A Vasas Óbuda győzött Békéscsabán is

Vasas Óbuda

A címvédő Vasas 3-0-ra nyert a Békéscsaba otthonában a női röplabda Extraliga döntőjének keddi második mérkőzésén, így egy siker választja el a bajnoki címtől.

A két együttes első, múlt szombati mérkőzését a Vasas annak ellenére is viszonylag simán nyerte, hogy a harmadik játszmát elveszítette. A másik három szett közül a kihívó BRSE csak egyben tudta felvenni a ritmust ellenfelével. A csabaiakat edző Tóth Gábor akkor azt mondta, „korlátozottak voltak”, és ahhoz, hogy bármiről is beszéljenek, elengedhetetlennek nevezte a keddi találkozó megnyerését.

A Vasast edző görög Jannisz Atanaszopulosz akkor arról beszélt, Békéscsabán teljesen más összecsapásra számít, ez pedig annál is inkább valószínű volt, mert a hazaiaknál ismét ott lehetett a kezdőben az első mérkőzést sérülés miatt kihagyó török Ceyda Aktas.

hirdetés

A címvédő és a tavalyi ezüstérmes második csörtéjét a Békéscsaba kezdte pontosabb játékkal, a Vasas sokat rontott, míg a hazaiak mezőnyvédekezése alaposan feljavult a négy nappal korábbihoz képest. A fővárosiak kettőt is cseréltek és hétpontos hátrányban tudtak újítani, a hajrá előtt előbb 17-nél, majd 23-nál is kiegyenlítettek, végül két hazai szettlabdát hárítva megnyerték a maratoni, 40 perces nyitófelvonást.

A második játszmára lendületben maradt a bajnok, amelynek blokkteljesítménye és mezőnyvédekezése is alaposan feljavult a találkozó elejéhez képest, és uralta az összecsapást. Tóth időkérésekkel és cserékkel is próbálta megtörni a fővárosiak lendületét, de a Vasas fölényes részsikert aratott.

A harmadik felvonás elején a Békéscsaba nyitásfogadása újra hagyott kívánni valót maga után, de amikor ezt rendezték a hazaiak, hárompontos hátrányból fordítottak. A Vasas rendezte sorait és az amerikai Taylor Bannister vezérletével újra megszerezte a vezetést, de a fordulatoknak ekkor még nem volt vége: hol egyik, hol másik csapat állt jobban, és bár a BRSE 23-19-nél nyeregben érezhette magát, a Vasas sorozatban nyerte a pontokat és végül Papp Orsolya pontjaival lezárta a 102 perces mérkőzést.

A találkozó legjobbja Bannister volt 18 ponttal.

Tóth Gábor, a Békéscsaba vezetőedzője

„Megvolt minden esélyünk az első és a harmadik szettben. Ha ki van játszva egy helyzet és abból hibázunk, akkor nehéz bármi máson számonkérni, csak a mentális állapoton. A fontos pillanatokban rendre hibáztunk és nem a Vasas védekezett ki minket. Azokat a hibákat követtük el, amikre az egész szezon során felhívtam a figyelmet. Úgy látszik, jelen pillanatban ebben nem tudunk lépni, de nekiállunk és csináljuk tovább.”

Jannisz Atanaszopulosz, a Vasas vezetőedzője

„Az első szett volt a döntő, amikor azt 9:16-ról meg tudtuk fordítani, addig egyszerre mindenhol, de sehol nem voltunk ott a pályán. Azt kértem a lányoktól, nyugodjanak meg, koncentráljanak a saját játékunkra, amit meg is tettek, így pontról pontra közelebb jöttünk és végül miénk lett a nagyon fontos részsiker. Minden játékosom rengeteget tett hozzá ma a győzelemhez, azok is, akik „csak” a sarokból biztatták a többieket, gratulálok mindenkinek. Ma még kicsit ünneplünk, de holnaptól a harmadik meccsre készülünk, mert még csak 2-0-ra vezetünk.”

Női röplabda Extraliga

Döntő, 2. mérkőzés:

Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda 0-3 (-28, -14, -23)
Békéscsaba:
 Aktas 10, Bodnár 7, Drpa 13, Vaszileva 9, Mosher 2, Bagyinka 2. Csere: Molcsányi (liberó), Karhu, Pintér 2, Glemboczki. 
Vasas:
 Török, Papp 13, Bannister 18, Fricová 7, Abdulazimova 12, Szkripak. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Fábián, Bojko 9, Jámbor, Märcz. 

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc harmadik összecsapását szombaton rendezik a fővárosban.

Az 5. helyért, 2. mérkőzés:

UTE-KNRC 3-0 (20, 23, 22) 
    Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1-1
    
A 7. helyért, 2. mérkőzés: 

MÁV Előre SC-ST. Solar – MTK Budapest 3-1 (15, -22, 23, 27)  
    Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2-0, a MÁV Előre javára

Május 4., csütörtök
18:00 Szent Benedek RA – Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga, a 3. helyért, 3. mérkőzés)

Május 5., péntek
18:00 GreenPlan-VRCK – Pénzügyőr (férfi Extraliga, a 3. helyért, 4. mérkőzés)

Május 6., szombat
14:15 Fino Kaposvár – MÁV Előre-Foxconn (férfi Extraliga-döntő, 4. mérkőzés)
17:00 Kaposvári NRC – Újpesti TE (női Extraliga, az 5. helyért, 3. mérkőzés)
19:30 Vasas Óbuda – Swietelsky-Békéscsaba (női Extraliga-döntő, 3. mérkőzés)
20:00 MTK Budapest – MÁV Előre-ST. Solar (női Extraliga, a 7. helyért, 3. mérkőzés)

Forrás: Hunvolley.hu / MTI

Hazai sikerrel maradt versenyben a MÁV Előre