Miért a magyar labdarúgó NB I a kivétel?

Debrecen, 2020. június 27. Rendőrök a pályán, miután a debreceni szurkolók berohantak a pályára a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Debreceni VSC – Paksi FC mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 27-én. Az összecsapás 1-1-es döntetlenre végződött, így a debreceni csapat kiesett az NB I-ből. MTI/Czeglédi Zsolt

Teljesen érthetetlen módon Magyarországon folytatták leghamarabb az első osztályúnak csúfolt labdarúgó-bajnokságot. Az egy-két fordulón át tartó “zárt kapus” időszak után máris lazítottak a szabályokon, először a stadionokba beengedett nézőket igyekeztek egymástól távolt tartani, majd tojtak az egészre és bedobták a gyeplőt a lovak köz.

A labdarúgó NB I utolsó három fordulóját, már úgy rendezték meg Kisvárdától Felcsútig, Székesfehérvártól Újpestig, hogy lényegében minden korlátozást feloldottak és tanúi lehettünk annak, hogy a Gorupama Arénában, Mezőkövesden vagy éppen Székesfehérváron egymás nyakában volt több ezer szurkoló.

Sőt, a kiesett Debrecen csili-vili stadionjában a lefújás után még a nézők be is rohantak a pályára és egy kicsit megkergették kedvenceiket.

Még egyszer mondom: sehol Európában nem engedték vissza a szurkolókat a stadionokba.

Üres lelátók előtt ért véget a Bundesliga és továbbra is zárt kapus minden mérkőzés Angliában, Olaszországban, Spanyolországban vagy a már emlegetett Ausztriában is. Sőt, a hétvégén visszatérő Forma-1 Osztrák Nagydíján Spielbergben és a következő európai futamokon sem lehet a pályákon egyetlen néző sem.

Ugyan miért volt, lehetett az egyetlen kivétel az OTP Bank Liga?

Talán csak nem azért, mert ez a sportág a miniszterelnök kedvence? Vagy azért, hogy a bronzérmet elért felcsúti zsoldoscsapatot meg tudja ünnepelni a falu apraja, nagyja?

Nem akarunk vészmadárkodni, még kevésbé bármilyen “fake newst” szárnyra kelteni, ám az tény, hogy minden egyes magyar labdarúgó-stadion az elmúlt három hétben potenciális, lehetséges gócpont volt.

Figyelmeztető jel lehetett volna, hogy Németországban egy vágóhíd és húsfeldolgozó, valamint egy az egész település került karantén alá, mert ilyen zárt közegben a koronavírus ismét felütötte fejét.

Pontosabban az ilyen zárt közösség a vírus szempontjából kitűnő táptalaj volt a terjedéshez

A magyar sportban először az év elején éppen Ázsiában edzőtáborozó, majd hazatérő válogatott úszóknál jelent meg tömegesen a koronavírus. Persze, szerencsére ők könnyedén átestek a betegségen és szigorúan betartották a rájuk vonatkozó karantén szabályokat. Azóta már újra ott vannak a medencékben és betartják a távolságtartási szabályokat.

Vasárnap és hétfőn az asztaliteniszezők csapatbajnoki négyes döntőjét rendezték meg a Marczibányi téri Ormai Csarnokban, ám ez a viadal is a nézők teljes kizárásával zajlott le.

A kézilabdázóknál is valamennyi európai versenyt felfüggesztették

Az Európai Kézilabda szövetség (EHF) megpróbálkozott azzal, hogy legalább a Bajnokok Ligája négyes döntőit megrendezze. Ennek a két Final Fournak évek óta a férfiak esetében Köln, míg a nőknél Budapest a helyszín. Végül az EHF június 26-án a világjárvány miatt törölte a női Bajnokok Ligája négyes döntőjét, amelyre szeptember 3. és 6. között került volna sor Budapesten. A döntést az EHF végrehajtó bizottsága hagyta jóvá, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet

“folyamatos és kiterjedt vizsgálatát követően, és a csapatok, valamint a játékosok egészségét mindenek fölé helyezve”.

Magyar részről a budapesti négyes döntőben érdekelt Győri Audi ETO KC elnöke, Bartha Csaba úgy fogalmazott, nehéz elfogadni az Európai Kézilabda Szövetség pénteki döntését.

“Furcsállom, hogy a járvány csúcspontján csak halasztásokról hozott döntést az EHF, most azonban, tíz héttel a döntő előtt véglegesen törölte. Arról sem esett szó, hogy miért nem lehetett a későbbi, októberi időpontban megrendezni a finálét”

– magyarázta a győri klub honlapján Bartha Csaba.

Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke úgy fogalmazott, a női Bajnokok Ligája négyes döntője nem egy magyar rendezvény, hanem európai esemény, ezért kényszerültek törölni a koronavírus-járvány közepette.

“Ez nem egy ország kérdése, nem azon múlik, mi a helyzet Magyarországon, hiszen Európa más részeiről is érkeznek csapatok és nézők. Ez nem egy magyar rendezvény, hanem európai esemény”

– nyilatkozta az osztrák sportvezető hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Wiederer közölte, az EHF időben reagált a koronavírus-járványra, de figyelembe kellett venniük, hogy az egyes országokban más ütemben zajlott a járvány, így márciusban komplex döntést kellett hozniuk, amit eleinte nehéz volt minden érintettel megértetniük. A férfi BL négyes végjátékára – a jelenlegi tervek szerint – december végén kerül sor Kölnben a Telekom Veszprém részvételével.

Szóval világos, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) felelősen döntött, amikor a kockázatosnak tartott budapesti négyes döntőt lefújta, még akkor is, ha ez nem tetszik a győri sportvezetőnek.

Tíz fertőzött a Vác csapatánál

Keddi hír, hogy tíz játékosnak is pozitív lett a koronavírus-tesztje a női kézilabda NB I-ben szereplő Váci NKSE csapatánál. A múlt héten több játékosnál is jelentkeztek a tünetek – íz és szagérzékelés vesztés -, ezt követően PCR-tesztet végeztek a csapat tagjainál, és tíz kézilabdázónak is pozitív lett az eredménye. A pozitív teszteredményt kapott játékosok teljesen tünetmentesek, de a szabályok szerint rájuk két hét karantén vár, ezért leghamarabb július 20-án kezdheti a csapat újra a közös munkát. (mti)

Kiünnepelték magukat a “győztesek”, megsiratták a kiesést Kaposváron és Debrecenben, ám a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) részéről semmiből sem tanultak.

Az MLSZ tájékoztatása szerint az új labdarúgó idény a Merkantil Bank Liga (NB II) küzdelmeivel, augusztus 2-án kezdődik. Az OTP Bank Liga augusztus 15-én, a futsalbajnokság és a Simple Női Liga várhatóan augusztus végén rajtolhat – összhangban a nemzetközi versenynaptárral.