Dánia zsinórban harmadszor világbajnok

Dánia
A francia Dylan Nahi (b) és a dán Rasmus Lauge Schmidt a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság döntőjében játszott Dánia - Franciaország mérkőzésen a stockholmi Tele2 Arénában. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Dánia nyerte az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokságot, miután 34-29-re legyőzte az olimpiai címvédő Franciaországot vasárnap a stockholmi döntőben.

Spanyolország nyerte a bronzérmet, mivel 39-36-ra legyőzte a házigazda és Európa-bajnok Svédországot.

Remek hangulatú, magas színvonalú, és szinte végig kiegyenlített mérkőzést játszottak a csapatok. Rendhagyó módon a második félidő elején egy ötperces időszak döntötte el a találkozót, ekkor a spanyolok sorozatban hatszor találtak be, négygólos hátrányból fordítottak, és a megszerzett előnyüket nagy csatában meg tudták őrizni a végéig.

A harmadik vb-bronzérmüket nyerő spanyoloknál Adrian Figueras kilenc, Alex Dujshebaev hét, a Szeged jobbátlövője, Imanol Garciandía egy gólt lőtt, a Veszprém kapusa, Rodrigo Corrales öt lövést védett.

A svédeknél Hampus Wanne volt a legeredményesebb kilenc találattal, Niklas Ekberg hét gólt szerzett.

A döntőben elsöprő kezdést produkáltak az ezúttal is rendkívül gyorsan és pontosan játszó dánok, akik a hetedik percben már 6-2-re vezettek

A franciák az időkérésüket követően felvették a meccs ritmusát, és az első félidő második felében hatékonyabb védekezéssel egy találatra csökkentették hátrányukat.

A második felvonás elején megint elléptek hárommal a skandinávok, és ezt már nem tudta ledolgozni az olimpiai bajnok, amely két gólnál közelebb nem került a dánokhoz, és végül úgy veszítette el a finálét, hogy egyszer sem vezetett.

Dánia sorozatban harmadszor nyerte meg a vb-t, ez korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült.

A mezőny legeredményesebb játékosa a Veszprém dán csapatkapitánya, Rasmus Lauge Schmidt volt tíz találattal, Simon Pytlick kilenc, Mathias Gidsel hat gólt lőtt. A túloldalon Nedim Remili hat, Dika Mem öt, a veszprémi Kentin Mahé egy góllal zárt. Niklas Landin nyolc, Kevin Möller három védéssel járult hozzá a sikerhez, a francia kapusok közül Remi Desbonnet háromszor, Vincent Gerard négyszer védett.

Férfi kézilabda-világbajnokság

Döntő:
Dánia-Franciaország 34-29 (16-15)

A 3. helyért: 
Spanyolország-Svédország 39-36 (18-22)

A torna álomcsapata

Kapus: Andreas Wolff (német)
Jobbszélső: Niklas Ekberg (svéd)
Jobbátlövő: Alex Dujshebaev (spanyol)
Irányító: Nedim Remili (francia)
Balátlövő: Simon Pytlick (dán)
Balszélső: Ángel Fernández Pérez (spanyol)
Beálló: Ludovic Fabregas (francia) 

A legjobb fiatal játékos: Juri Knorr (német)
A legértékesebb játékos (MVP): Mathias Gidsel (dán)

Forrás: MKSZ / MTI

Kétszeri hosszabbítás után vereség Egyiptomtól is