Két harmadig tartottuk magunkat a finnek ellen

Sofron István
A finn Niklas Friman és Sofron István a jégkorong-világbajnokság ötödik fordulójában játszott Magyarország – Finnország mérkőzésen a finnországi Tamperében. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A címvédő és olimpiai aranyérmes házigazda finn jégkorong-válogatott, érvényre juttatva a papírformát, 7-1-re legyőzte a magyar csapatot a világbajnokság ötödik fordulójának pénteki játéknapján.

A finnek keretében hat NHL-es, nyolc svéd, hat hazai és öt svájci élvonalbeli hokis szerepel. A magyaroknál visszakerült a csapatba Pozsgai Tamás és Csányi Karol, kikerült Szirányi Bence és Kóger Dániel. A kapuban a dánok és a franciák ellen is jól teljesítő Bálizs Bence kezdett, cseréje ezúttal Arany Gergely volt – neki pályafutása során még nem volt felnőtt vb-találkozója -, a svédek elleni 1-7-es összecsapáson védő Horváth Dominik pihenőt kapott.

A házigazdák elleni meccsre 400 magyar szurkoló tudott jegyet venni, egy belépő pedig annyiba (120 euró) került, mint a másik hat magyar érdekeltségű összecsapásra összesen. A vendégtábor mindenesetre hangban többször jobb volt a hazai közönségnél.

Előzetesen hasonlóra lehetett számítani, mint az amerikaiakkal és a svédekkel szembeni 7-1-es vereség alkalmával, de most szinte telt ház, 11 és fél ezer néző volt a Nokia Arénában.

A két csapat eddig egyszer találkozott vb-n: 2016. május 11-én Szentpéterváron a finnek győztek 3-0-ra. Ezen kívül volt még három barátságos találkozó is, azon egy magyar és két északi siker született.

Bátran kezdett a Constantine-együttes, Jussi Olkinuorának még komoly védenivalója is akadt. Terbócs István kiállításakor Bálizsnak volt sok védése és egyszer a kapuvas segítette ki. A 13. percben tört meg a jég, jó váltás után a hátvéd Mikko Lehtonen maradt üresen, és a rövid felső sarokba bombázott. Az utolsó másodpercekben a magyar kapus bravúrt bravúrra halmozott – a védők is támogatták -, így maradt az 1-0.

A második harmad elején Sofron Istvánt küldték ki gáncsolásért, ezt nem sikerült kivédekezni, az NHL-es sztár, Kaapo Kakko keresztpassz után mattolta Bálizst. A 27. percben megszületett az első magyar vb-gól a finnek ellen, az Olkinuora lepkéskesztyűjéről a gólvonal elé lehulló pakkot Sebők Balázs – aki éppen Tamperét hagyja el a szezon végén és lesz a német Iserlohn légiósa – kotorta be. Pozsgai és Galló Vilmos volt a két gólpasszos.

Sebők Vilmos
Sebők Balázs gólja a jégkorong-világbajnokság ötödik fordulójában játszott Magyarország – Finnország mérkőzésen a finnországi Tamperében. Balra Jussi Olkinuora finn kapus, mellette Galló Vilmos. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezután Horváth Milán is gáncsolásért ült ki, de túlélte a nehéz időszakot a csapat. Élvezetes, nagy iramú, folyamatos játék folyt a jégen, amikor mindkét együttes azonos létszámban volt.

A záró játékrész hazai találattal kezdődött, Atte Ohtamaa lőtt a bal felső sarokba. Majd Nagy Gergőt is gáncsolásért büntették, ebből Teemu Hartikainen bődületes nagy gólt ragasztott ugyancsak a bal felső sarokba. Beindult a henger, három perc múlva Kasperi Kapanen volt könyörtelen. Hári Jánosra a negyedik gáncsolásos kiállítást is ráfújták, a hátrányt hősies védekezéssel kibekkelték a vendégek. 

A folytatásban is erősen nyomtak a hazaiak, volt még egy kapuvason csattanó lövésük, aztán az 55. percben Waltteri Merela lőtte át a falat. A végén még a svédek ellen a történelmi, első magyar gólt ütő Kiss Roland is kiült a büntetőpadra, ám az utolsó percben az NHL-es sztár, Joel Armia cikázott át a teljes védelmen, és higgadtan a hálóba emelt. Az utolsó húsz percben 24-2 volt a kapura lövések aránya a hazaiak javára.

A szombaton szünnapos válogatottnak vasárnap a német, hétfőn pedig az osztrák csapat lesz az ellenfele. Minden bizonnyal az utolsó összecsapáson dől el, hogy ki lesz a kieső. 

Kevin Constantine: ez a játék már tetszett két harmadig

„Minden ellenfelünk jobb, képzettebb nálunk, ez tény. Azonban ha ilyen csapatok ellen is megfelelő módon küzdünk, akkor meg tudjuk nehezíteni a dolgukat, mint ahogy tettük ezt két harmadon át. Azzal az elképzeléssel vágtunk neki a meccsnek, hogy megmutatjuk, mit tudunk, de azt látni kell, hogy ezen a szinten nagyon nehéz egymást követő két napon is játszani, főleg nekünk” – mondta az MTI-nek a szövetségi kapitány.

Kiemelte azt is, hogy az emberhátrányban védekező egységek most jobb képet mutattak, mégis három gólt tudtak lőni emberelőnyben a hazaiak. 

„Minden ellenfelünket tiszteljük, de ahogy eddig, úgy a folytatásban is szeretnénk saját játékunkra összpontosítani. A teljes mérkőzés van most bennem érzelmileg, a teljes 7-1, de az biztos, hogy az első két harmadban jól játszottunk, különösen az első tíz percben” – tette hozzá Kevin Constantine.

A történelmi, a finneknek lőtt első magyar vb-gólt jegyző Sebők Balázs kicsit sorsszerűnek tartja, hogy éppen abban a csarnokban talált be a finneknek, ahol volt klubjával, az Ilves Tamperével is játszott.

„Büszke vagyok az első negyven percünkre. Sajnos, a záró harmad elején gyorsan lőttek nekünk pár gólt, és ezzel visszajött a hazaiak önbizalma” – mondta Sebők.

A mérkőzés legjobb magyarjának választott Hadobás Zétény szomorúan jegyezte meg, hogy nem tudja, mi történt a harmadik harmadban a csapattal.

„Úgy jöttünk ki az öltözőből, hogy pontot szeretnénk szerezni. Optimisták voltunk az első két harmad játéka után, most pedig csalódott vagyok” – mondta az MTI-nek a legfiatalabb, 20 éves magyar játékos, aki rajta van az idei NHL-es amatőrválasztás (draft) listáján.

Bálizs Bence
Bálizs Bence, a magyar válogatott kapusa a jégkorong-világbajnokság ötödik fordulójában játszott Magyarország – Finnország mérkőzésen a finnországi Tamperében. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 44 lövésből 37-et hárító Bálizs Bence is kiemelte, hogy két harmadon át pariban voltak a világbajnok finnekkel. 

„Már addig is sok kilométer volt a lábakban, és elfáradtunk, mivel csütörtökön is volt egy korcsolyázós meccsünk a svédek ellen. Ezekből tanulnunk kell, és különösen a mai meccsből lehet építkezni. Más mentalitással jöttünk ki a finnek ellen. Szeretném visszanézni, miként kaptam a gólokat, mi előzte meg ezeket. Pozitív értelemben volt ez egy tanulságos mérkőzés a számunkra” – mondta a kapus.

A csapatkapitány Nagy Gergő szerint szét kell választani a svédek és a finnek elleni 7-1-es vereségeket

„Most két harmadon át a finneken voltunk, persze, akkor is megvoltak a helyzeteik. Küzdöttünk teljes szívünkből. Erre fogunk építkezni, azt a pozitív élményt kell tovább vinnünk, amit az első negyven percben átéltünk” – hangsúlyozta a ferencvárosi csatár.

A gólpasszos Pozsgai Tamás is arra utalt, hogy két harmadig sok kényelmetlenséget okoztak a finneknek.

„Hátul Brunya (Bálizs Bence) tartott minket, és szoros volt a meccs. Akkor leszünk jobb csapat, az lesz a következő lépcsőfok számunkra, ha nem csak negyven, hanem ötven-hatvan percig tudunk jól játszani a legjobbak ellen” – tette hozzá.

Az ugyancsak gólpasszt jegyző Galló Vilmos szintén csalódottságának adott hangot: 

„Nem erre készültünk, nem erre számítottunk az első két harmadban mutatott teljesítményünk után. Az utolsó részben már csak kerestük a korongot, és sajnos öt gólt is kaptunk.”

Jégkorong-világbajnokság

5. forduló

A csoport (Tampere):

Finnország-Magyarország 7-1 (1-0, 1-1, 5-0)
Gól:
 Lehtonen (13.), Kakko (24.), Ohtamaa (41.), Hartikainen (44.), Kapanen (47.), Merela (55.), Armia (60.), illetve Sebők (27.)

(MTI)

Keserédes sikerről nyilatkoztak a magyar jégkorong-válogatott tagjai