Olasz Anna ezüstérmes, Rasovszky 5. tíz kilométeren

Posted by

Olasz Anna ezüstérmet nyert csütörtökön a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a budapesti vizes Európa-bajnokságon. A férfiaknál legjobb magyarként Rasovszky Kristóf az ötödik helyen végzett.

A Lupa-tavon rendezett viadalon a 27 éves magyar versenyző elképesztően szoros hajrában, éppen csak lemaradt az olimpiai bajnok és címvédő, szerdán 5 kilométeren is győztes holland Sharon van Rouwendaaltól, megszerezve ezzel az Eb első magyar érmét.

Harmadikként a Rióban ezüstérmes Rachele Bruni ért célba, míg a szám két másik magyar úszója, Rohács Réka a 10., Sömenek Onon Kata pedig a 13. helyen zárt.

Olasz Annának eddig 25 kilométeren volt világ- és Európa-bajnoki ezüstje, most a szakág olimpiai számában is a dobogó második fokára állhat fel kontinensviadalon.

Viszonylag korán az elsők között tempózott, de van Rouwendaal egyszer csak “ellépett” mindenkiktől. A holland klasszisnak mintegy 800 méterrel a cél előtt még közel 10 másodperces előnye volt, de aztán mintha elvesztette volna erejét, szinte egy pillanat alatt megérkeztek rá az üldözők, a magyar versenyző felvezetésével.

Az ötödik helyen végzett Rasovzky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyén a vizes Európa-bajnokságon a budakalászi Lupa-tónál. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A holland lány háromtized másodperccel korábban ütött rá a falra

Az utolsó 200 méteren már egyértelmű volt, hogy az arany kettejük között dől el, közel tíz kilométer úszás után mindkettejüknek sprintelnie kellett a győzelemért. Végül a holland háromtized másodperccel korábban ütött rá a falra, megszerezve ezzel pályafutása hetedik Eb-elsőségét és 2018, Glasgow után Budapesten is megnyerte az 5 és a 10 kilométeres versenyt.

Az ezüstérmes Olasz Anna a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyének eredményhirdetésén. Fotó: MTI/Illyés Tibor

“Természetesen itthon nagyon szerettem volna érmet szerezni. Az elmúlt évek nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna, voltak jó és rossz pillanatok egyaránt, az eredmények azonban nem úgy jöttek, mint ahogyan én edzettem. Most beérett a munka”

– mondta az M4 Sportnak Olasz Anna, aki hozzátette, pályafutásának kifejezetten jót tett a koronavírus miatti kényszerszünet, mert így ki tudta magát pihenni. Hozzátette, egyelőre nem foglalkozik a május végén Setúbalban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs viadallal, most szeretné megélni a pillanatot.

Az ötödik helyen végzett Rasovzky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyén a vizes Európa-bajnokságon a budakalászi Lupa-tónál. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rasovszky Kristóf ötödik 10 kilométeren

Az olimpiai számot nagy fölénnyel nyerte az olasz Gregorio Paltrinieri, aki szerdán öt kilométeren sem talált legyőzőre. A második helyen, akárcsak a rövidebb távon, a francia Marc-Antoine Olivier ért célba, míg a harmadik a világbajnoki címvédő német Florian Wellbrock lett.

A szám másik két magyar indulója, Székelyi Dániel 11., Gálicz Péter pedig 17. helyen végzett.

A 2018-as, glasgów-i Eb-n ebben a számban az aranyról éppen csak lemaradó, a 2019-es világbajnokságon negyedik, ezáltal olimpiai induló Rasovszky ezúttal is sokáig haladt a mezőny elején, amelyet a táv négyötödéig Wellbrock vezetett. Ezer méterrel a cél előtt azonban a riói olimpián nagymedencében 1500 méteren aranyérmes Paltrinieri állt a mezőny élére és olyan iramot kezdett diktálni, melyre a többiek képtelenek voltak reagálni.

Az olasz klasszis sikerét így senki sem veszélyeztette, Rasovszkytól az utolsó kétszáz méteren szakadtak el a dobogósok, így a magyar versenyző végül ötödikként csapott célba.

Nyíltvízi úszás

női 10 km, Európa-bajnok:

Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 1:59.12.7 óra
2. OLASZ ANNA 0.3 másodperc hátrány
3. Rachele Bruni (Olaszország) 2.4 mp h.
…10. Rohács Réka 20.5 mp h.
…13. Sömenek Onon Kata 2:51.2 perc hátrány

Férfi 10 km, Európa-bajnok:

Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 1:51:30.6 óra
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 11.1 másodperc hátrány
3. Florian Wellbrock (Németország) 11.4 mp h.
…5. Rasovszky Kristóf 14.4 mp h.
…11. Székelyi Dániel 34.1 mp h.
…17. Gálicz Péter 52.7 mp h.

(MTI)