Egész Székesfehérvár köszönettel tartozik Juhásznak és Viníciusnak

Posted by

Nemcsak a futballszurkolók, hanem Székesfehérvár egésze köszönettel tartozik Juhász Rolandnak és Vinícius Paulónak, akik pályafutásuk nagy részét itt töltötték – hangsúlyozta Cser-Palkovics András, a város polgármestere szerdán, amikor a városházán fogadta a pályafutását befejező, illetve máshol folytató két labdarúgót.

Cser-Palkovics András kiemelte, mindketten sok élményt szereztek a városlakóknak: bajnoki címek, kupagyőzelem, európai csoportkörös találkozók, nagy meccsek utáni fieszták emléke fűződik hozzájuk.

Emlékeztetett arra, hogy Juhász Roland 2019-ben megkapta Székesfehérvár tiszteletbeli polgára címet, most pedig Viníciusnak adott át polgármesteri elismerő emlékérmet. A városvezető indoklásában rámutatott: a kiváló hátvéd kilenc évet töltött el egyetlen klubnál, a Vidinél, ami “külföldi játékosként fantasztikus dolog”.

Juhász Roland, aki kedden, a Ferencváros ellen játszotta pályafutása utolsó hazai mérkőzését a MOL Fehérvár színeiben, azt emelte ki, hogy Székesfehérvárra igazolását követően néhány hónap után érezte, jó helyre került és tudta, itt akarja befejezni pályafutását.

“Rengeteg szeretetet kaptam a várostól, a szurkolóktól, Fehérvárhoz való kötődésem nem kétséges, ezért nagyon szeretnék itt maradni a klubnál és a városért is dolgozni” – fogalmazott Juhász Roland.

Kérdésre elmondta: a mérkőzés előtti beszéd volt a legnehezebb része keddi búcsúmeccsén, de a kezdő sípszó után már csak a futballra koncentrált

“A büntetőnél meglepően határozott voltam, sohasem rúgtam tizenegyest felnőttként, ennek ellenére ha már az élet így alakította, élnem kellett a lehetőséggel, hogy góllal búcsúzhassak” – idézte fel a győztes találatot Juhász Roland.

A jövőről elmondta: a klub kötelékében szeretne tovább dolgozni az újabb sikerekért akár gyerekekkel, akár a felnőtt csapat mellett.

Vinícius Paulo, aki kilenc év után távozik Fehérvárról, azt mondta: a szívébe zárt mindent és mindenkit a klubnál és a városban is.

Kérdésre elmondta, hogy jó szívvel emlékszik vissza a két bajnoki cím ünneplésére, a két Európa-liga szereplésre, de a legkedvesebb emléke a magyar állampolgárság megszerzése volt, ami neki és családja számára is nagyon sokat jelentett.

Közölte: új állomáshelye még nem ismert, mert sok bajnokság még véget sem ért, s csak utána fog kiderülni, hová igazol.

Juhász Roland 2000-ben mutatkozott be a magyar bajnokságban, az MTK együttesében. 2005 és 2013 között a belga Anderlechtben futballozott, onnan 2013 februárjában igazolt Székesfehérvárra. A Vidi első csapatában 186 NB I-es találkozón 23 gólig jutott.

Az MTK-val egyszeres (2003), a Fehérvárral kétszeres (2015, 2018), a belga Anderlecht színeiben ötszörös bajnok (2006, 2007, 2010, 2012, 2013). Az MTK-val (2000) és a Vidivel (2019) is nyert Magyar Kupát, az Anderlechttel pedig egyszeres Belga Kupa-győztes (2008).

A válogatottságot a 2016-os Európa-bajnokság után mondta le, összesen 95 alkalommal öltötte magára a címeres mezt. Háromszor volt az év labdarúgója (2008, 2009, 2014).

A brazil származású Vinícius Paulo 2011 augusztusában az uruguayi River Plate csapatától igazolt Székesfehérvárra, 2017-ben magyar állampolgár lett. A Vidiben 198 alkalommal lépett pályára NB I-es bajnokin, ezeken 10 gólt szerzett. A kilenc év alatt kétszer lett bajnok (2015, 2018), hatszor ezüstérmes (2012, 2013, 2016, 2017, 2019, 2020), emellett egyszeres Magyar Kupa-győztes (2019), egyszeres Szuperkupa- (2012) és egyszeres Ligakupa- (2012) győztes. Az Európa Liga csoportkörében kétszer szerepelt (2012, 2018), a magyar válogatottban hét alkalommal játszott.

Juhász Roland. Fotó: molfehervarfc.hu

Juhász Roland a Ferencváros elleni győztes góllal búcsúzott Fehérvártól

A pályafutását a szezon végén befejező csapatkapitány, Juhász Roland a könnyeivel küszködve a következőket mondta a kezdés előtt:

“Jólesik és megható, hogy ennyien ünnepelnek. Szerencsés vagyok, hogy azzal foglalkozhattam, amit szeretek. Húsz évet pár mondatban nehéz összefoglalni, de életem ezen szakaszára örömmel és büszkeséggel fogok emlékezni. Nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen történelmi múlttal rendelkező város, mint Székesfehérvár befogadott, és egy ikonikus klub színeiben futballozhattam hét éven át”.

A klubot kilenc esztendőn át erősítő, brazil származású, időközben a magyar válogatottban is bemutatkozott Vinícius Paulo szintén utolsó hazai mérkőzését játszotta a fehérváriak színeiben.

A találkozó első negyedórájában egyik csapat sem fukarkodott a helyzetekkel, felváltva forogtak veszélyben a kapuk. A folytatásban fölénybe került a Vidi, amit több nagy helyzete is mutatott. A Ferencváros jobbára a védekezésre koncentrált, és próbált néhány érintésből a hazai kapu elé érni, de a játékába sok hiba csúszott.

A játékrész utolsó percében tizenegyeshez jutott a Fehérvár, miután Marcel Heister kézzel ért a labdába a tizenhatoson belül: a büntetőt Juhász Roland magabiztosan bombázta a kapuba.

A fordulást követően többet birtokolták a labdát a vendégek, helyzeteik is akadtak, de a befejezéseknél pontatlanok voltak. A Vidi jobban behúzódott a saját térfelére, és úgy próbált gyors akciókat vezetni, amelyek végén több alkalommal került ziccerbe, de vagy rossz megoldást választott vagy a vendégkapus védett.

A meccs végére alábbhagyott a csapatok lendülete, már csak egyetlen említésre méltó jelenet maradt: a rendes játékidő utolsó percében Visar Musliu váltotta Juhász Rolandot, aki így vastaps közepette hagyhatta el a pályát pályafutása utolsó hazai mérkőzésén.

Mint pár perccel később kiderült, győztes góllal búcsúzott a székesfehérvári pályától.

OTP Bank Liga, 32. forduló:

MOL Fehérvár FC – Ferencvárosi TC 1-0 (1-0)
MOL Aréna Sóstó, 6392 néző, v.: Berke
Gól: Juhász R. (45. – 11-esből)
Fehérvár: Kovácsik – Fiola (Hangya 89.), Juhász R. (Musliu 90.), Vinícius, Stopira – Houri, Pátkai – Nego, Hodzic (Nikolov 70.), Petrjak (Bamgboye 75.) – Nikolics (Futács 90.)
FTC: Gróf – Botka (Blazic 72.), Frimpong, Otigba, Civic (Ramadan 61.) – Csonka, Sigér (Lodico 72.) – Skvarka, Isael (Csontos 61.), Heister – Szihnyevics (Tokmac 82.)

(MTI)