Kanada újabb aranyérmével rekorder lett

Kanada
Fotó: Matt Zambonin / IIHF

Kanada válogatottja nyerte a jégkorong-világbajnokságot, miután a vasárnapi döntőben 5-2-re legyőzte a német együttest Tamperében. A tengerentúliaknak ez volt a 28. aranyérme, amellyel az örökrangsorban immár egyedül állnak az élen, megelőzve a szovjet-orosz csapatot.

A németek ezt megelőzően kétszer, 1930-ban (éppen Kanada ellen) és 1953-ban vívtak finálét, mindkétszer kikaptak, míg a torna előtt Budapesten edzőtáborozó és felkészülési meccset vívó Kanada számára az volt a tét, hogy az örökrangsorban egyedül lesz-e éllovas.

Remekül kezdtek a németek, a magyarok ellen is betaláló John-Jason Peterka mértani pontosságú lövéssel szerzett vezetést a 8. percben. A találatot videózás után adták meg, a kanadaiak lest reklamáltak. Ám három perc múlva jött a válasz, Sam Blais – aki 2019-ben Stanley Kupa-győztes volt a St. Louis Blues-zal – a kettő-egy elleni kontrából emelt a jobb felső sarokba.

A folytatás is hasonlóan alakult, bár több volt a kanadai helyzet. A 34. percben Daniel Fischbuch csapott bele a pattogó korongba, Sam Montembeault csak beleérni tudott, védeni nem. A szünet előtti hajrában emberelőnybe kerültek a tengerentúliak, és Lawson Crouse – aki szintén eredményes volt Budapesten – tette bele jól az ütőjét az erős passzba.

A záró játékrész elején a kapu mögött eladott korongból Blais először juttatta vezetéshez Kanadát. Az 52. percben a németek a támadó harmadban adták el a pakkot, ebből a rivális lefordult, és Tyler Toffoli Mathias Niederberger lábai között lőtt gólt. A hajrában kockáztattak a németek, lehozták kapusuokat, ám újabb gólt kaptak.

Lettország történelmi bronzérme

A lettek történetük során először végeztek dobogón a vb-n, eddigi legjobbjuk a hetedik helyezés volt.

A finn-lett közös rendezésű elit-vb bronzmérkőzésén a társházigazdák szereztek vezetést a nyolcadik percben Roberts Bukarts révén. Rocco Grimaldi alig két perccel később egyenlített, majd ugyanő alakította 2-2-re az állást kevéssel az első szünet előtt, miután a baltikumiak a 17. percben másodszor is előnyhöz jutottak Janis Jaksnak köszönhetően.

A második harmadban nem esett gól, míg a harmadikban az amerikaiak kerültek előnybe Matt Coronatinak köszönhetően, viszont az 55. percben Kristians Rubins 3-3-ra alakította az állást, következhetett a hirtelen halál. A hosszabbításból 82 másodperc telt el, amikor ismét Rubins volt eredményes, ez pedig a bronzérmet jelentette a lettek számára.

A világbajnokság legértékesebb játékosának (MVP) a lett kapust Arturs Silovsot választották.

A média által megválasztott all-star csapatba bekerült MacKenzie Weegar (Kanada), Moritz Seider (Németország), John Peterka (Németország), Rocco Grimaldi (Egyesült Államok) és Dominik Kubalik (Csehország)

Az IIHF e legjobb védőnek Weegert, míg a legjobb csatárnak Peterkát választotta.

Jégkorong-világbajnokság

Döntő:

Kanada – Németország 5-2 (1-1, 1-1, 3-0)
Gól:
 Blais (11., 45.), Crouse (38.), Toffoli (52.), Laughton (59.), illetve Peterka (8.), Fischbuch (34.)

Bronzmérkőzés:

Lettország – Egyesült Államok 4-3 (2-2, 0-0, 1-1, 1-0) – hosszabbítás után
  
A torna végeredménye: 1. Kanada, 2. Németország, 3. Lettország, 4. Egyesült Államok, 5. Svájc, 6. Svédország, 7. Finnország, 8. Csehország, 9. Szlovákia, 10. Dánia, 11. Kazahsztán, 12. Franciaország, 13. Norvégia, 14. Ausztria, 15. MAGYARORSZÁG, 16. Szlovénia
    Magyarország és Szlovénia jövőre a divízió I/A-ban szerepel, míg Lengyelország és Nagy-Britannia feljutott az elitbe.

(MTI)

Kanada kiejtette a címvédő finneket