Jákó Miriam ötödik, a női légpisztolycsapat Európa-bajnok

aranyérmes
Az aranyérmes magyar trió, Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel és Major Veronika (b-j) a női pisztolyosok hagyományos csapatversenyének eredményhirdetésén az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Győrben, az Audi Arénában. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Jákó Miriam az ötödik helyen végzett 173.1 körrel a légpisztoly döntőjében Győrben a 10 méteres, olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon. 

A finálé nyolc versenyzője közül az osztráknak (Sylvia Steiner), a franciának (Annabelle Pioch), a moldávnak (Anna Dulce) és a töröknek (Simal Yilmaz) nem volt ötkarikás kvótája Jákó Miriamon kívül. Közülük csak egy előzhette meg Nemes Adrienn és Jákó Csaba tanítványát, hogy meglegyen a párizsi indulási jog. 

Az első tíz lövésben sok volt a kilencese Jákó Miriamnak, sőt két nyolcas is becsúszott, de a folytatásban javított és még megvolt az esély. A 12. lövést követően feljött az ötödik helyre, közben az osztrák ellenfél elköszönt a versenytől, nyolcadik lett. Aztán előbb a lett, a 16. lövés után pedig a francia is befejezte a versenyt, de a török és a moldáv ellenfél távol volt, és végül nem is sikerült őket utolérni. 

hirdetés

A juniorkorú Jákó Miriam élete első felnőtt világverseny döntőjében nem vallott szégyent, 173.1 körrel ötödik lett. Az ötkarikás kvótát pedig az első moldáv Anna Dulce (239.3 körrel) és a második török Simal Yilmaz (237.4 körrel) vitte el. Bronzérmes a szerb Zorana Arunovic 216.1 körrel. 

Jákó Miriam: Egészen jól indult a nap, stabilan kezdtem az alapversenyt

„Annak nagyon örülök, hogy az jobban sikerült, mint korábban. A célom a döntőbe jutás volt és persze az olimpiai kvóta is. A finálé össze is jött, a párizsi indulásról pedig nem maradtam le sokkal. Van még egy 25 méteres kontinensviadal és egy világkvalifikációs verseny, nagyon szeretném megszerezni azt az ötkarikás kvótát. Összességében pozitívan értékelem a napot, de dühös vagyok, mert úgy érzem, megcsíphettem volna. Őszintén szólva, ember vagyok, izgultam a döntőben. Ezzel magyarázható, hogy kevés volt a tízes. Még sok tapasztalatot kell szereznem az ilyen versenyeken. A csapatarany ugyanakkor nagy boldogság és nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek.”

Major Veronika: Az utolsó két sorozatomat sikerült jól megoldanom, amire büszke vagyok

„Összeszedett voltam. Az első negyven lövés miatt viszont kicsit csalódott, mert úgy érzem, hogy mindent megtettem a lőállásban. Többször ki is jöttem az edzőmmel konzultálni. Sajnálom, hogy egy kör hiányzott a döntőhöz, és így nem szállhattam versenybe az olimpiai kvótáért. A csapataranynak viszont nagyon örülök. Ez egy nagyon erős együttes, szinte biztosra vettem azt, hogy ha nem a hagyományos csapatversenyben, akkor majd a kieséses rendszerűben érmet fogunk nyerni. Ráadásul fölényesen győztünk. Párizsról egyáltalán nem mondtam még le, sőt nem is aggódom az olimpiai miatt. Lesz még Eszéken egy 25 méteres Eb, valamint egy világkvalifikációs verseny. De ha másképp nem megy, akkor a világranglistáról is kivívható az olimpiai indulás joga.”

Fábián Sára Ráhel: Az alapverseny nem úgy sikerült, amire számítottam

„Viszont végigküzdöttem. Úgy álltam ki a lőállásból, hogy ma ebben ennyi volt. Egy körrel sem több. De nem ez a főverseny az évben. Amikor láttam, hogy egyéniben már nem jutok be a fináléba, akkor is küzdöttem, hogy a csapatunk minél fényesebb érmet nyerjen. Nagyon örülök ennek az aranynak. Ez már érett a bakui vb-ezüst óta.”

Női légpisztoly, Európa-bajnok:

  Anna Dulce (Moldova) 239,3 kör
2. Simal Yilmaz (Törökország) 237,4
3. Zorana Arunovic (Szerbia) 216,1
…5. Jákó Miriam 173,1
…10. Major Veronika 571 (alapverseny)
…24. Komáromi Krisztina Panna 566
…36. Fábián Sára Ráhel 563
…41. Sike Renáta 562

Csapat, Európa-bajnok:

   MAGYARORSZÁG (FÁBIÁN SÁRA RÁHEL, JÁKÓ MIRIAM, MAJOR VERONIKA) 1709 kör
2. Ukrajna 1703
3. Lengyelország 1702

Távol voltak a magyarok a döntőtől férfi légpisztolyban

Legjobb magyarként, Trájer Szabolcs 43. helyen végzett 569 körrel. Szintén 569 körrel Tátrai-Fejes Miklós a 45., Polgár János 60. 566 körrel. 

A ranglistapontokért versenyző Nagy László 59. 567 körrel, Szemán Dávid 69. 563 körrel a 81 fős mezőnyben. A döntőhöz legalább 579 körre volt szükség. A hagyományos csapatversenyben 14. lett a  Trájer Szabolcs,Tátrai-Fejes Miklós, Polgár János összeállítású magyar hármas. Aranyérmes Németország. 

A légpuska vegyes csapatok versenyében az első helyen a német Anna Janssen, Maximilian Ulbrich kettős végzett. 

Férfi légpisztoly, Európa-bajnok:

   Paolo Monna (Olaszország) 239,9 kör
2. Juraj Tuzinsky (Szlovákia) 239,8
3. Robin Walter (Németország) 216,3
…43. Trájer Szabolcs 569 (alapverseny)
…45. Tátrai-Fejes Miklós 569
…59. Nagy László 567
60. Polgár János 566
…69. Szemán Dávid 563

Lemaradtak a magyarok az éremmeccsről a légpuska vegyes csapatok versenyében

Dénes és Péni
Dénes Eszter és Péni István. Fotó: MTK

Dénes Eszter, Péni István kettős 628.7 (315.3; 313.4) körrel a nyolcadik, míg a Mészáros Eszter, Pekler Zalán duó 628.1 (316.3; 311.8) körrel tizedik lett a 45 párost felvonultató mamutmezőnyben. A négy közé jutáshoz legalább 630.4 körre volt szükség. 

Kissné Oroszi Edit szakágvezető: Szomorúak vagyunk, mert nem voltunk messze attól, hogy bejussunk a négybe

„A két lány nagyszerűen teljesített, a fiúk magukhoz képest kicsit gyengébben. A délutáni edzésen lesz lehetőségük javítani a mostani hibákat. A vegyes csapatok versenye is egy olimpiai szám. Erre is nagyon készültünk és reméltük, hogy valamelyik párosunk eljut az éremmeccsig. Ma a lányok hozták azt, amit tudnak. Bizakodunk, hogy Mészáros Eszter nagyszerű eredménye kitart a holnapi egyéni versenyszámra. Ha pénteken ugyanígy elkezdi, akkor minden remény meglesz arra, hogy a döntőbe kerüljön.”

Puska vegyescsapat, Európa-bajnok:

   Németország (Anna Janssen, Maximilian Ulbrich)
2. Franciaország (Oceanne Muller, Lucas Bernard Denis Kryzs)
3. Svédország (Isabelle Johansson, Marcus Madsen)
…8. Magyarország 1 (Dénes Eszter, Péni István)
…10. Magyarország 2 (Mészáros Eszter, Pekler Zalán) 
    a döntőben:
Németország-Franciaország 16-12

Forrás: Hunshooting.hu / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük