Kezdődik a footgolf világbajnokság Orlandóban

Footgolf

A sportág negyedik világbajnokságát hétfőtől kilenc napon át az Egyesült Államokban található floridai Orlando városában rendezik. 39 ország közel ezer játékosa áll majd az elrúgókhoz, hogy három egyéni és három csapat kategkóriában döntsön az elsőség kérdéséről.

Hazánkat 18 versenyző képviseli, ott lesz Floridában az első világbajnok Lengyel Béla, az Eb-harmadik Tajtyi Róbert és két Major győztes, Bacskai Bence és Tajtyi Ákos is.

A sportág vb történelme 2012-ben, Magyarországon kezdődött, Kisorosziban a Lengyel Béla elsőségével zárult torna volt az első a sorban.

hirdetés

2016-ban, Argentínában Christian Otero nyert, és az akkor debütált csapatformátumot az Egyesült Államok válogatottja nyerte, Magyarország ötödikként zárt. 2018-ban, Marokkóban már férfi, szenior és női egyéni kategóriában, valamint férfi csapatversenyben mérettettek meg a világ legjobbjai.

Az argentin Matias Perrone nyerte a király kategóriát, míg az olasz Stefano Grigolo a szeniorok, a brit Sophie Brown pedig a hölgyek között volt a legjobb. A csapatversenyt Franciaország nyerte, Magyarország itt is ötödik lett..

A koronavírus miatt a 2020-ra tervezett, majd 2021-re halasztott japán vb elmaradt. A 2023-as rendezést az Egyesült Államok nyerte, és minden idők legnagyobb versenyét hozzák tető alá.

A tétet emelve a férfi, szenior és női egyéni kategóriák mellett a csapatversenyt ugyanebben a három kategóriában rendezik meg.

Magyarországot 18-an képviselik a tornán

Footgolf
Sipőcz Artúr, Sipőcz Béla, Balázsi Csaba, Tajtyi Ákos, Tajtyi Róbert, Póka Viktor, Fazekas Gábor, Bacskai Bence, Lengyel Béla, Szabó László, Bodócs András, Nagy István, Papp Péter, Podusil György, Nagy Anett, Molnár Attila és Gelencsér Gábor (a képről hiányzik Méri Gergely, a Floridában élő játékos a helyszínen csatlakozik a csapathoz)

A felnőtt férfi mezőnyben 11, a szeniorok között 6, a hölgyeknél 1 versenyzőért szoríthatunk. A válogatott a férfi és a szenior csapatversenyben lesz érdekelt.

Orlandóban, a Walt Disney World Resort területén rendezendő világbajnokságon az egyéni és csapatverseny menetrendje váltogatja egymást a torna során.

Május 28-án az egyéni verseny első napjával indul a vb. Összesen négy kört teljesít a férfi, szenior és női mezőny a további napokon (június 1., június 3. és június 5-6.

Az első napon elért egyéni eredmények alapján készül el a csapatverseny csoportkörének beosztása a férfiaknál. Kedden és szerdán már a csapatversenyé a főszerep.

A férfiaknál az egyéni eredmények alapján a 24 kvalifikált ország hat darab négyfős csoportban mérkőzik egymással május 30-án és 31-én. A hat csoportelső és a két legjobb második jut tovább a negyeddöntőbe (június 2.).

Az elődöntőt június 4-én, a döntőt és a bronzmeccset június 5-én rendezik.

Forrás: Magyar Footgolf Szövetség

Totti, Dida, Costacurta és Pjanic is új sportágat talált magának