Szépített a Gyergyó, jöhet az újabb csata

Gyergyó
A ferencvárosi Arany Gergely (b) és Sebastien Sylvestre (j), a Gyergyói HK játékosa a Gyergyói HK - Ferencváros jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik mérkőzésén a gyergyószentmiklósi jégcsarnokban. Fotó: MTI/Veres Nándor

Az alapszakasz-második Gyergyói HK 5-1-re legyőzte a vendég Ferencvárost a jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik mérkőzésén, így „életben maradt” és 3-2-re szépített az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban.

A harmincadik magyar bajnoki címét begyűjtő Ferencváros egy hete hétfőn 3-2-re győzött, majd kedden – szintén Gyergyószentmiklóson – úgy diadalmaskodott 2-1-re hosszabbítás után, hogy 15 másodperccel a vége előtt egyenlített. Aztán pénteken már a Gyergyó nyert idegenben 5-3-ra, ám szombaton az FTC 3-2-re verte a székely csapatot, ezzel egy sikerre került az aranyéremtől.

Bátran kezdett mindkét csapat, sok volt a lövés és a szép védés, majd 32 másodperccel az első szünet előtt Bodó Christopher lépett ki a jobb oldalon és a hosszú sarokba lőtt. Nyugodtan folyt a mérkőzés tovább, aztán 11 másodperccel a második harmad vége előtt Sebastien Sylvestre közelről volt eredményes. A csatár a finálé mind az öt felvonásán betalált. 

A záró felvonás elején újabb hazai gól született, a hátvéd Jyri Marttinen lopakodott a kapu elé, jó ütemben kapta a passzt, és a rövid sarokba emelt. 23 másodperc múlva jött a szépítés, Kulmala Rasmus ugyancsak a kapu torkából talált be.

Később kinyílt az FTC védelme, Imre Patrik kontrából leadott lövése kijött Arany Gergely mamutjáról, a kapu elé robbanó Vincze Péter pedig nem hibázott. A végén Orbán Brance üres kapus góllal állította be a végeredményt.

A fennállása első Erste-döntőjét játszó Gyergyó ezzel meghosszabbította a párharcot, de még mindig a 2019-ben és 2020-ban bajnok zöld-fehér alakulat áll jobban, és szerdán hazai jégen gyűjtheti be az újabb trófeát.

Szilassy Zoltán, a Gyergyó vezetőedzője

“Nehéz volt, és fordított koreográfia volt az előző meccshez képest: ott mi játszottunk szerintem jobban, de a Fradi szerzett gólt, itt mi lőttünk gólt, ők domináltak, és mindig rá tudtunk a nyomás közben lőni egy gólt, de hát ilyen a rájátszás, nem mindig a domináns csapat nyer, hanem akinek épp jobban pattan a korong. Mind a két kapu előtt keménynek kell lenni ilyenkor, és nagyon fontos, hogy a fájdalomtűrő képesség magasan legyen. Az a célunk, hogy visszahozzuk a szériát Gyergyóba.”

Fodor Szabolcs, az FTC-Telekom vezetőedzője

“Nagyon jól jött ki a Gyergyó, úgy érzem az elején ilyen finomkodás volt, mint az előző meccsen. Nem tudtuk értékesíteni a helyzeteinket, a Gyergyó pedig megmutatta, hogy mennyire jó csapat, ahogy ma játszottak, abszolút megérdemelték a győzelmet. Megyünk vissza Budapestre játszani még egy meccset.”

Jégkorong Erste Liga

Döntő, 5. mérkőzés:

Gyergyói HK – FTC-Telekom 5-1 (1-0, 1-0, 3-1)
Gól:
 Bodó Christopher (20.), Sebastien Sylvestre (40.), Jyri Marttinen (43.), Vincze Péter (54.), Orban Brance (57., kres kapuba), ill. Rasmus Kulmala (43.)

Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3-2 az FTC javára.

A következő mérkőzést szerdán rendezik a Tüskecsarnokban.

Forrás: MJSZ / MTI

Az FTC-Telekom már 3-1-re vezet a döntőben