Újra bajnok a Csíkszereda

David Stach, a Csíkszereda játékosa (elöl, k), valamint Lauri Kärmeniemi (b) és Arany Gergely, a Ferencváros játékosai a jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik mérkőzésén.. Fotó: MTI/Veres Nándor

A címvédő SC Csíkszereda nyerte a jégkorong Erste Liga 2021/22-es kiírását, miután a döntő ötödik mérkőzésén 5-3-ra legyőzte a magyar bajnok FTC-Telekom csapatát, és így összesítésben 4-1-gyel bizonyult jobbnak.

A vendégekhez visszatért a három találkozóra eltiltott Nagy Gergő, az FTC csapatkapitánya az első felvonáson úgy ütközött Salló Alpárral, hogy a szeredai hokis komoly sérüléssel kórházba került.

A nyitó felvonást az FTC nyerte idegenben, a következő három összecsapáson azonban – utóbbi két alkalommal a Tüskecsarnokban – a Csíkszereda diadalmaskodott, így kedvező helyzetből várta az ötödik ütközetet.

Nekiugrott a Sportklub a riválisának, két ziccer után a 86. másodpercben Jevgenyij Szkacskov rázta le védőjét, és emelt a kapuba. Rendezte sorait a Ferencváros, majdnem egyenlített is, de Tóth Adrián fonákkal nem tudta a félig üres kapuba terelni a pakkot.

Hirdetések

Ráadásul kimaradt egy közel négy percig tartó emberelőnye is a magyar bajnoknak. A szünet előtti hajrában a hazai gárda került emberelőnybe, és a kapu előtt álló Részegh Tamást találták meg a társak, a korcsolyájáról pedig bepattant a korong.

A folytatásban is csak felvillanásai voltak a vendégeknek, majd amikor dupla előnybe került a Szereda, az alapszakasz-pontkirály Szkacskov nem hibázott. Nyomott-nyomott az FTC, de Adorján Attila a kapuban, valamint előtte a védelme jól állta rohamokat. 

A döntő legértékesebbjének választott David Stach pimasz góllal, a védőket kívülről elverve, az alapvonalról a féltérdre rogyó Arany Gergely fejvédője mellett emelt a rövid sarokba. Hajós Roland végleges kiállítása alatt öt percig emberelőnyben játszottak a hazaiak, sőt, még Kóger Dánielt is kiültették, Sofron István pedig könyörtelenül kilőtte a jobb felső sarkot. 

Hirdetések

A hajrában Nagy Gergő emberelőnyben, majd Juhani Tamminen egy megpattanóval szépített ugyan, de ez sem rontotta el a csarnokban a hazai fanatikusok jó hangulatát. Az utolsó percben még egy verekedés színesítette a programot, majd a csatát Nagy Gergő újabb találata zárta le.

Az SC Csíkszereda játékosai megköszönik a szurkolást, miután a jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik mérkőzésén 5-3-ra győztek a magyar bajnok FTC-Telekom ellen és ezzel 4-1-re megnyerték a párharcot a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán. Fotó: MTI/Veres Nándor

Rico Rossi, a Csíkszereda vezetőedzője

“Fantasztikus volt a ma esti találkozó, mindig egyedi érzés, amikor bajnokságot nyer egy csapat. Lenyűgöz, hogy egy ilyen kisváros ilyen hatalmas jégkorong hagyománnyal büszkélkedhet. Számos elvárás volt felém és a csapat felé, amikor ide érkeztem, de eddig sikerrel vettük az akadályokat. A döntő legnehezebb pillanata Salló sérülése volt mindannyiunknak, mélyre kerültünk, de nagyon örülök, hogy a fiatal hátvéd jól van és mi is visszakapaszkodtunk. Egyértelműen a serleg magasba emelése a legjobb pillanata a szezonnak.”

Fodor Szabolcs, azt FTC vezetőedzője

“A Csíkszereda nagyon ránk jött már a találkozó elején, az első harmadban nem találtuk a játékunkat. A második harmadban némileg jobbak voltunk, de a helyzeteink nem akartak bemenni. A végén kapaszkodtunk, de sajnos kevés volt már az idő. Tudtuk már a keretek kialakításánál, hogy a Csíkszereda papíron is nagyon erős, ezt pedig a gyakorlatba is át tudták ültetni. Bejutottunk a döntőbe, ezzel pedig 29-szeres magyar bajnokok lettünk, amire büszkék lehetünk. A papírformát végül nem tudtuk borítani a döntőben.”

Jégkorong Erste Liga, döntő, 5. mérkőzés:

SC Csíkszereda – FTC-Telekom 5-3 (2-0, 1-0, 2-3)
Gól:
 Szkacskov (2., 29., a másodikat kettős emberelőnyben), Részegh T. (19., emberelőnyben), Stach (42.), Sofron (50., kettős emberelőnyben), illetve Nagy G. (53., emberelőnyben, 60.), Tamminen (55.)

A párharcot 4-1-es összesítéssel a Csíkszereda nyerte.

Legjobb kapus: Hetényi Zoltán (DEAC)
Legjobb védő: Mattias Petteri Haaranen (Gyergyói HK)
Legjobb csatár: Jevgenyij Szkacskov (SC Csíkszereda)

Forrás: MJSZ/MTI

Hirdetések