Bognár György: ez a paksi futballtörténelem óriási pillanata

Bognár
Bognár György egy nappal a kupadöntő előtt a Puskás Arénában

A Paks szerdán hosszabbításban 2–0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében. 

Bognár György vezetőedző csapata sokáig emberhátrányban hősiesen védekezve mentette hosszabbításra a finálét – az FTC még büntetőt is hibázott –, melyet aztán a ráadásban a 31. születésnapját egy napja ünneplő Papp Kristóf fejese döntött el a 98. percben, a slusszpoént pedig Haraszti Zsolt üres kapus gólja jelentette közvetlenül a lefújás előtt.

Bognár György: az ország fele most szomorú, de a másik fele velünk volt, ennek kell örülnünk

„Ha az eredményeket nézzük, ez a legnagyobb sikerem edzőként és a Paksnak is az. Nagyon jó csapatjátékot tudtunk játszani, csúsztak, másztak a játékosok, amit megbeszéltünk, megcsináltuk. A padlóról álltunk fel. Meghoztuk azokat a lépéseket, amiket kellett emberhátrányban, egy csatár hagytunk fent és rendeztük hátul a sorokat. A döntetlenben bíztunk és, hogy a végén ráhúzunk valamit. Ha választanom kellene a régebbi focink és a mostani között, akkor a régebbit választanám, persze a győzelmekkel együtt. Megünnepeljük ezt a sikert, aztán készülünk a nyári feladatokra. Fontos meghatározni a célokat, és hogy azok reálisak legyenek. A Ferencváros és más csapatok is előttünk járnak. Az első és legfontosabb a bennmaradás lesz.”

Dejan Stankovic gratulált a Paksnak és az edzőjének is

„Különös meccs volt, mert sok lehetőséget kihagytunk, de ez semmit nem von le a rivális érdemeiből, mert futott és küzdött az első perctől az utolsóig. A saját csapatom hozzáállása is jó volt, csak nem sikerült értékesíteni a helyzeteket, ez pedig a futballban megbosszulja magát, ezért nem sikerült megszerezni ezt az értékes trófeát.”

Stankovic utólag úgy vélte, talán jó lett volna lecserélni a sárga lapos Abenát, de emberelőnyben nem gondolta, hogy bekövetkezhet az ő kiállítása. A becserélése után 18 perccel lecserélt Lisztessel kapcsolatban az MTI-nek elárulta, hogy kedden betegség miatt nem edzett és valószínűleg emiatt nem játszott jól, túl sok labdát eladott.

hirdetés

„Ez az elvesztett döntő egyértelműen motivációt jelent a következő szezonra, mert így van még közösen elérendő cél” – jelentette ki a játékosként Bajnokok Ligája-győztes Stankovic, aki szerint a paksi kiállítás után azért vált veszélytelenebbé a csapata, mert az ellenfél beállt védekezni a 16-osa elé, így nem volt helyük támadni.

Papp Kristóf a mérkőzés után az M4 Sportnak elmondta, most már végre szabad ünnepelnie, de nem tudja, fognak-e tudni regenerálódni a szombati, Kisvárda elleni bajnokira. A kupadöntő első góljának szerzője a két évvel ezelőtti finálét sérülés miatt kénytelen volt kihagyni, de úgy érzi, a mostani győzelem mindenért kárpótolja. A mérkőzésről úgy vélekedett, hogy a korai kiállítás felborította a meccstervüket, eredetileg szerették volna magasabban letámadni a Ferencvárost.

„Úgy gondolom, a kiállításig ez hellyel-közzel működött is, bár volt, hogy megbontottak minket, hiszen egyénileg képzett játékosok, a széleken el tudtak menni párszor. Szappanos is ragyogóan védett, úgy gondolom, hogy az egész éves teljesítményünkkel rászolgáltunk erre a kis szerencsére.”

A Ferencváros válogatott védője, Botka Endre úgy véli, ezt a meccset inkább ők vesztették el, mint a Paks nyerte meg, a Fradiból kicsit hiányzott a küzdőszellem. 

„Ennyi gólhelyzetet nem lehet kihagyni, a futball az esetek 90 százalékában ezt megbünteti. Nagyon nehéz és nagyon rossz ez most. Az első 25 percben teljesen jól kezdtünk, ott jött egy zavar, nem tudtuk megtartani a labdát, valamiért elvesztettük a türelmet és nem azt játszottuk, amit elterveztünk. Aztán jött a kiállítás, nem tudom, hogy mi történt, de utána még gyengébben játszottunk. Azt éreztem, hogy jobbak vagyunk, megvoltak a helyzetek, de valamiért most nem sikerült. Azt gondolom, hogy játéktudásban egyértelműen jobbak voltunk, valahogy a küzdeni tudás nem volt meg most annyira.”

Az FTC-hez a Pakstól érkező, a döntőben tizenegyest kihagyó Varga Barnabás is úgy véli, hogy a sok kihagyott helyzet miatt csak magukat okolhatják a vereségért, korábbi csapatát ugyanakkor fantasztikusnak tartja és gratulált nekik.

„Nehéz mit mondani, nagyon csalódott vagyok. Nagyon sok helyzetünk volt, én tizenegyest is hibáztam, egyszerűen ma semmi nem ment be, csak magunkat okolhatjuk. Emberelőnyben nem sikerült nagy helyzeteket kialakítanunk, bár majdnem teljesen mindegy, hogy tíz vagy kilenc emberrel védekeztek, be tudtak tömörülni, nehéz volt helyzeteket kialakítani. Ettől függetlenül volt három-négy óriási helyzetünk és a tizenegyes, úgyhogy tényleg csak rajtunk múlt. El tudom képzelni, mennyire örülnek most a paksiak, tudom, hogy fantasztikus csapat, megdolgoztak a sikerért, gratulálok nekik.”

Windecker: Tíz mezőnyjátékossal 90 perc alatt nyertünk volna

„A Ferencváros ellen, emberhátrányban, nem tudok szavakat találni” – kezdte az értékelést Windecker József, aki szerint az FTC az első tíz percben fölényben volt, de utána a Paks nagyon élvezte a játékot és felvette a kesztyűt. 

„A kiállításig abszolút ült a meccstervünk, de utána se adtuk fel, foggal-körömmel védekeztünk, csúsztunk-másztunk, szerintem Paksnak olyan boldogságot szereztünk, hogy ez beíródik a történelemkönyvekbe.”

A paksi csapat sikerének titka szerinte a csapatösszhang. 

„Egy sima hétköznapi faljátékban is olyan vitatkozások vannak, mindenki nyerni akar. Jó ideje együtt vagyunk, ismerjük egymást, minden mozdulatból tudjuk, hogy a másik mit fog csinálni, és ez sokat számít.”

Windecker József hozzátette, a győzelem ellenére van egy kis hiányérzete, mert szerinte egyenlő létszámban a rendes játékidőben is legyőzték volna a Fradit. 

„Ha lehet ilyet mondani, van egy kis hiányérzetem, hiszen tíz emberrel úgy akartuk megverni a Ferencvárost, hogy odanyomjuk őket és rájuk erőltetjük az akaratunkat. Ez részben sikerült is, de a kiállítás teljesen átírta, csak védekeztünk, ez nagyon felemésztette az erőnket. Megérdemeljük, hogy ünnepeljünk egy óriásit, mert a csapat ezért nagyon megdolgozott, kilenc mezőnyjátékossal a Ferencváros ellen csaknem 50 ezer néző előtt, nem tojtunk be, nem ijedtünk meg tőlük. Tudtuk, hogy jobb játékosokból állnak, de azt is tudtuk, hogy ha csapatként együttműködünk, akkor fel tudjuk venni velük venni a versenyt és ez sikerült is maximálisan.”

Forrás: M4 Sport / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük