Döntős a Csíkszereda, magyar bajnok az FTC

Bejutott a fináléba az SC Csíkszereda, miután az elődöntő ötödik, fordulatos mérkőzésén 5-3-ra legyőzte a vendég DEAC-ot a jégkorong Erste Ligában, így összesítésben 4-1-re megnyerte a párharcot.

A Csíkszereda házigazdaként múlt pénteken 7-4-re, szombaton pedig 1-0-ra nyert, míg kedden 4-1-re diadalmaskodott Debrecenben, ám a Magyar Kupa-győztes DEAC szerdán a hajrában szerzett góllal 4-3-ra győzött, így elkerülte a söprést. A liga történetében még egyetlen csapat sem tudott 0-3-ról párharcot nyerni, erre tett most kísérletet a Debrecen.

A pénteki találkozón Mazzag Dániel a 15. percben juttatta vezetéshez a debrecenieket, az előnyt létszámfölényben Berta Ákos duplázta meg a 25. percben.

A házigazdák a második felvonás hajrájában szépítettek – Jevgenyij Szkacskov fórból talált be -, majd Sofron István góljával az 50. percben egyenlítettek. Sofron így a párharc ötödik mérkőzésén is eredményes tudott lenni. Rövid ideig, 2:13 percig volt döntetlen az állás, Sági Martin góljával ugyanis visszavette a vezetést a DEAC. 

Hirdetések

A hazaiak azonban David Stach és Szkacskov révén fordítottak, és a hajrához érve először kerültek gólelőnybe, amelyet aztán – a debrecenieknél közben Hetényi Zoltán kapus helyett mezőnyjátékos lépett jégre – nemcsak megőriztek, hanem Szkacskovnak köszönhetően növeltek.

Rico Rossi, az SC Csíkszereda vezetőedzője

“Izgatott és nagyon boldog vagyok, bejutottunk a döntőbe. Egy egész szezonon át ezért küzdöttünk és most elértük. A mai mérkőzés kissé lassan kezdődött, aztán folyamatosan növeltük a tempót, de nem tudtuk befejezni a helyzeteinket. Keményen dolgoztunk, szem előtt tartottuk mindvégig a taktikát, illetve a szüneteket jól használtuk ki. A csapatnak néha idő kell, amíg rájön hogy tud könnyen játszani. Idővel aztán elkezdtünk sokkal egyszerűbben jégkorongozni, bevittük a korongot az ellenfél védelme mögé és így nyomást helyeztünk a hálóőrükre.”

György József, a DEAC vezetőedzője

“Két harmadon keresztül jól játszottunk, de kiesett pár játékosom meccs közben. A harmadik harmadban az ellenfél visszaállt két sorra, ők nagyon ránk jöttek és ki is tudtak egyenlíteni. Az utolsó hat percben hogy mi történt, azt még ki kell elemezzem. Az viszont tény, hogy büszke vagyok a csapatomra, le a kalappal előttük, megcibáltuk az oroszlán bajszát. Benne volt, hogy visszavisszük a párharcot Debrecenbe, de egy hétmeccses sorozatban általában az erősebb tartalékokkal rendelkező csapatok jutnak tovább, ez pedig nekünk meccsről meccsre fogyott. Örvendek annak, amit itt véghezvittünk.”

A másik ágon az FTC-Telekom 4-1-es összesítéssel búcsúztatta a Gyergyót úgy, hogy a székely csapat betegségek miatt az utolsó két összecsapásra nem tudott kiállni. 

Az FTC-Telekom 2019, 2020 és 2021 után zsinórban negyedszer ünnepelhet magyar bajnoki aranyat, és 29 bajnoki címével megerősítette vezető helyét az örökranglistán az egyaránt 13-13 sikernél tartó UTE és Alba Volán előtt.

Hirdetések
Fodor Szabolcs, az FTC-Telekom vezetőedzője a Fradi.hu-nak nyilatkozott a bajnoki arany kapcsán, és az Erste Liga-döntővel kapcsolatos várakozásait is megosztotta a közönséggel.

„Nagyon örülök az újabb bajnoki címnek. Személy szerint nekem is sokat jelent, kevés ember mondhatja el magáról bármilyen sportágban, hogy az első négy, felnőtt csapatnál töltött vezetőedzői évében négy magyar bajnoki címet szerezzen. Az pedig külön öröm és hatalmas megtiszteltetés, hogy mindezt a Ferencvárossal értük el. A klub szempontjából is jelentős siker ez, hiszen megvan a 29. aranyérem, haladunk afelé, hogy a férfi labdarúgókat követve nekünk is meglegyen a harmadik csillag a címer felett! Viszont ezt most a holnap reggeli edzésig ünnepeljük, utána pedig kizárjuk a gondolataink közül, és egyetlen dolog lebeg majd a szemünk előtt: hogy maximálisan felkészüljünk a szezon csúcspontjára, az Erste Liga döntőjére.”

Az Erste Liga elmúlt három éve a Ferencváros és a Csíkszereda rivalizálásáról szólt

2019-ben a Fradi épp a Sportklub ellen szerezte meg története első Erste Liga-győzelmét, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt félbeszakított rájátszás végén ez a két csapat megosztott ligaelsőséget ünnepelhetett, míg 2021-ben az elődöntőben jött össze a nagy párharc, akkor a csíkiak elképesztően szoros csatában léptek túl az FTC-Telekomon, és végül meg is nyerték a ligát. A címvédő idén is megnyerte az alapszakaszt, és rendkívül nehéz döntő vár ellenük a Fradira.

„Nem titok, újságírók, szakmabeliek is beszéltek róla már a szezon során is, hogy a Csíkszereda papíron kiemelkedik a mezőnyből. A keretükre ránézve játékosaik közel 2000 KHL-mérkőzés rutinjával rendelkeznek, tényleg kimagasló játékosaik vannak. De kijelenthetem, és a srácokkal is tisztáztuk, hogy nem fogunk feltartott kézzel játszani ellenük. Szoktam mondani, és most is azt mondom, hogy ha mindenki a Fradihoz méltó módon küzd az utolsó csepp véréig, azzal mi már megtettük, amit tudunk, és hogy ez mire elég, azt majd meglátjuk. Küzdeni mindig, feladni soha! – ennek a mottónak a mentén fogunk harcolni. Ez a Ferencvárosnál a minimum, ezt ígérjük, ezt fogjuk teljesíteni!”

A vezetőedző végül a Fradi-szurkolókat is arra kérte, töltsék meg a négy győzelemig tartó döntő hazai mérkőzésein a Tüskecsarnok lelátóit, hiszen ezúttal a 2019-es pesterzsébeti döntővel ellentétben már akár több mint 2000 néző is szoríthat a helyszínen.

Jégkorong Erste Liga, elődöntő, 5. mérkőzés:

SC Csíkszereda – DEAC 5-3 (0-1, 1-1, 4-1)
Gól:
 Jevgenyij Szkacskov (38., emberelőnyben, 58., 60.), Sofron István (50.), David Stach (54.), ill. Mazzag Dániel (15.), Berta Ákos (25., emberelőnyben), Sági Martin (52.)

A párharc végeredménye: 4-1, a Csíkszereda javára.

Forrás: MJSZ/MTI

Hirdetések