Női vízilabda ob I: Tíz év után bajnok az Eger

Szellák Csenge
Az egri Szellák Csenge (b) és a dunaújvárosi Geraldine Mahieu (j) a női vízilabda országos bajnokság döntőjében játszott második Tigra-ZF-Eger - DFVE mérkőzésen az egri Bitskey Aladár Uszodában. Fotó: MTI/Komka Péter

A hevesi gárda azt követően, hogy múlt szombaton ötméteresekkel nyert a Dunaújváros vendégeként, a finálé második felvonásán hazai környezetben 10-7-re diadalmaskodott, begyűjtve ezzel a szükséges második sikert.

A finálé első felvonásán múlt szombaton az Eger hatalmas csatában, ötméteresekkel nyert a Bajnokok Ligájában negyedik Dunaújváros vendégeként.

Szerdán az Eger rögtön az első támadásból előnybe került, a rájátszás talán legjobb játékosa, Czigány Dóra jó nyolc méterről bombázott a felső léc segítségével a hálóba. A Dunaújváros támadásban nem találta a ritmust, a hazaiak viszont Parkes Rebecca „oda sem nézős” lövésével növelték előnyüket. Az újvárosiak első találatára közel öt percet kellett várni, Sümegi Nóra törte meg a gólcsendet. 

Nem sokkal a szünet előtt újra Parkes, a hazaiak új-zélandi születésű olimpiai bronzérmes magyar válogatott centere villant, immáron megszokott helyről, három emberrel a nyakán. A Dunaújváros előnyből még válaszolhatott volna, de a fór kimaradt, az ellentámadásból pedig még maradt idő egy hazai akciógólra.

A vendégek a második negyedben teljesen szétestek, az Eger két előnyt védekezett ki úgy, hogy mindkettő végén lefordult ellenfelélről és megúszásból szerzett könnyű gólokat (6-1). A vendégeknek sikerült összeszedniük magukat, két gyors góllal kerültek vissza látótávolságon belülre.

A harmadik negyed elején több jó védekezéssel és Dobi Dorina akciógóljával zárkóztak fel a vendégek, majd a negyed közepén kapott előny megjátszása előtt Mihók Attila kért időt, és végül a kettősre duzzadó előnyt Garda Krisztinafejezte be (7-5).

Laura Aarts, a vendégek holland válogatott kapusa hátrányban egy óriási védéssel segítette csapatát, Dobi pedig egyetlen gólra hozta fel az együttest. Az Egert Szilágyi Dorottya mozdította el a holtpontról, de a Dunaújváros tapadt, a negyed vége előtt Horváth Brigitta ejtett a hálóba (8-7).

A zárónegyed csúnyán elrontott egri előnnyel indult, de jöttek Parkes pillanatai, akivel szemben előbb kontrát ítéltek, de a visszaúszás közben blokkolni tudott, majd elsőnek ért fel a támadásra, amelyet centerből góllal fejezett be (9-7). 

A szinte tarthatatlan center fél perccel később újabb fórt harcolt ki, Sike József időkérése után viszont Szilágyi lövése a felső lécen csattant. A válogatott kiválóságát ráadásul a visszaúszás közben kiállították, de Kiss Alexandra fejjel védett. Az Egernek Parkes szállította az újabb előnyt, de a labda egy blokkoló kézen halt el.

Bő két perc volt hátra, amikor Szilágyi Dorottya villant: gyönyörűen elhajlásból talált be, amivel 10-7-re alakította az eredményt. A Dunaújvárosnak gyors gól kellett volna, de ehelyett egy kontra ítélet jött, ami újabb fontos másodperceket vett el a csapattól, így pedig már nem maradt ideje az egyenlítésre.

Női vízilabda
A győztes egri játékosok ünnepelnek a női vízilabda országos bajnokság döntőjében játszott második Tigra-ZF-Eger – DFVE mérkőzés után az egri Bitskey Aladár Uszodában. Fotó: MTI/Komka Péter

Az Eger tíz év után nyert újra bajnoki címet, a 2012-es és 2013-as sikerét követően összességében harmadszor végzett az élen.

Sike József, az Eger vezetőedzője

„Ezúttal frissebbek voltunk, ez megmutatkozott a mérkőzés elején, de olyan ellenféllel találkoztunk, amely nem adta fel, és tapadt ránk. Két egyforma csapat között mindig nüanszok döntenek, a közönség segítségével ki tudtuk alakítani a szükséges különbséget. Emlékszem, hogy az olimpián, Czene Attila hetedik helyen került a döntőbe. Megnyerte, olimpiai bajnok lett. Mi a negyedik helyről indultunk, legyőztünk mindenkit. Így készültünk egész évben, most már bevallhatom, amit eddig titkoltam, ez volt a tervünk. Végtelenül boldog vagyok!”

Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője

„Nagy kár az első félidőért, akkor kifejezetten dekoncentráltan játszottunk. Nagyon akartuk ezt a sikert, és ez az akarat picit elvitte a játék iránti alázatunkat. A negyedik negyedben sokat voltunk emberhátrányban, de kis odafigyeléssel ekkor is lehetett volna sanszunk.”

E.ON női vízilabda ob I

Döntő, 2. mérkőzés:

Tigra-ZF-Eger – Dunaújváros 10-7 (4-1, 3-2, 1-4, 2-0)
Gól:
 Parkes, Kékesi 3-3, Czigány, Szilágyi D. 2-2, illetve Garda, Dobi 2-2, Sümegi, Jonkl, Horváth B. 1-1

A párharcot 2-0-ra nyerte az Eger.

Forrás: MVLSZ / MTI