Drámai fordítás, a hetedik meccs dönt a trófeáról

drámai fordítás
A Gyergyói HK játékosai ünnepelnek, miután 4-3-ra nyertek az FTC-Telekom ellen a jégkorong Erste Liga döntőjének hatodik mérkőzésén a Tüskecsarnokban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az alapszakasz-második Gyergyói HK az utolsó harmadot három góllal megnyerve 4-3-ra győzött a Ferencváros otthonában a jégkorong Erste Liga döntőjének hatodik mérkőzésén, így az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc pénteken Gyergyószentmiklóson dől el.

A harmincadik magyar bajnoki címét begyűjtő Ferencváros múlt héten hétfőn 3-2-re győzött, majd kedden – szintén Gyergyószentmiklóson – úgy diadalmaskodott 2-1-re hosszabbítás után, hogy 15 másodperccel a vége előtt egyenlített. Aztán pénteken már a Gyergyó nyert idegenben 5-3-ra, ám szombaton az FTC 3-2-re verte a székely csapatot, ezzel egy sikerre került az aranyéremtől. Csakhogy a GYHK hétfőn otthon 5-1-re nyert, így elnapolta a bajnokavatást.

Teltház, kétezer néző várta a zöld-fehér alakulat és a fennállása első Erste-döntőjét játszó Gyergyó újabb, szerdai összecsapását.

Bátran kezdtek az együttesek, majd a 4. percben Orban Brance kapott jó passzt, és takarásból leadott lövése Arany Gergely hónalja alatt becsúszott a kapuba. Elcserélte magát a Gyergyó, a hazai emberelőny alatt pedig Rasmus Rinne hatalmasakat védett. 

A szünet előtt mindkét oldalon volt egy-egy kiállítás, majd beindult az FTC-henger, ami hét és fél perc alatt három gólt eredményezett. Előbb Farkas Simon lövése pattant fel a rövid felső sarokba, majd a második hullámban érkező hátvéd, Seregély Máté bombázott a bal felső sarokba, végül pedig létszámfölényes megugrásból Turbucz Martin „fagyasztotta le” Rinnét, és pimaszul az üres kapuba lőtt.

A záró játékrész elején Bodó Christopher lábáról pattant be a korong, de videózás után megadták a gólt. A 49. percben emberelőnyben Matias Haaranen hátvéd létére egyéni akcióra vállalkozott, elfeledkeztek róla, végén pedig szólóból egyenlített. Hat és fél perccel a vége előtt egy eladott korongból Bodó a levegőből ütötte be a hetedik meccset érő szépségdíjas találatot.

Fodor Szabolcs,az FTC-Telekom vezetőedzője

„Azt gondolom, hogy volt egy nagyon jó hangulatú ki-ki meccs, és sajnos az ellenfél többet lőtt, mint mi. Eljutottunk ötödik helyről egy ilyen helyzetbe, hogy húsz percre voltunk az Erste Liga megnyerésétől. De elmondhatjuk magunknak, hogy ötödik helyről úgy, hogy sokan azt gondolták, hogy a rájátszásban se leszünk benne, elvisszük a párharcot az egész szezonban domináló csapattal a hetedik meccsig. Van egy meccsünk, ahol csak nagyon keményen kell dolgoznunk. Szóval azt gondolom, hogy ez a lényeg, hogy tényleg itt tudunk lenni, ez már önmagában egy fegyvertény, és hogy egy ilyen extrém erős csapat ellen hetedik meccset játszunk, azt gondolom, hogy ez egy óriási fegyvertény.”

Szilassy Zoltán, a Gyergyói HK vezetőedzője

„Az erő, az a szezonnak a munkája a kemény nyár, meg a folyamatos erőfejlesztés a jég mellett, illetve a lelkierő. Semmit nem mondtam nekik. Azt mondtam, hogy visszajöttünk már többször nagyobb hátrányból. Most meg kell csinálni. Tudjuk mi a dolgunk strukturálisan, és azt tudtam, hogy van energiánk is hozzá, és tökünk is volt hozzá. Ugye ez nagyon fontos volt, egy óriási karaktergyőzelem, és amiért jöttünk ma, hogy hazavigyük a szériát, a hetedik meccset, azt abszolváltuk.”

Az Erste Ligában először fordul elő, hogy a hetedik találkozón dől el a trófea sorsa.

Jégkorong Erste Liga

Döntő, 6. mérkőzés:

FTC-Telekom – Gyergyói HK 3-4 (0-1, 3-0, 0-3)
Gól:
 Farkas Simon (26.), Seregély Máté (30.), Turbucz Martin (33.), ill. Orban Brance (4.), Jyri Marttinen (44.), Matias Haaranen (49., emberelőnyben), Bodó Christopher (55.)

Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3-3.

Forrás: MJSZ / MTI

Szépített a Gyergyó, jöhet az újabb csata