Gálfi Dalma elődöntős a Római Teniszakadémián

Gálfi Dalma bejutott karrierje első WTA-elődöntőjébe a budapesti 235 ezer dollár összdíjazású salakpályás női tenisztornán. Stollár Fanny és Mihaela Buzarnescu játék nélkül bejutott a párosok döntőjébe.

A világranglista 176. helyezettje – aki a múlt héten egyesben és párosban is a döntőig jutott egy franciaországi versenyen – pénteken az Asbóth József Stadion második mérkőzésén a szerb Olga Daniloviccsal (164.) szállt szembe.

Első találkozójukon mindketten idegesen kezdtek, és két-két brékkel jutottak el 3:3-ig. A 22 éves magyar – aki kedden nyerte élete első WTA-főtáblás meccsét – nyugodott meg először, pazar ütésekkel elvette balkezes ellenfele adogatását, majd magabiztosan kiszerválta a 46 perces szettet.

A balatonfüredi teniszezőt a folytatásban vitte tovább a lendület, egyre pontosabban irányított, miközben a 20 éves belgrádi rivális sorra rontotta el az alapütéseket. Danilovic dupla brékhátrányban (4:0) már megroggyanni látszott, a hazai kedvencnek három labdája volt az 5:0-hoz, de ellenfele szépített. Két gémmel később viszont már nem volt visszaút a számára, és a magyar játékos hatodik meccslabdáját kihasználva lezárta az 1 óra 37 perces mérkőzést.

“Az elejétől nagyon jól kellett játszanom, mert Olga nagyszerű játékos. Többször elvettük egymás adogatását, amihez nem vagyunk hozzászokva, mert jól szerválunk, majd úgy éreztem, hogy nekem kell agresszívabbnak lennem, és erre alapozva sikerült felépítenem az önbizalmamat”

– mondta a pályán adott nyilatkozatában Gálfi Dalma.

“A befejezés nehéz volt, nagy nyomást éreztem magamon, mert nagyon akartam nyerni idehaza. Holnap bármi megtörténhet, próbálom kihozni a maximumot magamból” – tette hozzá Gálfi, akire élete első WTA-elődöntőjében az első kiemelt kazah Julija Putyinceva (42.) vár.

Gálfi Dalma. Fotók: Hungarian GP

A Hungarian Grand Prix történetében legutóbb Szávay Ágnes jutott magyarként az elődöntőbe 2010-ben, amikor végül másodszor megnyerte a versenyt.

Udvardy Panna búcsúzott

A világranglista 204. helyezettje Anhelina Kalinyinával (95.) csapott össze. Az ukrán játékos az előző körben a harmadik kiemelt amerikai Bernarda Perát búcsúztatta.

A negyeddöntőben 3:2-ig négy brékre került sor, majd a kaposvári teniszező 4:4-nél ismét elvesztette az adogatását, és nemsokára a nyitószettet is. A folytatásban Kalinyina rögtön elvette Udvardy szerváját, ami sorsdöntőnek bizonyult, mivel ezt az előnyét végigvitte, és – miután a 22 éves magyar adogatóként 3:5-nél négy meccslabdát hárított – 6:4-re megnyerte a második felvonást is. A találkozó 1 óra 55 percig tartott.

Udvardy Panna nyilatkozatában elsőként az ellenfelet dicsérte.

“Próbáltam jól tartani magam, de a végén ellenfelem jobban játszott. Nagyon jó héten vagyok túl, amely extra energiát ad majd nekem a folytatáshoz” – jelentette ki.

Stollár Fanny és Mihaela Buzarnescu játék nélkül bejutott a párosok döntőjébe

A szervezők pénteki tájékoztatása szerint a magyar-román duó azért került közvetlenül a vasárnapi fináléba, mert elődöntős ellenfelüknél Sara Erraniról kiderült, hogy ott lehet a tokiói olimpián. Ezért az olasz játékos és partnere, a román Irina Bara a visszalépés mellett döntött.

Stollárék a döntőben a spanyol Aliona Bolsovával és a német Tamara Korpatsch-csal csapnak majd össze a Római Teniszakadémián.

Hungarian Grand Prix

Egyéni, egyeddöntő:

Julija Putyinceva (kazah, 1.) – Katerina Kozlova (ukrán) 6:7(4), 6:0, 7:5
Gálfi Dalma – Olga Danilovics (szerb) 6:4, 6:2
Anhelina Kalinyina (ukrán) – Udvardy Panna 6:4, 6:4
Danielle Collins (amerikai, 2.) – Paula Ormaechea (argentin) 6:1, 6:4

Elődöntő:

Julija Putyinceva (kazah, 1.) – Gálfi Dalma
Danielle Collins (amerikai, 2.) – Anhelina Kalinyina (ukrán)

(MTI)