Aranyérmes a magyar női junior kézilabda-válogatott

Posted by

A magyar női junior kézilabda-válogatott hibátlan teljesítménnyel nyerte a Celjében rendezett Európa-bajnokságot, amelynek vasárnapi fináléjában 31-22-re győzte le Oroszország nemzeti csapatát.

Az európai szövetség (EHF) honlapja szerint a címvédő magyar válogatott a szünetben 17-11-re vezetett, a második félidőben pedig tovább tudta növelni előnyét. A döntő legeredményesebb játékosa Farkas Johanna volt hét találattal. Az Európa-bajnokság legjobb játékosának választott Kajdon Blanka és Ferenczy Diana Dóra is 5-5 gólt szerzett. Kukely Anna és Koronczai Petra is 4-4 találatig jutott.

A magyar együttes százszázalékos teljesítménnyel menetelt a végső sikerig, hiszen a csoportkörben Románia (27-19), Csehország (33-20) és Norvégia (36-26), a középdöntőben pedig Franciaország (20-16) és Horvátország (35-24) ellen is nyert a szlovéniai kontinenstornán. Az elődöntőben 33-26-ra legyőzte Svédországot.

Ifj. Kiss Szilárd csapata a 2018-as serdülő, majd a 2019-es ifjúsági Európa-bajnokság után a junior kontinensviadalt is megnyerte – emelte ki a magyar szövetség (MKSZ) honlapja -, így továbbra is csak arannyal rendelkezik a világversenyekről.

Ifj. Kiss Szilárd, a junior Európa-bajnok magyar válogatott szövetségi edzője

“Nagyon boldogok vagyunk, különösen amiatt, hogy szinte minden meccsünket nagy fölénnyel nyertük, egyedül a franciák elleni találkozó volt szorosabb, de a végjátékban ott is felülkerekedtünk az ellenfélen. Nagyon összetartó csapatunk van, ez is segített a sikeres szereplésben. Nagy előny volt a fináléban, hogy mi már játszottunk több döntőt is, az oroszoknak talán elsőre ez sok(k) volt. Gratulálok az egész csapatnak!”

Faragó Luca. Fotó: EHF

Novák András, az MKSZ operatív igazgatója

“Sok szeretettel gratulálok a junior válogatott játékosainak és szakmai stábjának az – újabb – Európa-bajnoki győzelemhezEz a korosztály 2018-ban serdülő, 2019-ben pedig ifjúsági Európa-bajnokságot nyert, idén pedig junior Eb-t, tétmérkőzésen 22 meccsből 22 győzelem a mérlege, ami egészen imponáló. A jövő héten kezdődő tokiói olimpián szereplő női válogatott három tagja 2018-ban junior vb-t, egy játékosa pedig 2019-ben junior Eb-t nyert, remélem, hogy a ma győztes együttesből is mind többen lesznek alapemberei a felnőtt nemzeti csapatnak a közeljövőben, hiszen ez az igazi értékmérője az utánpótlás-sikereknek!”

Női U19-es kézilabda Európa-bajnokság, döntő:

Magyarország-Oroszország 31-22 (17-11)
Magyarország: Bukovszky, Németh, Zsigmond (kapusok), Ballai B. 1, Bánhidi, Faragó 1, Farkas 7, Ferenczy 5, Juhász 1, Kajdon 5, Koronczai 4, Kukely 4, Mérai 1, Mlinkó, Vámos M. 2, Világos.
Oroszország: Csipula, Vaszilenko (kapusok), Alekszejeva 4, Bajeva 4, Belolipetszkaja, Dolmatova 1, Dugykina, Iljina 1, Kainarova 2, Kipen, Krupennyikova, Mocsalova, Nyikulina 1, Szkivko, Sztatszenko 3, Zakordonszkaja 6.

Az Európa-bajnokság All Star-csapata

Kapus: Veronika CSIPULA (orosz)
Jobbszélső: Bruna ZRNIC (horvát)
Jobbátlövő: Nina KOPPANG (svéd)
Irányító: Lena GRANDVEAU (francia)
Beálló: Sarah BOUKTIT (francia)
Balátlövő: Daria SZTATSZENKO (orosz)
Balszélső: MÉRAI Maja

Gólkirálynő: Katarina PANDZA (osztrák), 68 góllal
Legjobb védő: Charite MUMBONGO (svéd)

Az Európa-bajnokság legjobb játékosa: KAJDON Blanka

Forrás: MKSZ/MTI