Gálfi Dalma és Udvardy Panna is negyeddöntős a Római Teniszakadémián

Posted by

Eddig csak egyszer, az 1996-os első Hungarian GP-n fordult elő, hogy két magyar szerepelt a nyolc között, 25 éve Temesvári Andrea csapott össze Kuti Kis Ritával a Római-parton a negyeddöntőben.

Jani Réka az Asbóth József Stadion nyitómérkőzésén a második helyen kiemelt amerikai Danielle Collinsszal (49.) szállt szembe. A 27 éves floridai játékos 2019-ben elődöntős volt az Australian Openen, és keménypályán jóval otthonosabban mozog, mint salakon. Ezt jelezte az is, hogy alig pörgetve, laposan és sok gyorsítással ütött a 29 éves Jani ellen, igyekezve rövidre zárni a labdameneteket.

A hazai játékos – aki már 2011-ben főtáblás volt a Hungarian Grand Prix-n – gyakran kényszerült védekezésre, és 3:1-es hátrányba került, csakhogy rögtön visszabrékelt, sőt, semmire elvette Collins szerváját. A szett utolsó kilenc gémjéből hét(!) brékkel végződött, közben Jani nem tudta kiszerválni 5:4-nél a játszmát. A problémás adogatójátékokból a világranglista 23. helyén is megfordult rivális jött ki jobban, és 55 perc elteltével játszmaelőnybe került.

A folytatás már simábban alakult a lendületbe jött amerikai számára, aki bő tíz perc alatt 3:0-ra meglépett, és gyorsan lezárta az 1 óra 25 perces meccset.

Jani Réka. Fotó: Hungarian GP

“Az első szettben jobban pariban voltam az ellenfelemmel, de utána már sokkal jobnan játszott, gratulálok neki” – összegzett Jani Réka a találkozó után.

“Örülök, hogy itt és ilyen magasan rangsorolt ellenféllel játszottam, ebből tudok meríteni a jövőre nézve. Ami az olimpiát illeti, remélem, javul Timi sérülése, és eljutunk Tokióba” – utalt arra, hogy párosban már nem érdekelt a folytatásban, mivel partnere, Babos Tímea reggel csípősérülés miatt visszalépett a negyeddöntőtől.

Kettősük elvileg a tokiói olimpia női páros mezőnyében is ott lesz majd

Gálfi Dalma, a világranglista 176. helyezettje – aki a múlt héten egyesben és párosban is a döntőig jutott egy franciaországi versenyen – a szlovák Anna Karolina Schmiedlovával (126.) szállt szembe. Korábbi egyetlen találkozójukon, a 2017-es US Open selejtezőjében az ellenfél győzött, aki három WTA-tornagyőzelméből az egyiket 2015-ben Bukarestben szerezte meg. Akkor Márky Jenő jogtulajdonos versenyének Budapest helyett a román főváros adott otthont, majd idén költözött vissza a Római-partra.

A 22 éves magyar kedden nyerte élete első WTA-főtáblás meccsét, és remek formáját a nyolcaddöntőre is átmentette: 3:1-re, majd 5:2-re elhúzott úgy, hogy közben mindössze egy bréklabdát kellett hárítania. Végül magabiztosan kiszerválta a szettet, és 32 perc elteltével már csak egy játszmára volt a legjobb nyolctól.

A világranglista 26. helyén is megfordult Schmiedlova a folytatásban 3:2-nél először vette el Gálfi adogatását, aki viszont rögtön visszabrékelt. A balatonfüredi teniszező 5:5-nél ismét lépéselőnybe került, majd magabiztosan hozta a szerváját, és egy alapvonalra ütött tenyeressel lezárta az 1 óra 35 perces mérkőzést.

Gáfli Dalma. Fotó: Hungarian GP

“Elég jól játszottam ma, pedig szívós ellenfelet kaptam, akivel volt már egy nehéz meccsünk a US Open-selejtezőben. Örülök, hogy sikerült visszavágnom. Sok sérüléssel küszködök, fájdalomcsillapítókkal játszom, és még a ruha alatt is kötések vannak rajtam, de még bírom, és várom a holnapi negyeddöntőt”

– tette hozzá Gálfi, akire a nyolc között a szerb Olga Danilovic (164.) vár.

Udvardy Panna bravúrral a nyolc között

A világranglista 204. helyezettje a hatodik kiemelt Aljakszandra Szasznoviccsal (86.) csapott össze. A fehérorosz játékos a nyitókörben Babos Tímeán jutott túl úgy, hogy a magyarok legjobbja csípősérülés miatt a második szettben feladta a mérkőzést.

A nyolcaddöntőben egy ideig úgy tűnt, hogy gyorsan kijön a két játékos közötti 118 helyes különbség, Szasznovics ugyanis két brékkel 4:1-re elhúzott. A kaposvári teniszező azonban nem szeppent meg, és bátor játékkal 5:5-nél utolérte riválisát. A szettet lezáró rövidítésben 4-4 után már csak Udvardy nyert pontot, így egy óra alatt játszmaelőnybe került.

A folytatásban a 22 éves magyar rögtön brékelt, és 3:1-re meglépett, majd fantasztikus ütésekkel – nem egyszer az erőteljesen játszó fehéroroszt is legyorsítva – tartotta a különbséget. A minszki teniszező 4:2-nél elvesztette a fonalat és egy méteres “outtal” az adogatását is, így a hazai közönségkedvenc a meccsért adogathatott. Udvardy gond nélkül kiszerválta az 1 óra 42 perces meccset, majd nyilatkozatában elsőként a debütálásokról beszélt.

Udvardy Panna. Fotó: Hungarian GP

“Ez az első WTA-főtáblám és az első meccsem a centerpályán, úgyhogy nagyon izgultam az elején. Amikor az ellenfelem 5:3-ra vezetett, próbáltam minden pontra fókuszálni, és a közönség is sokat segített. Holnap is küzdeni fogok ezerrel a negyeddöntőben”

– utalt arra, hogy pénteken az ukrán Anhelina Kalinyina (95.) vár majd rá.

Eddig csak egyszer, az 1996-os első Hungarian GP-n fordult elő, hogy két magyar szerepelt a nyolc között, 25 éve Temesvári Andrea csapott össze Kuti Kis Ritával a Római-parton a negyeddöntőben.

Hungarian Grand Prix
WTA 250

Egyes, 2. forduló:

Julija Putyinceva (kazah, 1.) – Ana Konjuh (horvát) 6:4, 6:3
Katerina Kozlova (ukrán) – Ana Bogdan (román, 5.) 4:6, 6:4, 6:2
Gálfi Dalma – Anna Karolina Schmiedlova (szlovák) 6:2, 7:5
Olga Danilovics (szerb) – Irina Bara (román) 6:4, 6:3
Udvardy Panna – Aljakszandra Szasznovics (fehérorosz, 6.) 7:6(4), 6:2
Angelina Kalinyina (ukrán) – Bernarda Pera (amerikai, 3.) 7:5, 6:3
Paula Ormaechea (argentin) – Ivana Jorovics (szerb) 6.1, 7:6(6)
Danielle Collins (amerikai, 2.) – Jani Réka 7:5, 6:0

Negyeddöntő:

Julija Putyinceva (kazah, 1.) – Katerina Kozlova (ukrán)
Gálfi Dalma – Olga Danilovics (szerb)
Udvardy Panna – Angelina Kalinyina (ukrán)
Danielle Collins (amerikai, 2.) – Paula Ormaechea (argentin)

(MTI)