Rendkívül fontos magyar siker Brazília ellen

Lékai Máté
Lékai Máté (k), valamint a brazil Jean Pierre Dupoix (b) és Hugo Bryan Monta da Silva (j) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének 2. fordulójában játszott Magyarország - Brazília mérkőzésen a göteborgi Scandinavium Arénában. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar férfi kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Brazíliát az olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének második fordulójában, pénteken Göteborgban, ezzel megőrizte esélyét a negyeddöntőbe jutásra.

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Bujdosó Bendegúz és Kovacsics Péter maradt ki, a kisebb ujjsérüléssel bajlódó Mikler Roland viszont a kezdőcsapatban kapott helyet.

A brazilok meglepően gyengén kezdtek, ezt – gyors ellenakciókkal – kihasználva a magyar válogatott hét perc után 6-2-re vezetett. A dél-amerikaiak a tizedik percben időt kértek, ám Mikler Roland továbbra is remekül védett.

Kettős emberelőnyben némileg lendületbe került a brazil csapat, egy 3-0-s sorozattal megkezdte a felzárkózást, és mivel a 26. percben már csak 13-11-es előnyben volt az egyre több kisebb hibát elkövető magyar együttes, a szakmai stáb időt kért, majd szinte minden poszton cserélt.

Egy újabb 4-0-s széria végén egyenlített a továbbra is kevesebbet hibázó Brazília, a szünetben pedig 14-14 volt az állás

A második félidő elején megint összeszedettebbek voltak a magyarok, egy 5-1-es sorozattal sikerült ellépniük, ám a 38. percben elveszítették Sipos Adriánt, aki a harmadik kiállítása miatt piros lapot kapott. Ez, majd Bánhidi Bence kiállítása sem törte meg a válogatottat, amely ebben az időszakban megint kevés hibával kézilabdázott támadásban és védekezésben egyaránt, így a meccs háromnegyedénél 24-19-es előnyben volt.

A dél-amerikaiak továbbra sem adták fel, és egy 5-1-es szériával újra felzárkóztak egygólos hátrányra. Az 53. percben jött a második magyar időkérés, de a balátlövők háromszor is a kapufát találták el. A magyar védőfal újra remekül összeállt, és amikor egy brazil lerohanás végén Mikler bravúrral védett, majd Lékai Máté gólt lőtt, eldőlt a mérkőzés. 

rendkívül
A magyar csapat ünnepli győzelmét a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének 2. fordulójában játszott Magyarország – Brazília mérkőzés végén a göteborgi Scandinavium Arénában. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A braziloknál Hugo Bryan Monta Da Silva hat, Jean Pierre Dupoux öt, Gustavo Rodrigues négy gólt lőtt, Mikler Roland 13, Székely Márton egy, Leonardo Tercariol hét, Rangel da Rosa három védéssel zárt.

A két együttes hetedik egymás elleni mérkőzésén a hetedik magyar siker született.

Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

„Jó meccset játszottunk, rendkívül nehéz találkozó volt, bárki győzhetett volna, a végén Mikler Roli védései is kellettek, főként a ziccervédése. Büszke vagyok a srácokra, mindent megtettek. Vezettünk, aztán közelebb jöttek, egyenlítettek a brazilok, ez történt többször, de a vége a miénk volt. A céljainkat elérhetjük, dolgozunk tovább.”

Ancsin Gábor, a magyar válogatott jobbátlövője

„Nagyon kemény mérkőzés volt. A játék közben azt éreztem, hogy most meglehet a találkozó, aztán belehibáztunk, és már ott is volt a nyakunkon az ellenfél, de annak nagyon örülök, hogy mindig újra fel tudtunk állni és végül így győztünk.”

Portugália 35-23-ra legyőzte a Zöld-foki Köztársaság csapatát a magyar érdekeltségű csoportban.

Antonio Areia tíz lövésből kilenc góllal járult hozzá a sikerhez, a Szeged irányítója, Miguel Martins ezúttal nem talált be.

Krakkóban a spanyolok öt góllal legyőzték Szlovéniát, utóbbi csapatban a három szegedi légiós közül Matej Gaber egy, Dean Bombac és Borut Mackovsek három-három alkalommal talált be.

Férfi kézilabda-világbajnokság

Középdöntő, 2. forduló

II. csoport:

Magyarország-Brazília 28-25 (14-14)
Magyarország:
 Mikler, Palasics , Székely (kapusok), Ancsin 6, Bodó 4, Bánhidi 2, Bóka 6, Hanusz, Ilic 1, Ligetvári, Lékai 7 (1), Rodriguez 1, Rosta 1, Sipos, Szita, Szöllősi. 
Brazília: Da Rosa, Tercariol (kapusok), Abrahao 1, Chiuffa 4, Dupoux 5 (2), Hackbarth, Maestro, Monta 6, Moraes, Nantes 2, Petrus 1, Ponciano 1, Rodrigues 4, J. P. Silva 1, M. Silva, Torriani. 

Portugália – Zöld-foki Köztársaság 35-23 (14-12)
Svédország-Izland 20.30

I. csoport (Krakkó): 

Spanyolország-Szlovénia 31-26 (15-15)
Franciaország-Irán 41-29
Montenegró-Lengyelország 20.30

Forrás: MKSZ / MTI

Bravúros győzelem Izland ellen