Jesús Herrada szökésből nyert hegyi befutót, Valter 77.

Jesús Herrada
Jesús Herrada (Team Cofidis) – Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images

A spanyol Jesús Herrada nyerte szökésből a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny 11. szakaszát, amelyen az összetett élcsoportja nem változott, Valter Attila pedig csapatáért dolgozva a 77. helyen ért célba.

A keddi időfutam után szerdán a Lermából induló 163,5 kilométeres táv végén hegyi befutó vár a mezőnyre a La Laguna Negrán. 

A lassú rajtban a nyolcadik helyen álló spanyol Juan Ayuso bukott, de folytatni tudta a versenyt. Nagy, 26 fős csoport tekert el hat percre, és mivel az összetettben veszélyes bringás nem volt benne – a legelőkelőbb helyen 13 perc hátránnyal az idei Giro d’Italián második brit Geraint Thomas állt -, az esélyesek nem erőltették az üldözést az előttük álló nehéz etapok fényében.

A záró hegy aljáig együtt érkezett el az élcsoport, ekkor állt az élre és kezdett rombolásba a keddi időfutamon diadalmaskodó olasz Filippo Ganna, aki csapattársáért, Thomasért tekert. Az egyre meredekebb emelkedő utolsó kilométerére heten érkeztek meg együtt, a legtovább kiváró és remek ütemben meginduló Jesús Herradadiadalmaskodott. A 33 éves spanyol bringás 2019 és a tavalyi kiírást követően pályafutása harmadik etapsikerét aratta hazája körversenyén.

A mezőnyben Valter Attila vezette a Jumbo-Visma sorát a hegy alján, majd munkáját elvégezve leszakadt. A csoportból az utolsó száz méteren indult meg a címvédő belga Remco Evenepoel, de nem tudott különidőt kiharcolni, az esélyesek 5 perc 50 másodperces lemaradással, együtt értek célba, így az amerikai Sepp Kuss változatlan különbséggel vezeti az összetettet. Thomas ötödikként tekert be, az összetettben 7:34 perc a hátránya.

Valter nyolc perc feletti lemaradással a 77. pozícióban ért be, az összetettben pedig 14 perc hátránnyal a 21.

„Örülök, hogy a minimumot így a végén meg tudtam tenni, fáradt voltam egész nap, nem esett olyan jól. Tegnap megpróbáltam nyomni, élvezni az időfutamot és nem kihajtani magam. Talán ez egyfajta frissesség, ami bennem van, amikor a pulzus elszökik a wattoktól. Nem volt jó napom, de menedzseltük a szökést” 

– nyilatkozta az M4 Sport helyszíni stábjának Valter, aki hozzátette, bízik benne, hogy a csütörtöki, ugyancsak „átvezetős” szakaszon visszamelegednek majd a lábai, ezt követően ugyanis brutálisan nehéz napok várnak rájuk.

Vuelta a Espana

   11. szakasz, Lerma-La Laguna Negra, 163,5 km, hegyi befutó:
1. Jesús Herrada (spanyol, Cofidis) 3:29:17 óra
2. Romain Grégoire (francia, Groupama-FDJ) 3 másodperc hátrány
3. Andreas Kron (dán, Lotto Dstny) 8 mp h.
…77. Valter Attila (Jumbo-Visma) 8:12 perc hátrány

    Az összetett élcsoportja:
1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 39:27:45 óra
2. Marc Soler (spanyol, UAE) 26 mp h.
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 1:09 p h.
4. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:36 p h.
…21. Valter 14:00 p h.

    Csütörtökön az Ólvega és Zaragoza közötti 151 kilométeres táv megtétele vár a kerékpárosokra. A 78. Vuelta a Espana jövő vasárnap Madridban zárul.

(MTI)

Ganna nyerte az időfutamot, Kusson maradt a piros trikó