Nagy Bernadett bronzérmes Bukarestben

Nagy Bernadett
Nagy Bernadett. Fotó: MBSZ/Róth Tamás

A 76 kilogrammban szereplő Nagy Bernadett bronzérmet nyert, míg az 53 kilogrammban szereplő Orsós Sztálvira villámgyorsan elveszítette elődöntőjét, így pénteken a bronzéremért léphet szőnyegre a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

Nagy Bernadett az UTE klasszisa szinte berobbant a női 76 kilósok mezőnyébe, amikor a 2022-es budapesti Eb-n bronzérmet nyert. A folytatás azonban egészen a mostani kontinenstornáig váratott magára, mivel a magyar fővárosban súlyos térdsérülést szenvedett, és a teljes gyógyulása másfél évet vett igénybe. Ilyen előzmények után a bukaresti kontinensviadal volt Nagy második felnőtt világversenye, melyen nem látszott meg rajta a hosszú kihagyás. 

A szerdai előcsatározások során két imponáló győzelmet aratott, s ugyan az elődöntőben – ahogy két éve Budapesten, úgy most is – a törökök sztárja, a kétszeres világbajnok Yasemin Adar legyőzte, a csütörtöki helyosztóra jó eséllyel készülhetett a francia Pauline Lecarpentier ellen.

hirdetés

A mérkőzésen nem sokáig „finomkodtak” egymással a felek, gyorsan akciókkal próbálkoztak, de amíg a francia indításait Nagy rendre kiválóan védte, addig Lecarpentier nem tudta blokkolni a magyar sportoló akcióit. Nagy előbb kapaszkodásból indított lábra támadást, amivel két pontért levitte (2-0) riválisát, majd nem sokkal később ismét mögé tudott kerülni (4-0). A komoly hátrányban a francia egy biztató támadást indított, és már úgy tűnt, Nagy mögé tud kerülni, aki azonban parádés visszatámadással kibújt alóla, és ő került felülre (6-0).

A szünetre így megnyugtató előnnyel vonulhatott Nagy Bernadett, aki a második menetben elsősorban a jó védekezésre figyelt, a szakasz közepén aztán egy újabb sikeres támadást indított, és 8-0-ra ellépett. A francia birkózó ezek után sem adta fel, folyamatosan kezdeményezett, s ugyan egyszer még mögé tudott kerülni (8-2), majd kiléptetéssel újabb ponttal közelebb került, több ideje azonban már nem maradt, Nagy Bernadett pedig 8-3-as sikerrel szerezte meg karrierje második Európa-bajnoki bronzérmét.

„Igazából úgy jöttem ki erre az Eb-re, hogy kettőnél több meccset birkózzak, mivel meccshiányos vagyok a sérüléseim miatt, de hála Istennek sikerült négyet is szereznem. Meccsről meccsre egyre jobban éreztem magam, de nem tudok olyan boldog lenni, mint a budapesti Eb-n, mert nem ez az érem volt a prioritás. Az az álmom, hogy kijussak az olimpiára” 

– mondta az MTI-nek Nagy Bernadett. 

Martin Gábor válogatott edző tanítványa a magyar küldöttség első dobogós helyét szerezte meg a román fővárosban.

Yasemin Adar karrierje hetedik brikózó Európa-bajnoki címét nyerte meg

A 76 kilogrammos súlycsoport elődöntőjében Nagy Bernadettet legyőző, kétszeres világbajnok klasszis a fináléban az ukrán Anasztaszija Susztovát imponáló fölénnyel, 12-1-es technikai tussal múlta felül.

Anasztaszija Susztova (Ukrajna), Yasemin Adar (Törökország), Enrica Rinaldi (Olaszország) és Nagy Bernadett

Orsós Sztálvira tussal ikapott ki az elődöntőben

A tavaly január óta magyar színekben versenyző, a 2023-as kontinensviadalon ezüstérmes Orsós a nyolcaddöntőben hátrányból fordított és nyert az ukrán Lilija Malancsukkal szemben, a nyolc között pedig a francia Tatiana Debien várt rá, akivel küzdelmes mérkőzést vívott.

A kétszer három perc során mindössze két másodpercre zökkent ki a mérkőzés a meddő állóharcból, abban a két másodpercben viszont az orosz színekben két Eb-címet begyűjtő Orsós villant, ami győzelmet ért a számára. Az eseménytelen első menetben csupán a francia passzivitása és akcióképtelensége miatt járó egy pont született, majd a másodikban egy perc után a harmincéves magyar került kényszerhelyzetbe, miután a mérkőzésvezető passzivitásért figyelmeztette. Orsósnak harminc másodperce volt pontot csinálni, ő pedig ezt meg is tette egy villámgyors csípődobással, amiért négy pontot kapott, ezzel eldöntötte a mérkőzést.

Az Emma Malmgren elleni meccsen kiélezett csatára lehetett számítani, ám a nagy küzdelem elmaradt, fél percet követően ugyanis az összekapaszkodásból a svéd nagy erővel a hátára dobta, majd tusba szorította ellenfelét, így mindössze 47 másodperc alatt győzött.

Az orosz színekben két Eb-címet nyert Orsós péntek este a bronzmérkőzésen javíthat török vagy román rivális ellen.

Szenttamási Róza nagy csatában 7-3-ra kikapott a bronzmérkőzésen, így az ötödik helyen zárt

A 20 éves magyar tehetség remekül mutatkozott be szerdán élete első kontinensbajnokságán, melyen 6-0-ás hátrányból fordított spanyol riválisa ellen. A negyeddöntőben aztán tussal kikapott a moldovai Mariana Dragutantól, aki az elődöntőben is könnyed sikert aratott, és bejutott az 55 kilósok csütörtöki fináléjába. Ezzel a magyar versenyző vigaszágra került volna, ám mivel a moldovai rögtön a nyolc között kezdett, Szenttamási egyenesen a bronzmérkőzésre került, melyen az Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes lengyel Roksana Zasina volt az ellenfele.

A helyosztó első menetének elején mindkét birkózó próbálta felmérni az erőviszonyokat, majd a 35 éves lengyel fejlefogásból kitolta Szenttamásit a küzdőtérről (1-0), és folyamatosan kizárta a magyar versenyző jobb karját. A bírók a csepeli birkózót látták passzívabbnak, ezért elindították a félperces aktivitási időt, melyben nem tudott akciót végrehajtani (2-0), Zasina ráadásul közben ismét kitolta a körből, ezzel 3-0-ra lépett el a szünetre. 

A második menetben nagyrészt állóküzdelem zajlott a szőnyegen, de a bírók ezúttal Zasinát látták passzívabbnak, a junior Eb-bronzérmes magyarnak pedig szintén fejlefogásból sikerült kitolnia a lengyelt, majd a fél perc lejártával újabb ponttal gazdagodott (3-2), így teljesen nyílttá vált az addig simának tűnő mérkőzés. 

Az utolsó húsz másodpercben Szenttamásit mindössze egy pont választotta el a bronzéremtől, így mindent egy lapra feltéve támadott, és el is érte Zasina bal lábát, aki azonban megkontrázta Szenttamási akcióját, és négy pontért átemelte a magyart. Bár Szenttamási még a lengyel mögé tudott kerülni, ezért már csak egy pontot kapott, így 7-3-as vereséget szenvedett, és az ötödik helyen zárta a bukaresti Eb-t.

Pénteken a szabadfogásúak is megkezdik szereplésüket Bukarestben, ahol a 70 kg-osok között szőnyegre lép a 65 kg magyar világbajnoka, Muszukajev Iszmail, valamint Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg). Péntek este pedig Orsós Sztálvira a nők 53 kg-os súlycsoportjának bronzérméért küzd majd meg. 

Női 50 kg, Európa-bajnok:
    
   Mariya Stadnik (Azerbajdzsán)
2. Evin Demirhan (Törökország)
3. Milena Szeliska (Bulgária) és
   Milena Dadaseva (orosz, semleges színekben)

Női 55 kg, Európa-bajnok:
    
   Andreea Ana (Románia)
2. Mariana Dragutan (Moldova)
3. Roksana Zasina (Lengyelország) és 
   Anastasia Blayvas (Németország) 

Női 59 kg, Európa-bajnok:
   
   Alyona Kolesnik (Azerbajdzsán)
2. Alina Filipovics (Ukrajna)
   Patrycja Gil (Lengyelország) és
   Aleszija Hetmanova (fehérorosz, semleges színekben)

Női 68 kg, Európa-bajnok:
    
   Buse Tosun (Törökország)
2. Tetyana Szova Rizsko (Ukrajna)
3. Adela Hanzlickova (Csehország) és
   Mimi Hrisztova (Bulgária)

Női 76 kg, Európa-bajnok:
    
   Yasemin Adar (Törökország)
2. Anasztaszija Susztova (Ukrajna)
3. NAGY BERNADETT és
   Enrica Rinaldi (Olaszország)

(MTI)

Bacsa Péter szerint a birkózóknak hat-hét súlycsoportban van még reális esélyük kvótaszerzésre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük