Aranyérmes a női légpisztolyos csapat

légpisztolyos csapat
Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel és Major Veronika, az aranyérmes magyar csapat tagjai a női pisztolyosok csapatversenyének eredményhirdetésén az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Győrben, az Audi Arénában. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Major Veronika, Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel összeállítású magyar hármas aranyérmes lett légpisztolyban a kieséses rendszerű csapatversenyben Győrben a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon, miután az aranymérkőzésen 17-15-re verték meg az ukránokat. 

Jól kezdte Ukrajna az első helyért zajló meccset, hiszen az első öt sorozatot megnyerte, és már 10-0-ra elhúzott. A magyarok azonban egy percig sem adták fel, és 10-10-nél utolérték ellenfelüket. A folytatásban 11-11-et követően két újabb sorozatot megnyerve, 15-11-re ismét elléptek az ukránok a 16 pontig tartó mérkőzésen. Major Veronikáék azonban ismét csodát tettek, előbb 15-15-re egyenlítettek, majd a mindent eldöntő sorozatot is megnyerték (30.2 kör – 29.2 kör), és ezzel 17-15 lett a vége a magyar hármasnak.

Az alapversenyben a Q1-ben a magyarok 577 kört lőttek és elsőként jutottak a nyolc közé. A kvalifikáció második szakaszában Major Veronikáék 567 körös teljesítménnyel második helyen kerültek a négybe, majd a Q3-ban 572 körrel elsők lettek és a szintén 572 körös második ukránokkal lőhettek az aranyéremért. A sorrendet a több belső tízes döntötte el. 

hirdetés

Major Veronika: Én úgy keltem ma fel, hogy Európa-bajnokok leszünk, ami sikerült is

„Ráadásul ez a második csapatarany. Bebizonyítottuk azt, hogy mi vagyunk a kontinens legjobb női pisztolyos csapata 10 méteren. Az aranymérkőzésen 0-10 után összeszedtük magunkat, és nagyon koncentráltunk, hogy meg tudjuk fordítani az ukránok elleni mérkőzést. A közönség is nagyon sokat segített. Az egyéni versenyszám után volt bennem felelősség is a többieket iránt, szerettem volna húzni a csapat szekerét.”

Jákó Miriam: A végére egy izgalmas show-t csináltunk magunknak és a közönségnek is

„Nagyon sokat segített az, hogy Győrik Csaba edző 0-6 után időt kért az aranymérkőzésen, bejött hozzánk és pár biztató szóval igyekezett hitet adni nekünk. Nem volt egyszerű 0-10 után fordítani, de mindhárman stabilak voltunk mentálisan. Ez a jövőre nézve is nagyon biztató, hogy képesek vagyunk szinte lehetetlennek tűnő helyzetből is nyerni.”

Fábián Sára Ráhel: Az aranyérem kulcsa a hit volt, hogy végletekig bíztunk egymásban

„Nagyon örülök, hogy duplán bebizonyítottuk azt, amit már tudtunk, hogy mi vagyunk Európa legjobb pisztolyos csapata. Ez már az alapverseny során is érződött, hogy hiszünk magunkban. Az aranymérkőzésen volt egy kis megingás, de tudtuk, hogy még innen is képesek vagyunk fordítani. A közönség nekem óriási motivációt jelentett, hogy ennyien itt voltak, ilyen mértékű szurkolást kaptunk egy-egy pont után. Ez mindig jól esik a versenyzőknek, ha támogatják őket.”

Bronzérmes a női és a férfi légpuskacsapat is

A Péni István, Pekler Zalán, Hammerl Soma összeállítású magyar hármas bronzérmes lett légpuskában a kieséses rendszerű csapatversenyben.

A magyarok a kvalifikáció első részében 627.3 kört lőttek, és hetedikként jutottak a nyolc közé a 13 csapatot felvonultató mezőnyben. A Q2-ben Péni Istvánék 627.8 körrel a negyedik helyen jutottak a négy közé. A kvalifikáció harmadik szakaszában az dőlt el, hogy melyik csapat milyen éremért mérkőzhet. A magyar hármas 625.6 körrel negyedik lett és a bronzéremért lőhetett a németekkel.

A bronzmérkőzés nagyon izgalmasan alakult, 4-0-ra és 6-2-re elhúztak a németek. Pekler Zalánék 6-6-nál beérték ellenfelüket. A folytatásban ismét megléptek a németek. 8-12-nél jókor jött Kissné Oroszi Edit időkérése, mert ezután fordított a magyar puskacsapat és 14-12-nél már karnyújtásnyi közelségbe került az érem. A németek ekkor még egyenlítettek, de az utolsó sorozatot Péni Istvánék nyerték, és 16-14-gyel övék lett a bronzérem. 

Az aranyérmet Ukrajna vitte el Horvátország 17-11-es legyőzésével. 

légpuska csapat
Hammerl Soma, Pekler Zalán és Péni István

Pekler Zalán: Nagyon örülök ennek a csapatbronznak

„Ez a hármas bizonyította már többször is, hogy bennünk van a nagy eredmény. Ez most nagyjából ki is jött, azért bőven maradt bennünk. Istók brutálisan nagyot lőtt, köszönet neki, hogy kihúzott minket a slamasztikából. De alapvetően számomra katasztrófálisan sikerült az Európa-bajnokság. Nagyon csalódott vagyok, mert az egyéni és a vegyes csapat versenyszám is kritikán aluli volt. Próbálom kijavítani, de most egy hosszabb szünetet fogok tartani. Az alapokhoz vissza kell majd térni, de két hétig most biztosan nem lesz puska a kezemben.”

Hammerl Soma: Az egyéni versenyszámban csak a ranglistapontokért indulhattam, de az elég jól sikerült

„Közel voltam a 630 körhöz. Utána jött ez a kieséses rendszerű csapatverseny. Nekem ez személy szerint nem sikerült olyan jól, ahogy szerettem volna, de a fiúk nagyon ügyesek voltak és így sikerült ezt a bronzérmet behúzni. Természetesen nagy büszkeség, hogy hazai közönség előtt sikerült érmet nyerni.”

Péni István: Nagyon jó napot fogtam ki

„Nagyon szerettem volna, hogy mindhárman éremmel térhessünk haza. Az alapversenyben kétszer is 211 kör felett teljesítettem, harmadjára 209.5-et. A döntő pedig fergetegesen sikerült számomra. Jól kiegészítjük egymást, megbízunk egymásban. Annak is nagyon örülök, hogy 10.9-del fejeztem be a döntőt. Számomra ez egy nagyon emlékezetes Európa-bajnokság volt. Amikor a németek 6-2-re és 12-8-ra is elhúztak, akkor nem voltam benne biztos, hogy harmadikok leszünk, de bíztam benne, hogy mindhárman nagyon tízest fogunk lőni. Összességében egy fantasztikus verseny volt és én is köszönöm Zalánnak és Somának, mert közös munka eredménye ez a bronz.”

A bronzmérkőzésen a magyarok a norvégokkal mérkőztek

A Mészáros Eszter, Dénes Eszter, Bajos Gitta összeállítású magyar hármas bronzérmes lett légpuskában a nőknél a kieséses rendszerű csapatversenyben. 

Az ellenfél kezdte jobban a találkozót, 6-2-re is elhúzott, de Dénes Eszterék 7-7-nél utolérték a norvégokat. A folytatásban a magyar hármas fordított, és bár 11-7 után a rivális edzője időt kért, de ez sem segített rajtuk. Mészáros Eszterék 15-9-es vezetése után a norvégok a következő két sorozatot ugyan megnyerték, de ezzel el is lőtték az összes puskaporukat. 15-13 után a következő sorozatban a döntetlennel szerzett egy pont is elég volt ahhoz, hogy a magyar együttes behúzza a bronzot. 16-14 a vége.

légpuska
Bajos Gitta, Dénes Eszter és Mészáros Eszter

A magyarok a kvalifikáció első részében nyolcadikként léptek tovább a nyolc közé 625.3 körrel. A folytatásban, a Q2-ben 630.4 kört lőttek Dénes Eszterék, és az első helyen jutottak tovább a legjobb négybe. Az éremmeccsek sorsáról döntő részben aztán 626.6 körrel a negyedik helyen zártak a magyarok és így a bronzéremért a harmadikként végző norvégokkal lőhettek. 

Dénes Eszter: Nagyon elégedett vagyok a két csapatéremmel, ami biztató a jövőre nézve

„Jó csapatot alkotunk, húzzuk egymást. Együtt is készültünk az Eb előtt. Az egyéni nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, a vegyes csapat számban sem jutottunk el az éremcsatáig. Azért az teljesen jó, hogy a négyből két számban érmet tudtam nyerni. Az egyéni után nagyon szerettem volna megmutatni, hogy annál többre vagyok képes, mint amit akkor lőttem.”

Bajos Gitta: Mindkét csapatérem fantasztikus ilyen erős mezőnyben

„Én az utolsó néhány lövésemmel „ejtettem ki” magam egyéniben a nyolcas döntőből, amiért kicsit mérges voltam. De az eredményem ugyanaz, mint amit a válogatókon is lőttem, tehát nekem nincs miért bánkódnom. Ráadásul ez nagyon kellett a hagyományos csapatversenyben elért ezüstéremhez.”

Mészáros Eszter: A kieséses rendszerű csapatverseny nehezebb, mint a hagyományos

„Jobban meg kellett dolgozni az éremért, de nagyon örülök annak, hogy mindkét számban érmesek lettünk. A bronzmérkőzésen nyugodtabb voltam, mint a saját egyéni finálémban, mert ott voltak mellettem a többiek, és ez nagyon sokat számítot

A magyar férfi pisztolyos csapat meglepő bronzérmével zárult a viadal

légpisztolyos csapat
Polgár János, Tátrai-Feje Miklós és Trájer Szabolcs (b-j), a bronzérmes magyar csapat tagjai a férfi légpisztolyos csapatverseny döntőjében. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A zárószámban, a férfi pisztolyosok szombati csapatversenyében sem maradt érem nélkül a magyar válogatott a győri légfegyveres Európa-bajnokságon: a Polgár János, Tátrai-Fejes Miklós, Trájer Szabolcs összeállítású együttes komoly meglepetésre végzett a harmadik helyen.

Amíg a női pisztolyos csapat arany-, vagy a férfi és női puskás egység bronzérmére lehetett számítani, addig a férfi pisztolyos trió sikerére egyáltalán nem. Legfőképpen azért, mert a csütörtöki egyéni versenyben a csapat mindhárom tagja messze volt a legjobbaktól és a mezőny második felében végzett. Az egyéni eredmények alapján összeálló hagyományos csapatversenyben pedig csupán a 14. helyen végzett a magyar hármas.

A szombati versenyen aztán az együttes borította a papírformát. Első lépésként a viadal első, rangsoroló részében 570 körrel sikerült elcsípnie az utolsó továbbjutó helyet, a nyolcadik pozíciót Tátrai-Fejeséknek, akik egyetlen körrel előzték meg a kilencedik bolgárokat.

A negyeddöntős folytatásban három körrel jobb eredményt produkált a csapat, elsősorban a 2022-es Eb-n bronzérmes Tátrai-Fejes Miklósnak köszönhetően, aki 96 körös első tízes sorozata után hibátlan, 100 körös teljesítményt nyújtott. Az 573 kör a negyedik helyre volt elég, ami azt jelentette, hogy az elődöntőben folytathatta szereplését az együttes.

Ott Polgár Jánosnak és Trájer Szabolcsnak nem jött ki a lépés és végül 563 körrel negyedikek lettek a magyarok, akiknek viszont a bronzmérkőzésen volt lehetőségük a javításra. 

Az egyik fél 16. pontjáig tartó, Lettország elleni éremcsatára a magyar hármas tagjai nagyon felszívták magukat. A meccs első körétől koncentráltan és jól lőttek, s gyorsan előnybe kerültek, majd kifejezetten erős sorozatokkal folyamatosan növelték előnyüket, így végül simán, 16-8-ra győztek.

A magyar felnőtt válogatott így hét éremmel és egy olimpiai kvótával zárta a győri viadalt

A szombati csapatversenyeken a Fábián Sára Ráhel, Jákó Miriam, Major Veronika összetételű női pisztolyos csapat győzött.

A férfi pisztolyosok mellett pedig a Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összeállítású férfi puskás és a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter összetételű női puskás egység is harmadik lett. 

Forrás: hunshooting.hu

Péni István ezüstérmes és olimpiai kvótát lőtt légpuskában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük