Egy pezsgődugó vetett véget a keddi szakaszgyőztes Girmay versenyének

Girmay
Biniam Girmay. Fotó EPA / Maurizio Brambatti

Biniam Girmay az első fekete-afrikai kerékpáros, aki valaha szakaszgyőzelmet aratott a Giro d’Italián. Keddi rekordjának mégsem örülhetett sokáig, mert az eredményhirdetésen véletlenül kilőtte a szemét a pezsgődugóval.

A hétfői szünnapot követően kedden a Pescarából induló 196 kilométer várt a mezőnyre, a szakaszt a 2011-es Giro-győztes Michele Scarponi emlékének szentelték, aki a befutó helyszínén, Jesiben született, öt évvel ezelőtti halálos balesetének helyszínén, Filottranóban pedig gyorsasági hajrát rendeztek.

Egykori csapata, az Astana Qazaqstan különleges papagájos kulacsokat használt – a bringást edzéseire is elkísérő kék-sárga madarára, Frankie-re utalva -, Filottranóban pedig a bringások tiszteletére felhívó molinót és számos hatalmas Scarponi-ábrázolást helyeztek el. Korábbi csapattársa és jó barátja, a szezon végén visszavonuló

Vincenzo Nibali 500. szakaszát teljesítette háromheteseken

Az etap során három negyedik kategóriás emelkedő várt a bringásokra, a nap háromfős elmenését – benne a már negyedszer szökő Mattia Baisszal – azonban a várakozásoknak megfelelően befogták. Az utolsó emelkedőn az összetettben esélyesek csapatai meghúzták a sort, az elsőségért mintegy 25 fős csoport vetélkedett.

Ebben a Gent-Wevelgem eritreai bajnoka, az U23-as vb-ezüstérmes Biniam Girmaybizonyult a leggyorsabbnak, a szakasz során kerékpárcsere utáni felzárkózással és a záró lejtmenetben támadással is energiát vesztő, a visegrádi nyitóetapon győztes holland Mathieu van der Poelt megelőzve. Az Alpecin-Fenix holland bringása már a célvonalon áthaladva elismerte az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux sprinterének teljesítményét, akiért csapattársa, Peák Barnabás az etap elején nagyot dolgozott.

Girmay az első fekete-afrikai kerékpáros, aki szakaszsikert ünnepelhetett az olasz körversenyen. A harmadik helyet az olasz Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) szerezte meg. 

“Tudom, hogy történelmet írtam. Ez a csapatomnak és a családomnak köszönhető, rendkívül hálás vagyok érte” 

– fogalmazott nem sokkal célba érését követően Girmay.

Később az eritreai sportolót kórházba kellett szállítani szemsérülés miatt, miután a pódiumon ünneplés közben szerencsétlen mozdulattal nyitotta ki a pezsgősüveget.

A csapatorvos szerint az eritreai sportoló semmit sem látott a baleset után, muszáj volt kórházba vinni, ahol kiderült, hogy bevérzett az elülső szemcsarnoka. Mint mondta, ez nem veszélyezteti magát a szemgolyót, de azért fontos alaposan kivizsgálni. Egy másik szakértő viszont arról beszélt egy belga sportcsatornán, hogy az ilyen pezsgődugós balesetek akár hosszú távú bajokat is okozhatnak, balszerencsés esetben műtétre is szükség lehet, írja a Cyclingnews.

105. Giro d’Italia

10. szakasz, Pescara-Jesi, 196 km:
1. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 4:32:07 óra
2. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) azonos idővel
3. Vincenzo Albanese (olasz, EOLO-Kometa) a. i.
…75. Valter Attila (Groupama-FDJ) 1:02 perc hátrány
…106. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 5:08 p h.
…127. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 9:51 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 42:24:08 óra
2. Joao Almeida (portugál, UAE Emirates) 12 mp hátrány
3. Romain Bardet (francia, DSM) 14 mp h.
…43. Valter 34:40 perc hátrány
…96. Fetter 1:30:12 óra hátrány
…138. Peák 2:11:54 ó h.

Girmay útja Eritreából, a milliós profi szerződésig

Forrás: M4 Sport

Cavendishé a balatonfüredi sprint, Van der Poel maradt rózsaszínben