Kuss és a Jumbo-Visma történelmi sikere, Valter Attila a 22. helyen zárt 

Jumbo-Visma
A három Tour-győztes: a dán Jonas Vingegaard (Tour de Farance), az amerikai Sepp Kuss (Vuelta a Espana) és a szlovén Primoz Roglic (Giro d’Italia) – Fotó: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos

Az amerikai Sepp Kuss győzött a Vuelta a Espanán, amelyen Valter Attila a 22. helyen végzett, csapatuk, a Jumbo-Visma pedig történelmi triplázást hajtott végre azzal, hogy egy évben megnyerte a Giro d’Italiát, a Tour de France-t és a spanyol országúti kerékpáros körversenyt is.

A holland csapat úgy érkezett az esztendő utolsó háromhetes viadalára, hogy két kapitánya közül a Vuelta háromszoros bajnoka, a szlovén Primoz Roglic a Girón diadalmaskodott, a dán Jonas Vingegaard pedig megvédte címét a Touron. Legfőbb hegyi segítőjük, Sepp Kuss mindkettejük Grand Tour-győzelmeiből kivette részét az elmúlt években és idén is végigtekerte mindkét korábbi háromhetest. 

A hatodik etapon egy nagy előnnyel hazaért szökésből nyert, ezzel került jó helyzetbe összetettben, a 8. szakaszon pedig átvette a piros trikót, amelyet aztán nem is adott ki kezéből, így pályafutása első háromhetes körversenyén győzött. A Vueltán a 2013-ban diadalmaskodó Chris Horner után ő lett a második amerikai győztes, egyben a második olyan kerékpáros az 1957-ben Girót nyert olasz Gastone Nencini után, aki egy naptári éven belül teljesítette mindhárom Grand Tour-viadalt és az egyiket meg is nyerte.

A Jumbo-Visma – amelynek jelmondata „együtt nyerünk” – a Vueltán is triplázott: a második helyet Vingegaard, a harmadikat Roglic szerezte meg, ez legutóbb az 1966-os spanyol körversenyen a Kas-Kaskolnak sikerült három hazai kerékpárossal.

Mögöttük három spanyol bringás végzett összetettben: a fiatalok kategóriájának győzteseként Juan Ayuso lett a negyedik, ötödikként Mikel Landa, hatodikként pedig Enric Mas zárt.

Valter Attila segítőként a 22. helyen végzett az összetettben és dobogóra állhatott Madridban, mivel a Jumbo-Visma megnyerte a csapatversenyt

A magyar bajnok kiváló munkával járult hozzá a történelmi eredményhez és volt meghatározó tagja a már előzetesen is az elmúlt évtizedek egyik legerősebb háromhetes sorának tartott nyolcasban. A fiatalok kategóriájában nyolcadikként zárt a 25 esztendős Valter. 

A záróetap előtt az M4 Sport helyszíni stábjának rámutatott: mezőnyszakaszon először tekert ugyanabban a mezben, mint csapattársai, mivel a kiemelten sikeres naptári esztendő és a megnyert Grand Tourok tiszteletére speciális mezben, sisakban, kesztyűben és kerékpáron tekert a Jumbo-Visma, fekete alapon rózsaszín, sárga és piros csíkokkal.

„Örülök, hogy ma nincs különbség, a holland bajnok Dylan van Baarle is ebben az egyedi, mai napra gyártott különleges mezben lesz” – fogalmazott.

Elárulta, szombat este volt egy kicsi ünneplés, a stábtagoknak egy kicsit nagyobb, ám fáradtság miatt korán ágyba kívánkozott minden bringás.

Valter Attila
Valter Attila

„Eddig három Grand Tourt teljesítettem, mindhárom Giro d’Italia időfutammal végződött, ez lesz az első, hogy a csapattársaimmal karöltve érek be a célvonalon” – szögezte le.

Vingegaard kiemelte: neki és a csapatnak is történelmi volt ez az idény, nagyon boldog az elért sikerek és a mostani első három hely megszerzése miatt.

„Nagyon örülök Sepp sikerének” – hangsúlyozta. Valter kapcsán azt mondta: lenyűgöző lépéseket tett meg ebben az évben a magyar bajnok.

„Nagyon megérdemelte azt, hogy itt volt, nagyszerű srác és kiváló kerékpáros. Egész évben láttuk, milyen erős, nagy jövő áll előtte” -– vélekedett Vingegaard.

A hegyi pontverseny nyerteseként a pöttyös trikót a tavalyi összetett győztes belga Remco Evenepoel viheti haza, míg a sprinterek pontversenyében az ausztrál Kaden Groves végzett az élen és lett zöld trikós.

Az utolsó szakasz első fele hagyományosan az ünneplésről és a pezsgőzésről szólt, így volt ez a spanyol fővárosban borús időben rendezett záróetapon is: a Zarzuela lóversenypályánál kezdődő 101,5 kilométeres táv első felében elkészültek a fotók a megkülönböztető trikók viselőiről, a csapatokról. A belvárosi körözés során többen is hosszú szökést indítottak, az utolsó 40 kilométerre összeállt hatfős csoportban benne volt Groves, Evenepoel és Filippo Ganna is, izgalmassá téve a verseny lezárását. 

Legutóbb 1983-ban volt sikeres szökés a Vuelta záróetapján, a mezőny mindent megtett, hogy ezúttal is sprintbefutó döntsön a Paisaje de la Luzon. Hatszáz méterrel a cél előtt épp utolérték a megtorpanni látszó szökevénycsoportot, ám ekkor Evenepoel újra megindult, majd Groves bújt ki a szélárnyékából, és a zöld trikós a harmadik szakaszsikerét ünnepelhette ezen a Vueltán.

Vuelta a Espana

    21. (utolsó) szakasz, Madrid (Zarzuela lóversenypálya-Paisaje de la Luz), 101,5 km:
1. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 2:24:13 óra 
2. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Nico Denz (német, BORA-hansgrohe) a. i.
…50. Valter Attila (Jumbo-Visma) 26 másodperc hátrány

    Az összetett végeredménye:
1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 76:48:21 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 17 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:08 perc hátrány
4. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 3:18 p h.
5. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 3:37 p h.
6. Enric Mas (spanyol, Movistar) 4:14 p h.
…22. Valter 1:05:42 óra hátrány

(MTI)

Kéz a kézben ért célba a Jumbo-Visma három ásza