Keleti Ágnes Újpest díszpolgára lett

Az olimpiai bajnok tornász kézjegyével látta el a díszpolgárok könyvét, majd átvette a címről szóló díszoklevelet. Fotó: ujpestmedia.hu

Újpest díszpolgára lett Keleti Ágnes ötszörös olimpiai aranyérmes tornász, a Nemzet Sportolója, a legidősebb élő ötkarikás bajnok.

Immár évtizedes hagyomány, hogy Újpest kiválóságait az Újpest Városnapok előestéjén díjazzák. A járványhelyzet miatt ugyan a Városnapokból idén csak a kulturális eseményeket tartják meg, de a díjátadó nem maradhatott el.

Az Újpestért Díjak és az Újpest Önkormányzata Elismerő Oklevele mellett díszpolgárrá avatták a 99 éves Keleti Ágnes olimpiai bajnokot és Iványi János építőmérnököt.
Déri Tibor polgármester díszbeszédben köszöntötte a város példaképeit, megköszönte a közösségért végzett munkájukat, pályafutásuk során elért eredményeiket.

A díj odaítélése kapcsán a Keleti Ágnesről készült rövidfilmben a tornásznő hitetlenkedve fogadta, hogy Újpest díszpolgára lett, majd sportkarrierjének felelevenítése után beszélt zeneszeretetéről, végül pedig dalra is fakadt.

Hirdetések

“Az élet nehéz dolog. Lelke kell, hogy legyen az embernek, és csak olyan dolgokat csináljon, amit szeret. Amit nem szeret, azt nem csinálja” – hangzott el a filmben a legidősebb magyar olimpikontól.

Az ünnepséget követő kötetlen beszélgetés során Keleti Ágnes elmondta, hogy a mai napig tornázik, de a tőle megszokott rögtönzött bemutató – elegáns ruhájára hivatkozva – ezúttal elmaradt.

Keleti Ágnes, aki január 9-én lesz százéves, az 1956-os melbourne-i olimpián a Bp. Dózsa versenyzőjeként – akkor így nevezték az újpesti klubot – négy aranyérmet nyert.

Helsinkiben, 1952-ben egy aranyat gyűjtött be és olimpiákról van még három ezüstje és két bronza, míg világbajnokságon két első, egy második és egy harmadik helyet érdemelt ki 1954-ben.

Hirdetések
Bedő Kata, alpolgármester, Déri Tibor, polgármester, Keleti Ágnes és Iványi János. Fotó: ujpestmedia.hu

Iványi János – építőmérnök

Az Újpesti Városvédő Egyesület elnökségi tagja, statikus építőmérnök lelkes lokálpatriótaként, az Újpesti Közművelődési Körben, az Újpesti Tervtanácsban, az Újpesti Városvédő Egyesületben és az Újpesti Helytörténeti Alapítványban betöltött szerepével, a kerület középületeinek és szakrális helyeinek felújítási munkálatainak támogatásával, városunk épített örökségéről szóló mintegy 50 nagysikerű előadásával és az általa vezetett helyi templomtörténeti sétáival öregbíti Újpest hírnevét.

Forrás: MTI/ujpestmedia.hu