Gulyás Michelle bronzérmes Székesfehérváron

Posted by

Gulyás Michelle bronzérmet nyert az öttusázók világkupa-sorozatának székesfehérvári döntőjében. Győzött a brit Kate French, másodikként pedig a német Annika Schleu végzett.

A fináléban a vk-állomásokon elért eredmények alapján lehetett elindulni, a 36 résztvevő számára nem rendeztek selejtezőt, ugyanakkor a döntőt az olimpiai lebonyolításnak megfelelően két részre bontották. A körvívást csütörtökön rendezték, a verseny többi részére pedig pénteken került sor.

Gulyás, aki április közepén megnyerte a második szófiai vk-fordulót, már a vívásban is jól szerepelt, 21 ellenfelét legyőzte, majd a pénteki folytatásban a 200 méteres úszásban az ötödik időt érte el. Lovaglásban csak egy akadályverése volt, így a lövészetekkel megszakított 4×800 méteres futásnak harmadikként, de a második French-csel együtt vágott neki.

Változatos küzdelem alakult ki, az éllovas egyiptomi Amira Kandilt mindketten megelőzték, a hajrában pedig még Schleu Gulyás elé került, aki azonban így is újabb nagy lépést tett az olimpiai kvótaszerzés felé.

“Minden számmal elégedett vagyok, csupán a lövészet miatt van bennem egy kis hiányérzet, ugyanis valami gond volt a pisztolyommal – mondta Gulyás Michelle az MTI-nek. – A futásban erőt adott a szurkolótábor, a kerítésen kívülről sokan drukkoltak nekem. Kiadtam magamból a maximumot. Nagyon boldog vagyok a bronzérem mellett olimpiai pluszpontok miatt is.”

Guzi Blanka a 21., Alekszejev Tamara pedig a 35. helyen végzett. Előbbi gyengébb vívás után kapaszkodott előre, Alekszejev pedig vívásban is elmaradt a tőle megszokott szinttől, lovaglása pedig több kitörés miatt nulla ponttal zárult.

A későbbi bronzérmes Gulyás Michelle a női egyéni lovaglás versenyszámban, az öttusázók világkupa-sorozatának székesfehérvári döntőjében a Bregyó Atlétikai Központban. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

“Ki merem jelenteni, hogy ezzel a bronzéremmel megvan Gulyás Michelle olimpiai kvótája, és ha a végén több kvótás közül nekem kell majd döntenem, egyre stabilabbnak tűnik a tokiói helye”

– kezdte Kállai Ákos szövetségi kapitány az értékelést az MTI-nek, majd azzal folytatta, hogy az UTE junior korú versenyzője úgy lett harmadik, hogy fegyverhiba miatt sok időt töltött a lőállásban.

A kapitány szerint jó lövészettel, amire egyébként képes, aranyérmes lehetett volna

“Erős mezőnyben, taktikus, érett versenyzést mutatott be Michelle. Az idényben ő szerepelt a legkiegyensúlyozottabban a lányok közül” – összegzett, majd Guzi Blankáról szólva kiemelte jó úszását, lovaglását és futását, amivel előrelépett, bár nem lőtt jól.

“Blanka gyengén vívott, ebben a számban van a legnagyobb lemaradása, és bár fejlődik, ez még kevés. Összességében azonban tisztes versenyt produkált. A rutinos Alekszejev Tamara minden számban kereste magát a versenyen, a lovaglás pedig megpecsételte a sorsát. Az eddigi versenyek során feljövő ágban volt, kvótás helyen állt, ezzel a produkcióval azonban alaposan visszaesett” – értékelt a kapitány.

Marosi Ádám legjobb magyarként nyolcadik

A férfimezőny legjobb magyarjaként Marosi Ádám a nyolcadik helyen végzett az öttusázók világkupa-sorozatának székesfehérvári döntőjében. Kardos Bence 24., Kasza Róbert 35. lett. Győzött a francia Valentin Prades.

A fináléban a vk-állomásokon elért eredmények alapján lehetett elindulni, a 36 résztvevő számára nem rendeztek selejtezőt, ugyanakkor a döntőt az olimpiai lebonyolításnak megfelelően két részre bontották. A körvívásra csütörtökön, a verseny többi részére pedig szombaton került sor.

A két nappal korábbi nyitány a magyarok számára nem sikerült. A legjobban Marosi Ádám vívott, ő pozitív mérleggel zárt, 19 ellenfelét legyőzte és 16-tól kapott ki, de így is csak 18. lett. Kardos és Kasza 11 sikeres asszóval fejezte be a vívást, ami különösen utóbbinak volt komoly hátrány, mivel neki ez az egyik erős száma.

A szombati nap a 200 méteres úszással kezdődött, ebben 2:02.58 perccel Kardos Bence a második helyen zárt, Marosi a kilencedik, Kasza a 14. helyet szerezte meg.

A lovaglás mindhárom magyarnak jól ment, Kasza Róbert és Marosi nem hibázott, utóbbi időtúllépésért kapott két pont levonást, és Kardos is szépen ment végig a pályán.

A londoni olimpián bronzérmes, 2009-ben egyéni világbajnok Marosi nyolcadik volt három szám után, és ezt a pozícióját meg tudta őrizni a lövészetekkel kombinált 4×800 méteres futás során, pedig nem mindegyik lövősorozata volt zökkenőmentes. A bő élcsoportos helyezésével elégedett lehetett, ezzel tovább javította esélyét az olimpiai kvótaszerzésre.

A nyolcadik helyezett Marosi Ádám ér célba az öttusázók világkupa-sorozata székesfehérvári férfi egyéni döntőjének lövészet-futás számában. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A másik két magyar a kombinált szám után is maradt a mezőny harmadik harmadában.

“Marosi Ádám jól kezdett a páston, és ezen felbuzdulva annyira akarta a győzelmeket, hogy görcsössé vált, és vereségszériák is becsúsztak a teljesítményébe” – kezdte értékelést az MTI-nek Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya, majd hozzátette, hogy az erős mezőnyben így is elfogadható a rutinos versenyző vívóteljesítménye, ráadásul később jól úszott és jól is lovagolt.

“A kombinált számban nagy darálás, kemény csata folyt pályán. A nyolcadik helyét megtartotta Ádám, és nagyon értékes pontokat szerezve a ranglistán tovább erősítette olimpiai kvótás helyét” – hangsúlyozta a kapitány.

Martinek János szerint a fiatal Kardos Bence vívása még mindig nem érett meg a felnőttmezőnyre, sok rutint kell még szereznie a páston.

“Szokás szerint jól úszott, a lovaspályán egy akadályt vert, ami minden lovaglásba belefér. A kombinált számban a tőle megszokott teljesítményt hozta. Az is nagy fegyvertény tőle, hogy bejutott a világkupa-döntőbe” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány, aki a másik rutinos versenyző, Kasza Róbert vívását abszolút csalódásnak nevezte.

“Robi szét volt esve, késve reagált a páston. Nem azt a versenyzőt láttuk, aki a két szófiai versenyen érmet nyert” – vélekedett a szakvezető, majd a többi számot úgy értékelte, hogy Kasza jól úszott, hibátlan, szép lovaspályát tejesített, a kombinált számban pedig ebben a helyzetben erre volt képes.

Német győzelem vegyes váltóban

Annika Schleu és Christian Zillekens

A németek győzelmével ért véget a vegyes váltó az öttusázók világkupa-sorozatának székesfehérvári döntőjében.

A dobogóra még a fehérorosz és a guatemalai kettős állhatott fel. A Réti Kamilla, Bereczki Richárd páros a lovaglásban nem kapott pontot, a kombinált számban pedig már nem indult el.

A magyarok a 2×100 méteres úszásban 2:06.40 perces eredménnyel a kilencedik helyen végeztek a 13 váltót felvonultató mezőnyben. Ezt követően a vívásban 21 győzelemmel és 27 vereséggel ugyancsak kilencedikként zártak, így összesítésben a tizedik helyen álltak. A lovaglás Réti Kamillának nem sikerült, lova kétszer is ellenszegült, ő pedig leesett róla, ami ebben a számban kizárást vont maga után, vagyis pont nélkül maradtak a magyarok.

A lövészetekkel kombinált futásnak a 12. helyről vágott volna neki a hazai páros, de Kállai Ákos, a nők és Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya visszaléptette a kettőst. Három héttel a kairói világbajnokság előtt nem kockáztatták meg, hogy Réti – akinek az eséseknél kicsit meghúzódott a lába – rásérüljön.

UIPM öttusa Világkupa, döntő

Férfii verseny:

Valentin Prades (francia) 1479 pont
2. Thomas Toolis (brit) 1475
3. Luo Su-aj (kínai) 1471
…8. Marosi Ádám 1463
…24. Kardos Bence 1408
…35. Kasza Róbert 1334

Női verseny:

1. Kate French (brit) 1384 pont
2. Annika Schleu (német) 1378
3. Gulyás Michelle 1376 (vívás: 21 győzelem/14 vereség/228 pont, úszás: 2:13.20 perc/284 pont, lovaglás: 293 pont, lövészet-futás: 12:09.50 perc/571 pont)
…21. Guzi Blanka 1322 (11/24/166, 2:19.09/272, 292, 11:48.02/592)
…35. Alekszejev Tamara 1041 (19/16/216, 2:20.98/269, 0, 12:24.07/556)

Vegyes váltó:

1. Németország (Annika Schleu, Christian Zillekens) 1447 pont
2. Fehéroroszország (Volha Szilkina, Ilja Palazkov) 1443
3. Guatemala (Sophia Hernandez, Charles Fernandez) 1437
…13. Magyarország (Réti Kamilla, Bereczki Richárd) 497

A magyarok közül egyelőre Kovács Sarolta és Demeter Bence rendelkezik kvótával

Öttusában kijelölt versenyeken lehetett, illetve lehet közvetlenül tokiói részvételi jogot szerezni, a 36-36 fős férfi és női mezőnyt pedig majd az olimpiai kvalifikációs ranglistáról töltik fel. A tokiói játékokon egy országból nemenként két versenyző indítható, így ha többnek lesz jogosultsága, az adott nemzeti szövetség határoz.

A vk-döntő után a világbajnokságra – melyen közvetlen kvótát is osztanak – Kairóban kerül sor június 8-tól 14-ig.

(MTI)