A Veszprém elveszítette a THW Kiel elleni elődöntőt

Posted by

A Telekom Veszprém hosszabbítás után 36-35-re kikapott a német THW Kiel csapatától a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében, az előző idényből elhalasztott kölni négyes döntő első játéknapján.

A Veszprém keretéből Rasmus Lauge Schmidt, Manuel Strlek, Ligetvári Patrik és Székely Márton, a német csapatból Nikola Bilyk, Magnus Landin, Pavel Horak és Mattias Andersson hiányzott.

Támadásban, védekezésben és visszarendeződésben sem volt kellően összeszedett a Veszprém, amely több mint öt perc után szerezte első gólját. Az irányító Petar Nenadic több hibával kezdte a meccset, ami rányomta bélyegét csapata teljesítményére. A szerb játékost a 14. percben Lékai Mátéváltotta, és bár David Davis vezetőedző időt kért, ezt követően a Kiel 10-6-ra alakította az állást.

Magabiztos játékuk és vezetésük ellenére a németek védekezést váltottak, de erre jól reagáltak a veszprémiek, így a Kiel hamarosan visszaállt az eredeti védelmi rendszerre. Davis a 21. percben kikérte a második idejét is, ám mivel Lékai sem remekelt, elsősorban támadásépítésben gyengélkedett a magyar együttes, amely több mint tíz percig nem talált be. Ebben az időszakban a sokkal pontosabban kézilabdázó ellenfél 5-0-s sorozatot produkált, és a szünetben 18-13-ra vezetett.

Lékai Máté. Fotó: Vörös Dávid – telekomveszprem.hu

Az első félidőben veszprémi oldalon egyetlen lövési kísérlet sem volt a jobbátlövő posztról, ez a második felvonásban változott, és Omar Jahja, illetve Lékai Máté vezérletével egy négyes gólsorozattal sikerült felzárkózni 22-20-ra. A németek fáradni látszottak, a magyar csapat játékosainak lendülete viszont kitartott, sikerült egyenlíteniük, sőt a 47. percben – a meccs során először – a vezetést is átvették.

Egy 7-0-s széria végén már 28-24-ra vezetett a Veszprém

Ám a harmadik kieli időkérés után feltámadt az ellenfél, és egy ötös gólsorozattal ismét vezetést szerzett. A magyar együttes négygólos előnyben is levitte a kapusát, amikor kiállítás miatt emberhátrányba került, ezt remekül kihasználta a Kiel, amely a létszámfölényes támadójátékot ezt követően is kamatoztatta. A Veszprémnek sikerült egyenlítenie, ám az utolsó fél percben a győzelemért támadhatott a Kiel, de nem járt sikerrel, ahogyan időntúli szabaddobásból sem.

29-29-es rendes játékidő után hosszabbítás következett

A ráadás első öt perce után 34-32-re vezettek a veszprémiek, ráadásul a Kiel azonnali piros lap miatt elveszítette egyik alapemberét, Patrick Wienceket. A folytatásban a németek ismét fordítottak, ráadásul a magyar csapat emberhátrányba került. A Veszprémnek az utolsó fél percben az egyenlítésért kellett támadnia, és mivel nem járt sikerrel, kedden csupán a bronzéremért küzdhet.

A THW Kiel legeredményesebb játékosa Hendrik Pekeler volt nyolc góllal, Niclas Ekberg hétszer talált be. A veszprémiek közül Gasper Marguc és Vuko Borozan is hétszer volt eredményes.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája

Elődöntő:

THW Kiel (német)-Telekom Veszprém 36-35 (18-13, 29-29, 32-34), hosszabbítás után
Köln, zárt kapuk mögött, v.: Marin, Serradilla (spanyolok)
Kiel: N. Landin – Ekberg 7 (4), Weinhold 3, Pekeler 8, Wiencek 2, Sagosen 5, Dahmke 3. Csere: Quenstedt (kapus), Reinkind 1, Zarabec 3, Duvnjak 4, Voigt
Veszprém: Corrales – Marguc 7, Maqueda 1, Nilsson 2, Nenadics 2, Borozan 7, Mahé 4 (3). Csere: Cupara (kapus), Blagotinsek, Manaszkov 2, Moraes 1, Tönnesen, Lékai 4, Jahia 5

Lövések/gólok: 58/36, illetve 49/35
Gólok hétméteresből: 4/4, illetve 3/3
Kiállítások: 16, illetve 10 perc

Barcelona (spanyol) – Paris Saint-Germain (francia) 37-32 (18-14)
Köln, zárt kapuk mögött, v.: Gubica, Milosevic (horvátok)
Lövések/gólok: 58/37, illetve 52/32
Gólok hétméteresből: 5/3, illetve 5/5
Kiállítások: 6, illetve 4 perc

A két csapat 23. egymás elleni tétmérkőzésén 11 veszprémi siker és egy döntetlen mellett ez volt a 11. kieli győzelem. A Veszprémnek ez volt a kilencedik BL-elődöntője, és az ötödik veresége.

A Kiel 15. alkalommal játszott elődöntőt, és a nyolcadik fináléjára készülhet

A keddi program

a 3. helyért:
Telekom Veszprém – Paris Saint-Germain 18.00

Döntő:
Barcelona-THW Kiel 20.30

Forrás: MTI/Vehir.hu