Bajcajev és Muszukajev is bronzérmet szerzett Bukarestben

Muszukajev
Arman Andreaszjan (Örményország) és Muszukajev Iszmail

Az ezúttal a szabadfogásúak 70 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail és a szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában Bajcajev Vlagyiszlav is bronzérmet nyert szombaton a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

Muszukajev Iszmail az FTC világ- és Európa-bajnok klasszisa a 65 kg-ban aratott tavalyi vb-címével olimpiai kvótát szerzett, a román fővárosban pedig egy súllyal feljebb indult. A pénteki előcsatározások során Muszukajev két sima győzelemmel jutott elődöntőbe, melyben az örmény Arman Andreaszjannal fordulatos mérkőzést vívott, és hiába vezetett 5-0-ra, riválisa fordítani tudott ellene.

A pénteki elődöntőben Muszukajevet ápolni kellett, ám a szombati helyosztóra ki tudott állni a francia színekben versenyző Seyfulla Itaev ellen. A mérkőzést óvatosan kezdte a 31 éves magyar sportoló, a francia viszont érezhetően tartott tőle és nem mert kockázatot vállalni. Muszukajev aztán negyven másodperc után döntött úgy, hogy támadásba lendül és villámgyors mozdulatsorral derékra támadott, majd riválisa lábára fogott és mögé került (2-0). Az akciót nem tudta folytatni a magyar, aki úgy tűnt, megelégedett kétpontos vezetésével. Az első menet így szinte eseménytelenül telt el, a meddő küzdelmet kétszer Muszukajev állította meg, mivel riválisa a szemébe nyúlt.

hirdetés

A második menetben Magyarország második szabadfogású világbajnoka gyakorlatilag csak azzal foglalkozott, hogy riválisa ne tudjon akciót csinálni rajta, akkor sem indított, amikor a bírók passzivitás miatt figyelmeztették és elindították a harminc másodpercet (2-1). Az utolsó másfél percben a francia láthatóan nagyon igyekezett, de akcióra esélye sem volt, ez pedig azt jelentette, hogy Muszukajev bronzéremmel zárta a kontinensviadalt.

Muszukajev Iszmail 2022-es Eb-diadala után most másodszor állhat fel kontinensbajnoki dobogóra, egyúttal a magyar küldöttség második érmét szerezte Bukarestben, ahol Nagy Bernadett csütörtökön a 76 kilogrammban lett harmadik.

Az északoszét származású Bajcajev Vlagyiszlav pénteken csak a negyeddöntőben kezdte meg a szereplését, miután a nyolcaddöntőben a mellé sorsolt kétszeres olimpiai bajnok orosz Abdulrasid Szadulajev nem kapott beutazási engedélyt. Bajcajev az első meccsén magabiztos győzelmet aratott, az elődöntőben azonban összességében simán kikapott az azeri Magomedkhan Magomedovtól.

Bajcajevnek a szombati helyosztón a szlovák színekben versenyző Batyrbek Tcakulov ellen volt lehetősége javítani. A két birkózó jól ismeri egymást és talán éppen ezért rendkívül óvatosan, minimális kockázatot sem vállalva küzdötték végig szinte az egész mérkőzést.

Az első menetben gyakorlatilag még akciókezdeményt sem láthattak a nézők, a szakasz egyetlen pontját pedig a kicsit kevésbé passzívnak látott Bajcajev kapta.

Bajcajev
Magomedkhan Magomedov (Azerbajdzsán) és Bajcajev Vlagyiszlav

A második szakaszban sem változott a meccs képe, a bírók pedig visszaintették Bajcajevet, aki fél perccel később már hátrányban volt riválisa később szerzett pontja miatt. Ekkor a magyar birkózó aktívabbá vált, egyértelműen ő kereste a fogást, a támadás lehetőségét, a szlovák rivális pedig látványosan defenzíven küzdött, amit a bírók ismét figyelmeztetéssel büntettek, harminc másodperc után pedig így újra Bajcajev vezetett (2-1).

 Ezek után Tcakulovnak ötven másodperce sem maradt már az akcióra, ennek ellenére egészen 5:52 percig várt, mire megindított egy lábratámadást, azt viszont ellenfele egy szép billentéssel megkontrázta (4-1), amivel bebiztosította bronzérmét.

A tavalyi Eb-n szintén harmadik, egy évvel korábban pedig ezüstérmes Bajcajev a magyar küldöttség harmadik dobogós helyét szerezte meg Bukarestben, azok után, hogy csütörtökön Nagy Bernadett (65 kg) nyert bronzérmet.

Kuramagomedov a bronzéremért küzdhet vasárnap

A szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában szereplő Kuramagomedov Murad az elődöntőben kikapott, így vasárnap a bronzéremért léphet szőnyegre.

A tatabányaiak birkózója az izraeli Mitchell Finesilver és a romániai Bíró Krisztián elleni sikerekkel jutott elődöntőbe, melyben a háromszoros Eb-győztes, olimpiai bronzérmes török Söner Demirtas várt rá.

A mérkőzés első menetében kemény állóküzdelem alakult ki a szőnyegen, a kapaszkodásból elsősorban a török igyekezett akciókat indítani, Kuramagomedov pedig riválisa kizárásával, blokkolásával volt elsősorban elfoglalva. A menet közepén így a látottaknak megfelelően a dagesztáni származású magyart figyelmeztették passzivitás miatt és ő került akciókényszerbe, majd – miután a következő harminc másodpercben nem volt eredményes – ponthátrányba. A folytatásban Demirtas nem lassított, továbbra is kereste az akció lehetőségét és még a szünet előtt ki tudta léptetni riválisát (0-2).

A második menetben Kuramagomedovnak kellett volna kezdeményeznie, de nem bírt a törökkel, aki a második három percben is sokkal aktívabb volt, és bár újabb akciót nem csinált, a magyart újra figyelmeztették. Mivel ekkor sem volt képes akcióra, hátránya három pontra nőtt, amiből nem tudott faragni, így 3-0-ra kikapott.

Birkózó Európa-bajnokság

Szabadfogás 57 kg, Európa-bajnok:
   
   Arsen Harutyunyan (Örményország)
2. Muhammet Karavus (Törökország)
3. Islam Bazarganov (Azerbajdzsán) és
   Roberti Dingasvili (Georgia)

Szabadfogás 65 kg, Európa-bajnok:
    
   Islam Dudaev (Albánia)
2. Gadzsimurad Rasidov (orosz, semleges színekben)
3. Andre Clarke (Németország) és
   Ali Rahimzada (Azerbajdzsán)

Szabadfogás, 70 kg, Európa-bajnok:
   
   Arman Andreaszjan (Örményország)
2. Akaki Kemertelidze (Georgia)
3. MUSZUKAJEV ISZMAIL és
   Ramazan Ramazanov (Bulgária)

Szabadfogás 79 kg, Európa-bajnok:
    
   Ahmed Uszmanov (orosz, semleges színekben)
2. Magomedhabib Kadimagomedov (fehérorosz, semleges színekben)
3. Frank Chamizo (Olaszország) és
   Avtandil Kencsadze (Georgia)

Szabadfogás 97 kg, Európa-bajnok:
    
   Givi Macsarasvili (Georgia)
2. Magomedkhan Magomedov (Azerbajdzsán)
3. BAJCAJEV VLAGYISZLAV és
   Ibrahim Ciftci (Törökország)

(MTI)

Nagy Bernadett bronzérmes Bukarestben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük