Jégkorong-vb: Hajszálon múlt a cél elérése

Bernhard Starkbaum
Az osztrák Bernhard Starkbaum (b) és Oliver Achermann (2), valamint Sebők Balázs a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 22-én. MTI/Illyés Tibor

Nem sikerült a célt elérni, búcsúzott a 16 csapatos elitvilágbajnokságtól a magyar jégkorong-válogatott, mivel szétlövéssel 4-3-ra kikapott az osztrák együttestől a tamperei csoport hetedik fordulójának hétfői játéknapján.

A sérült Nagy Krisztián helyére benevezett Németh Kristóf a negyedik sor centere lett Csányi Karol és Vincze Péter között, a németek elleni találkozót kihagyó Hári János visszakerült Galló Vilmos és Sebők Balázs mellé, míg Szirányi Bence mellett Kóger Dániel maradt ki. A kapuban az első számú hálóőr, Bálizs Bence kezdett a ki-ki mérkőzésen.

Az osztrákok ellen az elmúlt közel fél évszázadban nem ment tétmérkőzésen, az utolsó magyar sikerig 1977-ig kell visszamenni az időben, azóta pedig vb-ken sorozatban hét osztrák diadal született. A két együttes jól ismerte egymást, a Constantine-csapatban nyolcan is az osztrák ligában (ICEHL) érdekelt Fehérvárban játszanak. A Nokia Arénában 1200 szurkoló biztatta a magyar válogatottat.

Pozsgai Tamást testre ütésért gyorsan kiküldték, de Bálizs mindent fogott. Az első veszélyes magyar támadássorozatra közel hét percet kellett várni, majd a vb eddigi leghatékonyabb magyar triója, Bartalis István, Erdély Csanád, Sofron István összehozta a nyitó gólt is, utóbbi a kapu elől kapásból mattolta Bernhard Starkbaumot.     

Sebők gáncsolásért kapott két perc kiállítást, de ekkor jól blokkoltak a védők. Csakhogy a fórban az osztrákok NHL-es fiatalja, Marco Rossi saját kapujától indulva végigcikázott a 60 méter hosszú pályán, és lövését Bálizs nem védhette. Folytatódtak a rivális rohamai, de ezt a szakaszt sikerült túlélni. 

Még a szünet előtt Thomas Raffl is kiült palánkra lökésért, és 39 másodperccel a pihenő előtt megszületett a torna első magyar emberelőnyös találata: Sebők lőtt passzába Sofron tette bele a botját, a korong pedig a léc alá csapódott. A csatárnak ez volt a negyedik találata Tamperében. 

Sofron
Sofron István megszerzi második gólját az osztrák Thimo Nickl (b) és Bernhard Starkbaum mellett a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nagy iramban, sok ütközéssel és egy hatalmas Bálizs-védéssel indult a második harmad

Aztán Horváth Milán takarásból leadott távoli lövése talált utat a kapuba. Növelték a sebességet az osztrákok, Peter Schneider kilépése után volt munkában a magyar hálóőr. A 27. percben egy kapu előtti kavarodást viszont Steven Strong zárt le góllal, sem Bálizs, sem pedig a védők nem tudtak tisztázni a káoszban. A meccs derekán Sofron-Erdély összjáték végén utóbbi az oldalhálóba lőtt. Sebők másodszor is kiült, ezúttal bottal visszahúzásért, és ezt is góllal büntette a rivális: Lukas Haudum – aki vasárnap ünnepelte 26. születésnapját – talált be kapásból, és egyenlített. 

A harmadik játékrész első percében ismét Rafflt büntették, ám helyzet nélkül telt le a két perc. A tét és a idő miatt egyre több lett a hiba. Fokozódtak az izgalmak, de főleg a magyar zónában folyt a játék, szűk négy perccel a vége előtt pedig Bálizs védett nagyot botoskesztyűvel. 

Három a három ellen következett az első gólig tartó ráadás

Előbb Starkbaum hatalmasat hárított lábbal Sofron lövésénél, majd Bálizs maszkkal védett a túloldalon.

A rávezetésekben Papp Kristóf, Galló Vilmos, Hári János és Nagy Gergő nem tudott gólt ütni, a túloldalon viszont Manuel Ganahl és Dominique Heinrich belőtte a korongot.

A vesztes kiesett és jövőre a divízió I/A osztályban lép jégre Szlovénia, Olaszország, Románia, Koreai Köztársaság és Japán társaságában, míg a győztes 2024-ben a prágai-ostravai vb-n szerepel.

Galló és Sebők
Galló Vilmos (b) és Sofron István (b2) örül a második gólnak a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 22-én. MTI/Illyés Tibor

Hajszálon múlt a magyar jégkorong-válogatott számára, hogy teljesítse kitűzött célját, és bennmaradjon a 16 csapatos elitben a világbajnokságon

Kevin Constantine szövetségi kapitány alakulatának ehhez az utolsó, hétfői tamperei mérkőzésen le kellett volna győznie Ausztriát, ám 3-1-es vezetésről végül szétlövésben 4-3-ra alulmaradt.

Ezzel együtt így is az utolsó másodpercekig a kezében volt a sorsa, nem úgy mint az előző két alkalommal: 2009-ben Svájcban hat vereséggel esett ki Pat Cortina csapata, 2016-ban Szentpéterváron pedig ugyan hat vesztett összecsapása mellett volt egy sikere is, de a körbeverések nem kedveztek Rich Chernomaz együttesének.

A korábbi NHL-es edző, Constantine új szemléletet vezetett be, nemcsak edzéseken, mérkőzéseken kellett bizonyítaniuk a kerettagoknak, hanem például írásbeli teszteken is számot kellett adniuk tudásukról. Így aztán a Fehérvárnál is dolgozó amerikai szakember elérte, hogy minden idők legszervezettebb magyar válogatottját küldte jégre, és nem törődött azzal, hogy kilenc hónapos közös munka alatt csapata belefutott kínos, alacsonyabban jegyzett együttesekkel szembeni vereségekbe is. Mindig azt hangoztatta, hogy a vb-n a kulcsmérkőzéseken – Franciaország és Ausztria ellen – kell jól játszani, és dolgozni kell azért a „bizonyos pillanatért.”

A két legyőzhetőnek tartott alakulattal szemben összejött ugyan a pontszerzés – hosszabbításos siker a franciák és szétlövéses vereség az osztrákok ellen -, de nem elegendő mennyiségben: a három pont az egymás elleni mutatóban Ausztriának kedvezett.

A tamperei nyolcasban a négy negyeddöntő esélyes (a címvédő, olimpiai aranyérmes, világranglistavezető finnek, valamint a svédek, az amerikaiak és a németek) ellen mindig hét gólt kapott a csapat, míg a nyitókörben a dánoktól hármat. 

„Ezen a szinten a három alaptényező a kapusteljesítmény, az emberelőny-kihasználás és az emberhátrány-kivédekezés. Utóbbi kettő messze elmaradt a kívánt szinttől” – mondta az MTI-nek Constantine közvetlenül a csapat kedd hajnali hazautazása előtt.

Hozzátette: a kapuban Bálizs Bence teljesítményével elégedett, míg Horváth Dominik személyében egy fiatal, 22 éves kapusa volt, aki rutintalan, és talán ha Rajna Miklós nem sérült volna meg a felkészülés utolsó napjaiban, akkor ezen a poszton is versenyképesebb lett volna a csapat. Jelezte, hogy a kapuskérdésben szabad kezet adott Jukka Kontsas kapusedzőnek.

Az emberelőnyben szerinte hiányzott egy jobbkezes ütőfogású, nagy lövőerővel rendelkező védő, a honosított Nilsson Henrik azonban szintén sérült volt. 

A csapat a két fontos mutatóban az utolsó, 16. helyen végzett a csoportkörben

Fórban 13 előnyből csak egyszer volt eredményes, az Ausztria elleni utolsó körben, míg hátrányban 22 alkalomból 11-szer kapitulált, ez az 50 százalék egészen gyatra.

Ezen kívül a kapura lövési szám is borzasztóan alacsony volt: a hét mérkőzésen összesen 108-szor tesztelte a csapat a riválisok kapusait, ez alig 15-ös átlag, a duplája lenne megfelelő – mondta.

Ha az orosz rulettnek is nevezett büntetős párharcot megnyerte volna a válogatott, akkor most a prágai-ostravai vb-re készülhetne, ezzel szemben 2024-ben a divízió I/A vár rá. Az ellenfelek a szintén most búcsúzó Szlovénia, valamint Olaszország, a Koreai Köztársaság, Románia és a feljutó Japán lesznek. Az MTI értesülése szerint – mivel a két kieső nem pályázhat – a négy szóba jöhető rendező országból egyedül Olaszország adott be pályázatot a torna rendezésére, mégpedig valószínűleg bolzanói helyszínnel.

A válogatott legponterősebb játékosa Sebők Balázs és Bartalis István lett 5-5 ponttal (1 gól, 4 gólpassz), míg Sofron István négy góljával a legeredményesebb. A lőtt és kapott gólokat összegző úgynevezett plusz/mínusz mutatóban csak Bartalis (+2) és Erdély Csanád (+1) zárt pozitívan, az utolsó meccsre kényszerűségből beszállt Németh Kristóf nullán, a másik 23 mezőnyjátékos pedig mínuszban végzett, különösen Vincze Péter -8-a és Sebők -7-e szembetűnő. A kapuban Bálizs átlagban 3,68 gólt kapott és 89,86 százalékkal védte a lövéseket, míg Horváth Dominiknál ez a két mutató 7,00 és 84,33.

A kapitány elmondta azt is, hogy azok a szakemberek, akiknek ad a véleményére, úgy vélik, a magyar hoki fejlődött az elmúlt időszakban. Ő maga ezt azért nem tudja reálisan megítélni, mert augusztus óta dolgozik a válogatott programban. Szerinte vannak jelek, amelyek ezt támasztják alá, például a Kanada  elleni felkészülési és Finnország elleni vb-mérkőzésen is hosszú szakaszokon át méltó ellenfelei voltak a világ legjobbjainak, de említhetné a Dánia és a Franciaország elleni összecsapást is. Ezek a tények pedig reményt adnak a fiatal hokisoknak.

A svéd élvonalban, azaz Európa egyik legerősebb bajnokságában játszó Galló Vilmos szerint bebizonyították, hogy éretté váltak az elit-vb szintjére, és most csak egy hajszál választotta el őket attól, hogy a válogatott történetében először bennmaradjon a legjobbak között. 

„A cél ez volt, ezért hajtottunk. Nem jó érzés büntetőkkel kikapni és búcsúzni” – tette hozzá a Linköping csatára, aki Tamperében 1+1-gyel zárt, és Bartalis (13) után a legtöbbször lőtt kapura, 11-szer.

Vincze Péter – alátámasztva a szövetségi kapitány szavait – úgy véli, hogy éppen a speciális egységek jelentik a választóvonalat például a bennmaradó osztrák és a kieső magyar válogatott között.

„A sorsdöntő meccsen ők három előnyből kettőt lőttek be, ezzel tartották a lépés velünk, és a végén jobban összpontosítottak” – tette hozzá.

Sebők Balázs – aki 14 év után hagyja el Finnországot és lesz a német Iserlohn Roosters légiósa – kiemelte, pályafutása során legalább egyszer szeretné átérezni a bennmaradás élményét, és most először ezért kell hajtani, hogy mielőbb visszajusson a válogatott az elitbe.

Jégkorong-világbajnokság

7. forduló: 

Ausztria – Magyarország 4-3 (1-2, 2-1, 0-0, 0-0), szétlövés után
Gól:
 Rossi (13.), Strong (27.), Haudum (38.), illetve Sofron (9., 20.), Horváth M. (25.)

6. forduló:
Svédország-Dánia 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)

Az állás: 1. (és már továbbjutott) Egyesült Államok 18 pont/6 mérkőzés, 2. (és már továbbjutott) Svédország 17/6, 3. (és már továbbjutott) Finnország 13/6, 4. Németország 9/6, 5. Dánia 8/6, 6. Franciaország 4/6, 7. Ausztria 3/7, 8. (és kiesett) MAGYARORSZÁG 3/7  

B csoport (Riga)

7. forduló: 
Kazahsztán-Szlovénia 4-3 (1-1, 1-1, 2-1)

6. forduló: 
Norvégia-Kanada 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0), szétlövés után

Az állás: 1. (és már továbbjutott) Svájc 18/6, 2. (és már továbbjutott) Csehország 13/6, 3. (és már továbbjutott) Kanada 12/6, 4. Lettország 11/6, 5. Szlovákia 8/6, 6. Kazahsztán 7/7, 7. Norvégia 6/6, 8. (és kiesett) Szlovénia 0/7

A csoportok első négy helyezettje bejut a negyeddöntőbe, a két utolsó kiesett, és jövőre a divízió I/A-ban szerepel. Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

Forrás: IIHF / MTI