MEVZA-liga: elődöntőbe jutott a Békéscsaba

Békéscsaba
Swietelsky-Békéscsaba

A Békéscsaba biztosította elődöntős helyét a női röplabda Közép-európai Ligában, miután az alapszakasz keddi játéknapján 3-0-ra nyert Linzben.

A Békéscsaba eddigi három mérkőzésén mindössze egy játszmát vesztett a regionális sorozatban, így listavezetőként várta a két mérkőzésen egy-egy győzelmet és vereséget jegyző Linz elleni idegenbeli összecsapást.

A keddi mérkőzés az esélyeknek megfelelően alakult: ugyan az osztrák együttes az első és a második szettben is sokáig remekül tartotta a lépést a magyar csapattal, a játékrészek hajrájában a BRSE rutinos légiósai, a bolgár Vasziljeva és a szerb Drpa pontjaival mindkettőt megnyerte.

A harmadik játszma már simábban alakult, Tóth Gábor tanítványai 73 perc alatt megnyerték a mérkőzést, sikerükkel pedig továbbra is a tabella élén állnak és biztosították elődöntős helyüket.

A magyar csapat szerdán és csütörtökön már Mariborban szerepel, előbb a tavaly ezüstérmes OK Calcit Kamnikkal, majd másnap a másik szlovén együttessel, a legutóbb bronzérmes Nova KBM Branik Mariborral találkozik. A címvédő Vasas Óbuda ebben az idényben nem indult a sorozatban, melynek fináléját március közepén rendezik.

Facundo Morando, a Linz vezetőedzője

„Gratulálok a Békéscsabának, jól játszottak, de mi is megkönnyítettük a dolgukat néhány hibával. Ennyi rontás nem fér bele egy ilyen erős csapat ellen.”

Tóth Gábor, a Békéscsaba vezetőedzője

„Fontos volt a jó kezdés, hiszen nagyon nehéz hét áll előttünk. A legfontosabb az volt, hogy megszerezzük a három pontot és ez sikerült.”

A Vasas Óbuda nagy csatában szerzett előnyt az elődöntőben

Nyíregyháza-Vasas
Papp Orsolya (Vasas Óbuda)

A címvédő Vasas Óbuda 3-1-re nyert Nyíregyházán a női röplabda Magyar Kupa elődöntőjének első, keddi összecsapásán. A visszavágó február 15-én lesz Budapesten, a döntőt és a bronzmérkőzést március 12-én rendezik.

A két csapat őszi bajnokiját a Vasas idegenben 3-0-ra nyerte, és mivel magyar csapattól a mostani szezonban még nem kapott ki tétmérkőzésen, ezúttal is esélyesnek számított.

A találkozó egyperces gyászszünettel kezdődött az épp kedden elhunyt korábbi válogatott játékos, Grózer Anna emlékére

Az összecsapás első szettjében a hazaiak jól nyitottak és támadásban is okos megoldásokat választottak, míg a Vasas nem igazán találta a ritmust. A nyírségiek 17-10-re is vezettek, a vendégek azonban a szlovák Karolina Fricova nyitósorozatának végére fordítottak, ám végül a kazah Krisztina Belova pontjaival a Nyíregyházáé lett az első szett.

A második felvonást is a hazaiak kezdték jobban, de a fővárosiak feljavuló védekezésüknek köszönhetően fordítani tudtak. A legutóbb negyedik nyírségi együttes légiósai, Belova, valamint a szlovén Selena Leban ponterős játékával két szettlabdát is kiharcolt, de a címvédő ezeket hárította és egy ásszal elcsente a játszmát a hazaiak orra elől.

A harmadik etap elején úgy tűnt, a Vasas nem tud élni a lélektani előnyével, de hamar összegyűjtött négypontos hátrányát a szett derekára hárompontos előnyre változtatta, elsősorban centerei jó teljesítményének köszönhetően. A hajrában a hazaiakat edző szlovák Tomás Varga piros lapja miatt „ajándékpontot” is kaptak a budapestiek, akik azeri csapatkapitányuk, Ajsan Abdulazimova jó sáncmunkájával megfordították a mérkőzést.

A negyedik szettben az azeri légiós mellett az ukrán Julija Bojko húzta leginkább a Vasas szekerét, de a címvédő nem tudott jelentős előnyt kiharcolni, mert játékosai sokat hibáztak. A hajrá is egálról kezdődött, a kiélezett végjátékot pedig a vendégek szettlabdát hárítva tudták megnyerni a válogatott center, Papp Orsolya blokkjával.

A 121 perces összecsapás legeredményesebb játékosai a szlovák Leban és Fricova voltak egyaránt húsz ponttal.

Tomás Varga, a Nyíregyháza vezetőedzője

„Egyetlen egy dolog hiányzott a mérkőzésből, az pedig egy jobb végeredmény. Csak gratulálni tudok a lányoknak, ahogy harcoltak és végig küzdöttek. Sikerült a taktikai elemeket is megvalósítani és tényleg csak egy kicsin múlott a más végeredmény kialakulása. A visszavágóra mindent megteszünk, hogy jobb eredmény szülessen.”

Jannisz Atanaszopulosz, a Vasas vezetőedzője

„A Nyíregyháza remekül szervált, ezzel alaposan megnehezítette a dolgunkat, mert nem tudtuk a szokásos gyors játékunkat játszani. Mi ugyanakkor nem nyitottunk jól, nem vagyunk hozzászokva ehhez a kis teremhez, de dicséret illeti a csapatomat a győzelem miatt. Az elveszített első szett után sem törtünk meg, a másik háromban sikerült hátrányból fordítanunk és nagyon fontos győzelmet arattunk.”

Női röplabda Közép-európai Liga

Oberbank Steelvolleys Linz Steg (osztrák) – Swietelsky-Békéscsaba 0-3 (-20, -19, -17)
Linz:
 Hohenauer 5, Maass 1, Vera 3, Botkin 12, Pavlová 3, Kekauoha 10. Csere: Hager (liberó), Trathnigg 1, Serramelera 1, Ubiparip 3, Mehlem 2. Vezetőedző: Facundo Morando.
Békéscsaba: Glemboczki 9, Pintér 7, Bagyinka 2, Vaszileva 18, Bodnár 6, Drpa 15. Csere: Kertész (liberó), Szatmári.

Női röplabda Magyar Kupa

Elődöntő:

Fatum-Nyíregyháza – Vasas Óbuda 1-3 (23, -24, -18, -26)
Fatum:
 Cicic 6, Leban 20, Lászlop 7, Jurdza 16, Bjelova 16, Cepni 6. Csere: Tóth F. (liberó), Kovács-Francesco. 
Vasas: Török K. 1, Papp 5, Bannister 15, Fricová 20, Abdulazimova 16, Szkripak. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Fábián 2, Bojko 17, Vezsenyi, Jámbor. 

A másik ágon – február 12-én és 22-én – a Kaposvár és a Békéscsaba találkozik.

Forrás: Hunvolley.hu / MTI

A Vasas Óbuda ismét nagy csatára késztette a Rzeszówot