Ukrajna küzdelmes meccsen győzte le Észak-Macedóniát

Posted by

Az ukrán labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte Észak-Macedóniát csütörtökön Bukarestben, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában.

A kezdés egyértelműen a helyzeteket is kidolgozó ukránoké volt, az északmacedónoknak szükségük volt bő 10-15 percre, hogy felvegyék a mérkőzés ritmusát, és egyáltalán támadást kezdeményezzenek. Ettől függetlenül mezőnyfölényben maradt a jól kombináló Ukrajna, amely a 29. percben megérdemelten jutott vezetéshez, majd öt perccel később megduplázta előnyét.

29. perc: Bal oldali szöglet után a röviden megcsúsztatott labdára a hosszún jó ütemben és üresen érkezett Andrij Jarmolenko (West Ham United), és egy lépésről a kapuba passzolt. Dimitrievski próbált átérni a gólvonalon, de nem tudott hárítani (1-0).

34. perc: Roman Jaremcsuk (KAA Gent) a leshatárról indulva kapott jó kiugratást a jobbösszekötő helyén, majd a kifutó kapus mellett higgadtan helyezett a rövid, bal alsó sarokba (2-0).

Az északmacedónok ritkán tudták támadásaikat eljuttatni az ukrán kapuhoz, amit csak két alkalommal veszélyeztettek, míg kapott góljaik előtt helyezkedési hibákat követtek el.

A szünetben kettőt cseréltek a hátrányban lévő északmacedónok, akik nagy elánnal kezdték a második játékrészt. Ennek eredményeként előbb helyzetig, majd szépítésig is jutottak Alioski révén.

57. perc: Buscsan védte Ezgjan Alioski (Leeds United) büntetőjét, a kipattanót azonban már nem hibázta el az északmacedón ítéletvégrehajtó (2-1).

Az egyenlítés reményében továbbra is kockáztatott, letámadott, így a középpályán és a  védelmében sokszor kinyílt Észak-Macedónia, emiatt sok ukrán kontra valós gólveszéllyel kecsegtetett.

A 70. perc után kiegyenlítődött a mezőnyjáték, a 82. percben pedig az ukránok büntetőből bebiztosíthatták volna a győzelmüket. Fernando Andres Rapallini játékvezető a technika segítségével látta meg, ahogy a sorfalban álló Avramovski könyökén pattant meg egy ukrán szabadrúgás, és némi videózás után a tizenegyespontra mutatott. Az eredmény azonban nem változott: Malinovszki lövését Dimitrievski hárította. A végjátékban még egy utolsó, nagy hajrát nyitott Észak-Macedónia, de nem tudott pontot menteni.

A balkáni gárda második mérkőzését is elveszítette a tornán, míg az ukránok ezzel a győzelemmel jutottak első pontjaikhoz.

Labdarúgó Európa-bajokság

C csoport, 2. forduló:

Ukrajna – Észak-Macedónia 2-1 (2-0)
Bukarest, Nemzeti Aréna, 10 001 néző, v.: Fernando Andres Rapallini (argentin)
Gól: Jarmolenko (29.), Jaremcsuk (34.), illetve Alioski (57.)
Ukrajna: Buscsan – Karavajev, Zabarnyi, Matvijenko, Mikolenko – Sztepanenko – Jarmolenko (Céhankov, 70.), Zincsenko, Saparenko (Szidorcsuk, 79.), Malinovszki (Szobol, 92.) – Jaremcsuk (Beszjegyin, 70.)
Észak-Macedónia: Dimitrievski – S. Ristovski, Velkovski (Trichovski, 85.), Musliu – Nikolov (Trajkovski, a szünetben), Spirovski (Churlinov, 46.), Ademi (Ristevski, 85.), Bardhi (Avramovski, 77.), Alioski – Pandev, Elmas.

A csoport állása: 1. Ausztria 3 pont/1 mérkőzés (3-1), 2. Hollandia 3/1 (3-2), 3. Ukrajna 3/2 (4-4), 4. Észak-Macedónia 0/2 (2-5)

Hollandia-Ausztria 21.00

3. forduló:
június 21., hétfő: Észak-Macedónia – Hollandia, Amszterdam 18.00
június 21., hétfő: Ukrajna-Ausztria, Bukarest 18.00

(MTI)