Kajak-kenu vk: tizenkilenc magyar Racicében

Hüttner

Tizenkilenc versenyző, köztük az olimpiai bajnok Tótka Sándor, valamint a világbajnok Adolf Balázs és Takács Kincső képviseli a magyar színeket a szezon első gyorsasági kajak-kenu versenyén, a péntektől vasárnapig tartó racicei világkupán.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány végigjárta a dél-afrikai és a sevillai meleg égövi edzőtábort is

Így személyesen bizonyosodhatott meg a versenyzők formájáról. Mint mondta, várja már az idény indulását, különösen a megváltozott olimpiai program miatt. 

“Érdekes szezon lesz, mert az új olimpiai számok tükrében kell tájékozódnunk, hogy mely számokban lehetünk a legerősebbek majd Párizsban” – idézte Hüttner Csabát a magyar szövetség honlapja. A 2024-es játékok gyorsasági kajak-kenu programjában az eddigi 12 helyett már csak 10 szám szerepel majd, ezek a következők: férfi kajak – K-1 1000 m, K-2 500 m, K-4 500 m; férfi kenu – C-1 1000 m, C-2 500 m; női kajak – K-1 500 m, K-2 500 m, K-4 500 m; női kenu – C-1 200 m, C-2 500 m.

“Fel kell mérnünk azt, hogy hogyan tudunk annyi kvótát szerezni, amivel minden számban oda tudunk majd állni az olimpián. Azt gondolom, hogy akik idén versenyeznek, azoknak jól sikerült a felkészülése. Természetesen egy kicsit +gyengíti+ a válogatottat, hogy a női kajakos olimpiai bajnokaink közül többen nem állnak rajthoz, de ez egy jó lehetőség lesz azoknak a fiataloknak, akik a jövőben predesztináltak arra, hogy a válogatott erősségei legyenek” – folytatta a kapitány.

Az olimpiai számokat illetően a nőknél kajakban ezúttal csak a kétszeres világbajnok Gazsó Alida Dóra indul

Kenuban az olimpiai ötödik Balla Virág és Takács Kincső kétszáz egyesben és ötszáz párosban is rajthoz áll, utóbbi számban két magyar egység lesz, a tavalyi U23-as világbajnok Nagy Bianka, Bragato Giada duó szintén szerepel a vk-n. 

Hirdetések

Férfi K-2 500 méteren a Tótka Sándor, Nádas Bence páros mellett a tavaly U23-ban versenyző Opavszky Márk, Fodor Bence kettős kap lehetőséget. Négyesben is egy fiatal csapatnak szavazott bizalmat a szövetségi kapitány, a kvartettben Balogh Gergely, Szendy Márk, Szendy Maximilián és Kós Benedek kapott helyet.

Kenu egyes ezer méteren Adolf Balázs és Bodonyi András, ötszáz párosban pedig a Hajdu JonatánFekete Ádám duó képviseli majd Magyarországot. 

Hüttner Csaba hangsúlyozta, a csehországi világkupa jó felkészülési állomás lesz a jövő hétvégi, szegedi hazai válogató előtt.

Hirdetések

“Szeretném azt látni, hogy a versenyzőink jól teljesítenek, de természetesen nem az az elvárásom, hogy most teljesítsenek a legjobban. Ez egy felkészülési állomás, amelynek a lényege, hogy a hónap végi hazai válogató előtt mindenféle tét nélkül tudják magukat tesztelni” – fogalmazott a szakember.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség tájékoztatása szerint Racicében öt kontinens 50 országának több mint 500 sportolója indul, köztük olyanok, akiknek – a tokiói olimpiát leszámítva – ez lesz az első nemzetközi versenyük a koronavírus-járvány kitörése óta. 

A verseny pénteken rajtol, a döntőket szombaton és vasárnap rendezik

A magyar csapat

Férfiak:
K-1 500 m: Tótka Sándor; Nádas Bence
K-2 500 m: Tótka, Nádas; Opavszky Márk, Fodor Bence
K-4 500 m: Balogh Gergely, Szendy Márk, Szendy Maximilián, Kós Benedek
C-1 200 m: Korisánszky Dávid
C-1 500 m: Fejes Dániel; Korisánszky
C-1 1000 m: Adolf Balázs; Bodonyi András
C-2 500 m: Hajdu Jonatán, Fekete Ádám

Nők:
K-1 500 m: Gazsó Alida Dóra
C-1 200 m: Balla Virág; Takács Kincső
C-2 500 m: Balla, Takács; Bragato Giada, Nagy Bianka

Vegyes:
C-2 500 m: Korisánszky, Takács; Balla, Fekete

Forrás: MKKSZ / MTI

Komoly nemzetközi felhozatal lesz a Világkupán

Hirdetések