Szalma László az év parasport edzője

Szalma
Szalma László, a paralimpiai, világ-és Európa-bajnok paraatléta, Ekler Luca edzője (j) átveszi a 2023-as az év parasport edzője elismerést Schmidt Gábortól, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkárától a Magyar Parasport Napja alkalmából, Együtt erősebben, mint valaha címmel rendezett nemzetközi konferencián a Magyar Sport Házában 2024. február 22-én. Középen Csisztu Zsuzsanna, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke. Fotó: MTI/Purger Tamás

Szalma László, a paralimpiai, világ-és Európa-bajnok paraatléta, Ekler Luca edzője kapta a 2023-as az év parasport edzője elismerést. A mesteredző csütörtökön, a Magyar Parasport Napja keretében megtartott „Együtt erősebben, mint valaha” konferencián vehette át a díjat. 

„Nagyon jó évünk volt, valóban hatalmas sikereket értünk el. Luca bitang kemény munkát végzett, a maximumot hozta ki magából. Szerencsés vagyok, hogy vele dolgozhatok, nemcsak sportolói, emberi tulajdonságai is fantasztikusak. A paralimpia persze mindig más… bízunk benne, hogy sikerül egyéni csúcsot futnia. Remélem, távolugrásban még jobb lesz, hiszen én mégis csak távolugró voltam”

– mondta Szalma László mesteredző az MTI-nek. 

A konferencia középpontjában a fogyatékossporttal is foglalkozó hazai és külföldi sportegyesületek állnak, bemutatkozott többek között a VASAS, a DEAC és az olaszországi Lazio Sportegyesület Alapítványa. Az eseményen részt vett Weltner Györgyné Ivánkay Mária nyolcszoros siketlimpiai bajnok asztaliteniszező, a Nemzet Sportolója is.

„A Magyar Parasport napja mindig alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk minden háttérembernek, a szülőknek és a szponzoroknak, akik segítik a fogyatékos fiatalokat, hogy aktívan élhessenek és sportolhassanak” – mondta Schmidt Gábor helyettes államtitkár, és hangsúlyozta, hogy az MPB minden igényét, ami a nyugodt paralimpiai felkészüléshez szükséges, az államtitkárság biztosította, biztosítja. 

hirdetés
Ekler és Szalma
A 2023-as az év parasport edzője elismeréssel kitüntetett Szalma László és tanítványa, Ekler Luca paralimpiai, világ-és Európa-bajnok paraatléta. Fotó: MTI/Purger Tamás

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke többek között felidézte azt a 2017-es napot, amikor megszületett a Magyar Parasport Napjának gondolata, ötlete, és az álom hamar, minden párt támogatásával valóra vált.

„A nyolc év alatt pedig eljutottunk oda, hogy a mai eseményhez 600 intézmény csatlakozott” 

– emelte ki Szabó László.

A Magyar Parasport Napját idén hetedszer rendezi meg az MPB és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ). Az idei újdonság az, hogy a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) mostantól szakmai partnerként segíti a rendezvényeket.

A nap reggel az Olimpia Parkban tartott koszorúzással és mécsesgyújtással indult

„Fontos, hogy együttérezzünk azokkal az emberekkel, akik számára még a hétköznapok is olyan kihívást jelentenek, amikről talán sok ép embernek elképzelései sincsenek. Emellett vállalnak egy olyan küldetést a sport világában, amely további kihívásokat jelentenek nekik. Ez előtt tisztelgünk a mai napon és arra hívjuk fel a figyelmet, hogy mindenki kellő tisztelettel és segítő szándékkal forduljon feléjük”

– mondta az M4 Sportnak Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár.   

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kiemelte: a parasportolók példát mutatnak azzal, hogy a kihívásokat leküzdve a sport világában is elképesztő teljesítményeket „tesznek le az asztalra”.

„Személyes tapasztalatom, hogy amikor egy vízitelepen egy parasportoló vízre száll, az milyen nehézséget okoz neki. Az épek szemében pedig látom a tiszteletet és azt, hogy akár még példát is vesznek róluk. Ennek a társadalom egésze felé is fontos üzenete van: a parasportolók példát mutatnak emberi tartásból” – fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, hangsúlyozva, hogy az általa vezetett szervezet szoros együttműködésben tevékenykedik az MPB-vel.

A koszorúzáson ott volt Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok úszó, a Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Nagy Gergő, az V. kerület oktatási bizottságának elnöke, valamint Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke is. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Együtt a pályán címmel sportnapot tartottak: az idei kiemelt oktatási partnerintézményben inkluzív élménysport játékokra, adaptált sportok bemutatójára és meghívásos minibajnokságra is sor került. 

A napi programokon jelen volt az idei Magyar Parasport Napja két nagykövete, Konkoly Zsófia paralimpiai bajnok és Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes úszó.

 Az MPB és a FODISZ ebben az évben is meghirdette a Lélekmozgató programot, melyben a belföldi és a külhoni óvodások, általános és középiskolások, illetve a felsőoktatás hallgatói testnevelés órákon próbálhatják ki az ajánlott sportjátékokat, vagy szemléletformáló programokon vehetnek részt. A programhoz több száz önkormányzat, gyermekvédelmi és szociális intézmény, illetve – idén először – sportegyesület csatlakozott.

Az Országgyűlés 2017 végén egyhangúlag határozott arról, hogy minden évben február 22-e a Magyar Parasport Napja. A dátum választása szimbolikus: 1970. február 22-én alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja.

(MTI)

Ekler Luca is a Toyota támogatásával készülhet a Paralimpiára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük