Hosszú Katinka érem nélkül fejezte be az olimpiát

Tokió, 2021. július 29. Hosszú Katinka a 200 méteres hátúszás előfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 29-én. Hosszú Katinka a 20. helyen fejezte be a szereplését. MTI/Illyés Tibor

Hosszú Katinka 400 méter vegyesen ötödik, 200 méter vegyesen hetedik, míg a 200 méter pillangótól visszalépett. Végül a 20. helyen fejezte be szereplését a tokiói olimpián. A 200-on aranyérmes Milák Kristóf, valamint Szabó Szebasztián is bejutott az elődöntőbe 100 méter pillangón. A tornász Kovács Zsófia a 14. helyen végzett az egyéni összetett döntőjében. Pétervári-Molnár Bendegúz az elődöntős futamában ötödikként végzett, ezzel B döntőbe jutott egypárevezésben.

“Sejthető volt, hogy nem ez lesz életem úszása. Próbáltam a lehető legerősebben kezdeni, a vége pedig nagy küzdés lett. A versenyek hiányoztak a szokásos felkészülésemhez” – mondta Hosszú Katinka.

A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Burián 2:09.10 perces idővel nyolcadikként jutott tovább, míg a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú – aki öt évvel ezelőtt Rióban ebben a számban hat századdal maradt le az aranyéremről – 2:12.84 perccel ért célba.

“Egyáltalán nem úsztam erősen, így nem is fáradt el se a kezem, se a lábam. Tudtam energiát spórolni a péntek délelőtti elődöntőre, amire szükség is lesz. Most már két éve készülünk arra, hogy reggel kell tudni erősebben úszni, de a szervezet nem úgy van kitalálva, hogy ilyenkor legyen képes a legjobb teljesítményre. Nem véletlen, hogy még a világsztárok 90 százaléka is gyengébb időt ér el reggel” – értékelt Burián Katalin.

A női 200 méter hát elődöntőjét magyar idő szerint pénteken 4.35 órától rendezik.

Hirdetések
Burián Katalin a női 200 méteres hátúszás előfutamában a Tokiói Vizes Központban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Milák Kristóf és Szabó Szebasztián is elődöntős 100 méter pillangón

A 200-on aranyérmes Milák Kristóf, valamint Szabó Szebasztián is bejutott az elődöntőbe 100 méter pillangón.

Az előfutamban Milák 50.62 másodperces idejénél csak a világcsúcstartó amerikai Caeleb Dressel volt gyorsabb, ő 50.39 másodperces olimpiai rekordot úszott.

Szabó 51.67 másodperces idejével a 14. helyen várja a magyar idő szerint péntek 3.30 órától sorra kerülő elődöntőt.

Hirdetések

“Sikerült pihenni, aludni is az aranyérem után, így a hangulatom is javult. Teljesen elégedett vagyok, én is annyira vettem komolyan, mint Dressel, legalább egy másodperccel erősebben kell majd kezdeni élesben” – értékelt röviden az MTI-nek a BHSE 21 éves világklasszisa.

Szabó Szebasztián pedig éppen fordítva élte meg a versenyt, ugyanis szerinte túl erősen kezdett:

“Az elején majdnem a maximumon mentem, de így csak 80 méterig bírtam, utána viszont majdnem a víz alatt fejeztem be a versenyt. Az elődöntőben picivel lassabb kezdés kell, hogy a végét is bírjam, akkor lehet esélyem a fináléra is”.

Késely Ajna nem jutott döntőbe 800 méter gyorson

A Kőbánya SC 19 éves versenyzője 600 méterig jól tartotta magát, utána fáradni látszott, így végül egyéni legjobbjától több mint négy másodperccel elmaradva 8:26.20 perces idővel ért célba.

“Nem volt túl sok idő kipihenni magam a délelőtti váltó után, talán egy órát tudtam az ágyban feküdni. Nem vagyok csalódott, a formámhoz képest jól úsztam. Ma elsősorban édesanyámért versenyeztem, aki óriási megméretés, egy 160 kilométeres futás előtt áll, másodsorban pedig az edzőmért, Turi Györgyért, aki valószínűleg utoljára fogta a stopperórát”– mondta Késely Ajna, akit kilenc éve karolt fel a trénere. –

“Ha jól tudom, ez a kilencedik olimpiája, és már egyre nehezebben viselte a stresszt, megértem, ha pihenésre vágyik. Persze még nincs kimondva semmi, talán vállal egy évet még levezetésnek”.

Összességében úgy vélte, hogy csodálatos a tokiói olimpia, még ha a koronavírus-járvány miatt vannak is korlátozások, mert a lényeg mégiscsak az, hogy nem kellett 2024-ig várni az ötkarikás játékokra.

Késely a tokiói olimpián 1500 méter gyorson a 9., 400 méter gyorson pedig a 10. volt, valamint tagja volt a hetedik helyezett 4×200 méteres magyar női gyorsváltónak. 800 gyorson a 13. helyen végzett.

Nem jutott döntőbe a magyar vegyes vegyesváltó

A Kovács Benedek, Halmai Petra, Márton Richárd, Gyurinovics Fanni összetételű magyar négyes 3:47.15 perces idővel a 15. helyen zárt.

“Három a magyar igazság” – utalt arra Márton Richárd, hogy Rióban kint volt, de nem úszott, míg Tokióban az első váltószereplésekor kizárták a négyest. “Rajtam kívül mindenkinek ez volt az első úszása olimpián, és büszkék lehetünk arra, hogy itt voltunk. Mindenki kihozta magából a maximumot.”

Hetedik lett a női tőrválogatott, a rekorder Mohamed Aida is pástra lépett

Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed összeállítású együttes az olaszoktól és a kanadaiaktól elszenvedett vereség után a helyosztón 45-28-ra legyőzte az egyiptomiakat, és az afrikai gárdát megelőzve zárt a nyolccsapatos mezőnyben.

Kezdésként Kondricz 5-3-ra kikapott Nora Mohamedtől, hamarosan azonban már a magyaroknál volt az előny, köszönhetően Pásztor és Kreiss Jara Elsarkavi, illetve Noha Hani elleni győzelmének. Az első kör után 15-11, a másodikat követően pedig – amelyben az egyiptomiak becserélték Marjam Elzohejrit – 30-18 volt az állás.

A harmadik kört a magyar csereember, a Kreiss helyére beállt Mohamed Aida kezdte Elsarkavi ellen, 5-5-öt vívott, majd Kondricz és Pásztor egy-egy sikeres asszójával fejeződött be a küzdelem.

Tokió, 2021. július 29. Mohamed Aida az egyiptomi Jara el-Sarkavi elleni asszójában a női tőrözők csapatversenyében, az 5-8. helyért folyó küzdelemben, a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 29-én. Hetedik lett a magyar női tőrválogatott. MTI/Illyés Tibor

“Csalódott vagyok, mert úgy gondolom, hogy ebben a csapatban több volt. Bíztam egy szebb helyezésben – mondta az MTI-nek Mohamed Aida. – Az olaszok ellen nagyon jól küzdöttek a lányok, és nagyon jól helyt álltak, a kanadai mérkőzés azonban csalódás volt a számomra. Nekem egy asszóra volt lehetőségem, itt az egyiptomiak elleni utolsó találkozón.”

Az UTE tőrözője azt mondta, ha választani kell, biztosan nem ez a kedvenc olimpiája, részben a Covid-helyzet és az ebből fakadó nehézkes, korlátok közé szorított felkészülés miatt.

“A 2000-es sydneyi játékok volt az egyik legkedvesebb a számomra, a szabadság, a barátságos hangulat miatt” – tette hozzá.

Az 1993-ban világbajnoki második, 2007-ben csapatban Európa-bajnok, 45 éves Mohamed Aida – aki a tokiói megnyitón Cseh Lászlóval együtt a magyar zászlót vitte – legjobb olimpiai eredménye a 2004-es egyéni és az 1996-os, valamint 2008-as csapat negyedik hely.

Női tőr csapatverseny, olimpiai bajnok:

Orosz Olimpia Bizottság (Inna Gyeriglazova, Larisza Korobejnyikova, Agyelina Zagidullina, Marta Martyanova)
2. Franciaország (Anita Blaze, Pauline Ranvier, Ysora Thibus, Astrid Guyart)
3. Olaszország (Martina Batina, Arianna Errigo, Alice Volpi, Erica Cipressa)
…7. Magyarország (Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed Aida)

Mohamed Aida, Kreiss Fanni, Pásztor Flóra és Kondricz Katalin (b-j) a női tőrözők csapatversenyének negyeddöntője előtt a Makuhari Rendezvényközpontban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A tornász Kovács Zsófia 14. egyéni összetettben

Az Ariake Tornaközpontban a 21 éves Kovács Zsófia – aki a 11. helyen jutott a 24-es fináléba – egyik legerősebb szerén, felemáskorláton kezdett, ahol a harmadik számú tartalék a szerdöntőre. A selejtezőben 14,433 pontot kapott, ezúttal 14,233 pont jelent meg a neve mellett, amivel csoportjában holtversenyben a legjobb volt. A szám gördülékeny lebonyolítását kissé akadályozta, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében hozott szabályok szerint a tornászoknak gyakorlatuk előtt maguknak kellett fertőtleníteni a korlátot.

Gerendán Kovács leesett és a leugrásnál is ellépett, így csak 12,100 pontot adtak neki a selejtezőben elért 13,133-mal szemben.

Talajon – ahol vasárnap rontott, ezért 12,666 pontot kapott – most 12,600-ra értékelték előadását a pontozók.

A döntőt ugrásban fejezte be, másik kedvenc számában, és itt szerezte a legtöbb pontot, 14,500-at – akárcsak a kvalifikációban.

A dunaújvárosi versenyző összességében 53,433 ponttal végzett a 14. helyen.

Kovács Zsófia teljesítményének értékét jelzi, hogy magyar tornász utoljára negyedszázada, az 1996-os atlantani olimpián szerepelt az összetett döntőjében.

Kovács Zsófia talajgyakorlata a női tornászok egyéni összetett döntőjében az Ariake Tornaközpontban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

“Összességében elégedett vagyok a selejtezővel és a döntővel is” – nyilatkozott az MTI-nek Kovács Zsófia, aki kiemelte, a fináléban egyedül a gerendán a rontást sajnálja, ami egy figyelmetlenségből eredt.

“Az bosszantó, mert ezt az elemet nem szoktam elrontani, így egy pontot vesztettem, ami sokat dobott volna az összetett helyezésen” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a selejtezőben a felemáskorláton elkövetett hibát sajnálja, mert így csak harmadik számú tartalék a fináléra.

“Az egész olimpiát tekintve viszont nagyon jól éreztem magam, mind az edzéseken, mind a versenyen. Amint mondtam, kisebb-nagyobb hibák voltak, de mindent megtettem a felkészülés során. A mostani teljesítményem megmutatta, hogy miben kell fejlődni, jó rálátást jelent a szereplésemre” – fogalmazott Kovács Zsófia.

A négyszeres olimpiai bajnok amerikai Simone Biles, aki az elmúlt kilenc évben minden versenyén megnyerte az egyéni összetettet, visszalépett mentális egészsége érdekében. Távollétében csapattársa, Sunisa Lee szerezte meg az aranyat a brazil Rebeca Andrade és az orosz Angelina Melnyikova előtt.

Nők, egyéni összetett, olimpiai bajnok:

Sunisa Lee (Egyesült Államok) 57,433 pont
2. Rebeca Andrade (Brazília) 57,298
3. Angelina Melnyikova (Orosz Olimpiai Bizottság) 57,199
…14. Kovács Zsófia 53,433

Pétervári-Molnár B döntős egypárevezésben

A Budapest Evezős Egyesület 28 éves versenyzője – aki öt éve, Rióban 14. lett – 6:59.08 perces idővel ért célba a Sea Forest Evezős pályán. A futamból az első három helyezett került a fináléba.

Pétervári-Molnár a második elődöntős futamba került többek között a világ- és Európa-bajnok német Oliver Ziedlerrel, a vb-ezüstérmes és szintén Eb-győztes dán Sverri Nielsennel, valamint a japán Arakava Rjutával együtt. Utóbbi versenyzővel a negyeddöntőben is egy futamban evezett a magyar, és akkor meg tudta őrizni vele szemben a második helyet.

Az evezősöket az elmúlt napokban is jellemző párás meleg, valamint erős szél fogadta a Sea Forest Evezős pályán, Pétervári-Molnár pedig a jó rajt után 500 méternél az élen állt. A következő mért ponthoz, 1000 méterhez viszont már ötödikként ért oda a magyar evezős, aki 500 méterrel a cél előtt is ugyanebben a pozícióban lapátolt. Hátránya azonban addigra már jelentősen, két másodpercről csaknem tízre nőtt. A hajrában Pétervári-Molnár már nem tudott nagyobb tempóra kapcsolni, és ötödik lett.

“Az elején szándékosan diktáltam nagyobb sebességet, mert mindenképpen az elejével akartam menni, szerintem 1000 méterig jól is sikerült. Utána sajnos fejben és technikailag is szétestem, sajnálom, hogy nem jött össze a döntő”

– értékelt az MTI-nek Pétervári-Molnár Bendegúz, és hozzátette, a hátszél minden versenyzőt segített ugyan, de miután inkább oldalról jött, emiatt az ő oldalán nagyobbak voltak a hullámok.

“Eredményorientált vagyok, ezért a B döntőt szeretném megnyerni, célba veszem a hetedik helyet” – mondta Pétervári-Molnár.

A 7-12. helyekről döntő B finálét pénteken magyar idő szerint 2.15 órakor rendezik.

Férfi egypár, elődöntő:

1. Sztefanosz Ntuszkosz (görög) 6:41.61 perc
2. Sverri Nielsen (dán) 6:44.00
3. Alekszander Vjazovkin (orosz) 6:44.56
…5. Pétervári-Molnár Bendegúz 6:59.08

Kikapott az oroszoktól és nehéz helyzetben a női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott 38-31-es vereséget szenvedett a címvédő oroszoktól a tokiói olimpián csütörtökön, ezzel nehéz helyzetbe került a csoportból való továbbjutás szempontjából.

“Nagyon csalódott és dühös vagyok, mert semmi nem jött össze abból, amit megbeszéltünk” – mondta Tomori Zsuzsanna.

“Hihetetlen átjáróház voltunk, védekezésben hiányzott a feszesség. Arra készültünk, hogy nem hagyunk nekik levegőt, ehelyett kísérgettük őket, hogy gólt tudjanak lőni. Ami pozitív volt, hogy támadásban elkezdtünk éledezni, de 38 kapott gól mellett nem lehet meccset nyerni. A folytatásban nincs más választásunk, nyomunk egy all in-t, aztán meglátjuk, az mire lesz elég.”

Elek Gábor szövetségi kapitány azzal kezdte, hogy Szucsánszki Zita a vállsérülése miatt utazik haza.

“Még nem tudtam beszélni vele, de kiugrott a válla” – jelentette ki.

A folytatásról szólva úgy fogalmazott, hogy “lelkileg és darabszámra” is fogynak, de feladni nem fogják.

“Fel fogunk készülni, ugyanúgy, ahogy eddig, meg fogjuk csinálni azt a munkát, amit eddig, remélem, hogy ennek lesz is nyoma a pályán. Borzasztóan el vagyok keseredve az eddigi teljesítmény miatt, de bízom abban, hogy lekerül a teher a lányok válláról. Persze csodának kellene történnie ahhoz, hogy változás legyen, de feladni nem fogjuk” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Női kézilabdatorna, B csoport, 3. forduló:

Orosz Olimpiai Csapat-Magyarország 38-31 (22-17)
Gól: Dmitrijeva 7, Ilina 6/5, Managarova 4, Vjahireva 4, Szkorobogacsenko 4, Szen 4, Makejeva 3, Gorskova 3, Bobrovnyikova 2, Vedehina 1, illetve Klujber 9/7, Szöllősi-Zácsik 5, Vámos 5/1, Lukács 4, Háfra 3, Szucsánszki 1, Schatzl 1, Márton 1, Bordás 1, Tomori 1.

Elek Gábor szövetségi kapitány együttese az első meccsén 30-29-re kapott ki a Rióban ezüstérmes franciáktól, majd a brazilok győzték le 33-27-re.

A válogatott legközelebb szombaton közép-európai idő szerint 12.30 órakor a spanyolokkal játszik a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban.

Július 30., péntek (zárójelben a magyar idő)

ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)
9.55 (2.55): női 800 méter, előfutam (Bartha-Kéri Bianka)
10.55 (3.55): férfi 400 m gát, előfutam (Koroknai Máté)
19.25 (12.25): női súlylökés, selejtező (Márton Anita)

EVEZÉS (Sea Forest Evezős Pálya)
9.21 (2.21): férfi egypár – B döntő (Pétervári-Molnár Bendegúz)
9.45 (2.45): FÉRFI EGYPÁR – A DÖNTŐ

SPORTLÖVÉSZET (Aszaka Lőtér)
9.00 (2.00): női sportpisztoly (Major Veronika), alapverseny, rapid, 30 lövés
14.50 (7.50): NŐI SPORTPISZTOLY, DÖNTŐ

ÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)
10.30 (3.30): elődöntők, döntők
10.30 (3.30): férfi 100 m pillangó (ed) (Milák Kristóf, Szabó Szebasztián)
10.50 (3.50): FÉRFI 200 M HÁT (d) (Telegdy Ádám)
11.16 (4.16): FÉRFI 200 M VEGYES (d) (Cseh László)
11.35 (4.35): női 200 m hát (ed) (Burián Katalin)

19.00 (12.00): előfutamok
19.17 (12.17): férfi 50 m gyors (Lobanovszkij Maxim),
20.00 (13.00): férfi 1500 m gyors (Gyurta Gergely, Kalmár Ákos)
21.05 (14.05): férfi 4×100 m vegyes (Magyarország)

VITORLÁZÁS (Enosima Jachtkikötő)
12.05 (5.05-11.00): Laser Radial (Érdi Mária) 9-10. futam
14.35 (7.35): Laser Standard (Vadnai Benjamin) 9-10. futam

VÍZILABDA (Tacumi Vízilabdaközpont)
18.20 (11.20): nők csoportmérkőzés, B csoport: Magyarország-Japán

(MTI)

Hirdetések