőben is már jól kézilabdáztunk, de a szünetben aztán átbeszéltük a lányokkal, hogy miben tudunk fejlődni játékban és a második játékrészben már kontrolláltuk a játékot és végig vezettünk. Nem tudjuk még, hogy ki lesz az ellenfelünk a döntőben, de a csoportkörben játszottunk a Metz és a Vipers ellen is már, azonban ez a FINAL4, itt teljesen más szituáció lesz összecsapni akármelyik csapattal, mert sokkal nagyobb a tét.”

Esbjerg
A győri Fodor Csenge ünnepel a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Győri Audi ETO KC – Team Esbjerg mérkőzés végén a budapesti MVM Dome-ban. A Győr kilencedik alkalommal jutott döntőbe. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Crina Pintea, a Győri Audi ETO KC beállója

“Örülök, hogy sikerült jól szerveznünk a játékunkat. Az első félidő elején akadtak gondjaink, de utána sikerült összetennünk a védekezést, és támadásban is könnyebben megláttuk a réseket. Szinte minden helyzetünket ki tudtuk használni. A játékosok közti kapcsolat elengedhetetlen volt a sikerhez. Természetesen a taktika és a játék többi eleme is nagyon fontos, de erre készültünk az egész szezon folyamán. Most csapatnak kell lennünk és segíteni egymást minden helyzetben. Természetesen még nem tudjuk, ki lesz az ellenfelünk, de ez nem is számít, készen állunk majd. Egy döntőben a mentális felkészültség kulcsfontosságú. Szerintem ebben erősek vagyunk, nagyon bízom ebben a csapatban.” 

Női kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő

Győri Audi ETO KC-Team Esbjerg (dán) 32-27 (15-15)
MVM Dome, 14 800 néző, v.: Vranes, Wenninger (osztrák)
Győr: Glauser, Leynaud, Solberg 2 (kapusok), Blohm 4, Faluvégi 2, Fodor 4, Háfra, Hansen 3 (1), Kristiansen 2 (1), Lukács 2, Nze Minko 1, Oftedal 5, Ogonovszky, Pintea 2, Ryu 3, Schatzl 2.
Esbjerg: Eckerle, Poulsen (kapusok), Breistöl 5, Frafjord, Ingstad 5, Jacobsen 2, Jensen, Möller 1, Myers, Nielsen 3, Reistad 8 (2), Solberg-Isaksen 1, Tranborg,  Türkoglu. Edző: Jesper Jensen. 

Forrás: MKSZ / MTI

Debreceni győzelmével bajnok a Győri Audi ETO KC