Körmagyar: Giro után Tour de Hongrie

körmagyar
Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) nyerte a 15. szakaszt. Fotó: Luca Bettini/Michael Steele/Getty Images

Néhány évvel ezelőtt a feltámasztott Tour de Hongrie mezőnye szerény érdeklődés mellett tekert körbe az országban. Sőt, olyan esztendő is volt, amikor területhasználati vita miatt még a fővárost is el kellett kerülnie a körmagyar versenynek.

Idén viszont a nagy múltú háromhetes olasz körverseny a Giro d’Italia is tiszteletét tette Pannóniában, ahol három napos őrület követte a nemzetközi mezőnyt. Ráadásul a Giro mezőnyében három magyar kerekes állhatott rajthoz a Hősök Terén, a tavaly három napig rózsaszín mezben tekerő Valter Attila, Fetter Erik és Peák Barnabás.

A Grande Partenza nyitószakasz egy könnyed Fejér megyei tekerés után Esztergom érintésével Visegrádon ért véget. Az utak menték több ezren köszöntötték a kerékpárosokat, különféle koreókból sem volt hiány.

A szakaszgyőztes Mathieu van der Poel a visegrádi ünneplésnél egy laza mozdulattal a földre helyzett pezsgősüveg dugójával fejbe lőtte saját magát. Neki szerencséje volt, ám a tizedik szakaszon győztes Biniam Girmay – aki éppen van der Poelt hajrázta le Jesiben – az ünneplés során ugyanezt a hibát elkövette. Az első fekete-afrikai kerékpáros, aki szakaszsikert ünnepelhetett az olasz körversenyen a pezsgőüveg dugójával szemen találta saját magát.

Hirdetések

Az eritreai sportolót kórházba kellett szállítani szemsérülés miatt, aki másnap feladta a versenyt.

körmagyar
Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) nyerte a 10. etapot

De térjünk vissza Magyarországra, hiszen a második napon egy varázslatos időfutam következett, az egyenkénti indítású szakaszon a versenyzőknek végig kellett tekerniük az Andrássy út nagy részén, az Izabella hídon kerültek át a Bajcsy-Zsilinszky útra, majd az Országház megkerülésével értek le a rakpartra, onnan a Margit hídon áthajtva a Batthyány tér érintésével a Ponty utcán tekertek fel a Budai várba.

A több tucat kamerával élőben közvetített időfutam során Budapest órákig volt a képernyőkön.

Hirdetések

“Sok helyen versenyeztem már, de ilyet még sehol nem tapasztaltam. Nemcsak a rajtnál, a célban és az emelkedőn voltak sokan, hanem minden egyes utcában. Elképesztően sok energiát adott ez nekem” – mondta Fetter Erik, az EOLO-Kometa magyar versenyzője, aki 65. indulóként vágott neki a 9,2 kilométeres egyéni időfutamnak.

Nem egy klasszikus időfutampálya, mert több kanyar és a végén egy emelkedő van benne, de jobban is szeretem az ilyet. Budapest pedig semmihez sem fogható, elindultunk a Hősök teréről, elhaladunk a Parlament mellett, és megérkezünk ide a Budai Várba” – mondta láthatóan az előző 12:28 perc hatása alatt lévő Fetter Erik.

A budapesti időfutamot a brit Simon Yates nyerte meg.

körmagyar
Simon Yates (BikeExchange-Jayco) megnyerte a 14. szakaszt is. Fotó: Michael SteeleGetty Images

A harmadik nap Kaposvárról indulva 201 kilométer teljesítése várt a 176 fős mezőnyre. Végül a tihanyi emelkedőn ketten távolodtak el a hegyi pontokért – a német Rick Zabel át is vette kategória első helyét van der Poeltól -, ám a mezőnyhajrát nem tudták megakadályozni.

A sprintben a 36 éves, a háromhetes viadalokon immár 53 szakaszelsőséggel rendelkező Mark Cavendish bizonyult a leggyorsabbnak, Valter Attila francia csapattársa, Arnaud Démare és a kolumbiai Fernando Gaviria előtt. Cavendish kilenc évvel a legutóbbi és 14 esztendővel az első Giro-szakaszsikere után ünnepelhetett ismét előséget

Rögtön a Grand Partenza után következett az ötnapos Tour de Hongrie

A holland Olav Kooij nyerte a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny Csákvár és Székesfehérvár közötti nyitóetapját.

Csákváron kék lufikkal díszítették a villanyoszlopokat, Vértesbogláron kerékpárokat rögzítettek a sportpálya drótkerítésére, Etyeken pedig a hegyi részhajrá előtt lángosos várta a szurkolókat, utána pedig “a Mikulás” köszöntötte a mezőnyt. Zámolyon – amelyet a Giro d’Italia is érintett – több helyen rózsaszín kerékpárok voltak az utak mentén.

A Girót övező kerékpáros örület átterjedt a TDH-ra is, miközben az olasz körverseny mezőnye már Szicíliában tekert, idehaza ugyanúgy ezrek álltak az utak mentén, hogy láthassák a magyar körverseny résztvevőit.

A holland Fabio Jakobsen nyerte a második szakaszt, amelyen legjobb magyarként Karl Ádám zárt. Hatszáz méterrel a cél előtt tömeges bukás történt: a sárga trikós Kooij olyan szerencsétlenül járt, hogy nem is tudta befejezni a versenyt. A sprintben Jakobsen bizonyult a leggyorsabbnak.

Másnap Jakobsen a nyíregyházi sprintbefutó megnyerésével a sárga trikót is átvette. A holland kerekes kiemelte társai segítségét, akik az egész etapon nagyon vigyáztak rá, jó helyzetbe hozták a széles úton rendezett befutóra, ahol a Jumbo-Visma és az Ineos Grenadiers is szépen felépítette a vonatát. A hajrában megtalálta a rést, ahol előretörhetett, és kétszáz méterrel a célvonal előtt megindult. Megjegyezte, hogy bár kicsit nedves volt az aszfalt, ez nem volt nagyon zavaró az egy-másfél százalékos emelkedésű úton.

Dylan Groenewegen Jakobsent megelőzve nyerte a kazincbarcikai körözést.

„Nem dobhatsz mindig hatost a kockával, néha jól, néha rosszul jönnek ki a dolgok. A második hely nem rossz, boldognak kell lennem, noha Dylan mögött a másodiknak lenni nem az a hely, ahol végezni szeretnék” – értékelt a díjátadó után az M4 Sport kérdésére Jakobsen.

Végül Antonio Tiberi nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró szakaszát, az összetettben a kékestetői hegyi befutón második Edward Dunbar diadalmaskodott. Legjobb magyarként Dina Márton a 47. helyen ért célba, összetettben pedig a 38. lett. 

A sárga trikót Dunbar vihette haza, aki társaival az első négy szakaszon a sprinter Elia Vivianiért dolgozott, az utolsó napon az összetett megnyerése volt a célja.

“Tudtam, hogy ehhez nyerni kell vagy legalábbis az elsőségért küzdeni a szakaszon. Ahhoz, hogy elég nagy előnyt szerezzek, egy percig teljes erőbedobással kellett tekernem. Feküdt nekem, arra kellett odafigyelnem, hogy ne tekerjek sokat a vörös zónában” – értékelt.

Mára igazi, kontinentális körversennyé vált a Tour de Hongrie

Rengetegen látták Magyarországot a terjedelmes közvetítésekben. Ez felér bármilyen országimázs-építő kampánnyal – így vonta meg a mérlegét a Giro d’Italia magyar vonatkozásának Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője a Világgazdaság podcastjében. Hozzátette: a lehető legjobb, mondhatni, történelmi időben érkezett hozzánk a Grande Partenza.

Nagy kerékpárboom van, már amatőrversenyeken is tömegek vesznek részt. Ugyanakkor több támogatásra lenne szükség, hiszen alapvetően költséges sport a versenykerékpározás. Egy-kétmillió forint csak a bringa, félmillió az alkatrész, nem beszélve a folyamatos szervizelésről.

a Tour de France mintáját követő Tour de Hongrie úgynevezett első kategóriás minősítésű futammá vált, ami azt is jelenti, hogy már nem a szimpátián vagy a jóindulaton múlik, ki indulhat, melyik csapat, hanem az UCI, vagyis a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség jóváhagyásán. Azaz, hivatalos, profi csapatok indulhatnak a magyar bajnokságon is, csakúgy, mint a Lajtán túli nagy rangadókon. Gyakorlatilag az első kategóriás tusa azt is jelenti, hogy feljebb már nem lehet lépni. Ugyanakkor még nehezebb fenntartani a magas színvonalat, újból és újból beletenni abba a lelkesedést – fűzte hozzá végezetül Eisenkrammer Károly.

Közben a Giro d’ Italia mezőnye elhagyta Szíciliát

A Girmay-incidens után a francia Arnaud Démare (Groupama – FDJ) a harmadik szakaszát is behúzta a Girón, a 13. szakaszon a spanyol Juan Pedro López megtartotta első helyét az összetettben, Peák Barnabás pedig 13. helyen ért célba.

A brit Simon Yates második szakaszgyőzelmét aratta a Giro d’Italián, amelynek 14. szakaszán az összetett első helyét az ecuadori Richard Carapaz vette át a spanyol Juan Pedro Lópeztől. Santenából Torinóba tekert a mezőny, a 147 kilométeres távot öt kategorizált emelkedő és 3000 méter szintkülönbség, valamint a harminc fok körüli meleg tette nehézzé.

A 2022-es Giro d’Italia 15. szakaszán az első sík 90 kilométer után három komoly emelkedő és hegyi befutó várt a mezőnyre. A rózsaszín trikós Carapaz nem sokkal a rajt után bokott, a nap szökése pedig csak óriási küzdelmek árán alakult ki, és legnagyobb örömünkre belekerült Fetter Erik is. A szökevények közül aztán Giulio Ciccone 19 kilométerre a céltól meglógott, és már csak Cognéban látták őt újra.

A hétfői pihenőnap után még öt szakasz vár a mezőnyre a vasárnapi veronai körözés előtt. Nagyon szoros az élmezőny Carapaz mindössze hét századmásodperccel vezet az ausztrál Jai Hindley előtt. Az első nyolc versenyző három percen belül van.

Keddtől vasárnapig érdemes lesz ismét az Eurosport képernyőjére tapadni!

Hirdetések